Εθνική Αγγλίας: Μια χαλαρή βραδιά με 10 γκολ που γεμίζουν σελίδες ιστορίας (pics)

Σε παράσταση για έναν ρόλο, όπως άλλωστε αναμενόταν, εξελίχθηκε η αναμέτρηση της Αγγλίας με το Σαν Μαρίνο για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους φιλοξενούμενους να σκοράρουν 10 φορές, να διατηρούν ανέπαφη την εστία τους, και να «γράφουν» ρεκόρ και… ιστορία, συνδυάζοντας ένα τεράστιο, αναλογικά με την έκτασή του, αποτέλεσμα, με την πολυπόθητη πρόκριση.



Εθνική Αγγλίας: Μια χαλαρή βραδιά με 10 γκολ που γεμίζουν σελίδες ιστορίας (pics)

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης της Αγγλίας απέναντι στο Σαν Μαρίνο, για την 10η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν δεδομένο πως τα «τρία Λιοντάρια» χρειάζονταν μόλις έναν βαθμό για να «κλειδώσουν» την πρωτιά του ομίλου και να παραβρεθούν στην τελική φάση του Μουντιάλ που εδρεύει στο Κατάρ.

Ωστόσο, η εν λόγω νοοτροπία, δεν φάνηκε πως επικρατούσε σε καμία περίπτωση στις τάξεις της. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αξιοποίησε βασικούς ποδοσφαιριστές του, σεβάστηκε την επιθυμία του Χάρι Κέιν να αγωνιστεί και είδε την ομάδα του να οδηγείται στα αποδυτήρια με το υπέρ της 6-0 και με χαρακτηριστική ευκολία.

Ούτε τότε όμως η Αγγλία άφησε το πόδι από το γκάζι. Ο Έμιλ Σμιθ Ρόου «άνοιξε» λογαριασμό, ο Άαρον Ράμσντειλ διατήρησε στο ντεμπούτο του το «μηδέν» παθητικό, και το τελικό 10-0, γύρισε τους φίλους της στο μακρινό 1964.

Τότε ήταν άλλωστε η τελευταία φορά που η Αγγλία σκόραρε 10 φορές σε κάποιο ενενηντάλεπτο, το Μάιο εκείνου του έτους, απέναντι στην Αμερική. Έκτοτε, και πόσο μάλλον στον 21ο αιώνα, το συγκεκριμένο σκορ δεν είχε επαναληφθεί… Μέχρι που ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και οι ποδοσφαιριστές του, αντιλήφθηκαν πως μπορούν να τα καταφέρουν.

Και όμως η επιτυχία της Αγγλίας δεν περιορίζεται μόνο στην έκταση του σκορ, αλλά και στην συνολική εικόνα που απορρέει από τις εμφανίσεις της, κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα. Τι εννοούμε με αυτό;

Ποτέ η Αγγλία δεν έχει κερδίσει περισσότερα από 15 ματς σε μία σεζόν, δεν έχει σκοράρει περισσότερα γκολ (52) και δεν έχει διατηρήσει το «μηδέν» πάνω από 14 φορές. Όλα αυτά, επίσης έλαβαν χώρα φέτος και σαφώς προσδίδουν ψυχολογία στις τάξεις της. Αν άλλωστε, η τρέχουσα σεζόν εξελίχθηκε έτσι, τι μπορεί να περιμένει κανείς από την επόμενη;

 

Δημήτρης Μανάκος