Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι ο ποδοσφαιριστής του Πεπ, που θα διάλεγαν ο Κρόιφ και ο Μίχελς με τακτική και τεχνική ευφυΐα!

Αυτό που διαπίστωσε όποιος είδε το ματς της Σίτι και τη νίκη της με 2-0 επί της Γιουνάιτεντ, το Σάββατο, ήταν μία απόδοση μέσα στο γήπεδο την οποία θα επικροτούσε και ο μέντορας του Πεπ, ο Γιόχαν Κρόιφ. Και ειδικά για έναν παίκτη, τον Μπερνάρντο Σίλβα ήταν μια αψεγάδιαστη εμφάνιση βγαλμένη από τα κορυφαία εγχειρίδια του Total Football. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι ο ποδοσφαιριστής του Πεπ, που θα διάλεγαν ο Κρόιφ και ο  Μίχελς με τακτική και τεχνική ευφυΐα!

Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής είναι η επιτομή του πως πρέπει κάποιος να παίζει ποδόσφαιρο στον 21ο αιώνα. Το να παίζει έτσι, ως ψεύτικο 9άρι ψεύτικο 8άρι, ψεύτικο 10άρι και ψεύτικο 6άρι, όλα στο ίδιο παιχνίδι, είναι σεμιναριακή εκπαίδευση! Για όποιο νέο παιδί θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, αυτό το ματς αποτελούσε μία απίστευτη εικόνα. Και ο Σίλβα, ο όποιος διαθέτει πάρα πολύ υψηλού επιπέδου  ποδοσφαιρική ευφυΐα, έκανε απίστευτες κούρσες, πάσες και πρεσαρίσματα, ακόμα και στο 90’, πετυχαίνοντας και ένα γκολ επειδή πολύ απλά δεν είχε παρατήσει ποτέ τη φάση!

Αυτό που έβγαλε στην αρτιότερη μορφή του στο χορτάρι ο Μπερνάρντο Σίλβα ονομάζεται  ταχύτητα σκέψης και τακτική ευελιξία στον ύψιστο βαθμό. Η Πορτογαλία έχει αρκετούς παίκτες  ποιότητας με μεγάλη τεχνική και τακτική γνώση, όπως άλλωστε και ο Κανσέλο, που όπως και ο Σίλβα, έτσι και αυτός είναι εδώ, είναι εκεί, είναι παντού…

Το παιχνίδι αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται από κάθε ακαδημία για να δείξουμε στους νεαρούς μέσους την αξία της εκμάθησης της  θέσης. Ο στενός έλεγχος της μπάλας του είναι επίσης εντυπωσιακός. Όταν ξεκινάει κούρσες κρατώντας την μπάλα στα πόδια και  αλλάζει κατεύθυνση αξίζει να προσέξει κάποιος το κεφάλι του! Πάντα κοιτάει περισκοπικά για να δει ποια είναι η καλύτερη επιλογή που έχει και την κάνει πραγματικά σε ελάχιστο χρόνο!

Δίπλα του  ο Φόντεν  έμαθε περισσότερα στις προπονήσεις, έχοντας και τον Νταβίντ Σίλβα ως παράδειγμα, από το να έφευγε δανεικός. Ο νεαρός διεθνής είναι ένα δώρο του Πεπ στο αγγλικό ποδόσφαιρο και έμαθε τόσα πολλά πράγματα με αυτούς που έχει γύρω του, γιατί πολύ απλά υπάρχουν απίστευτα λίγοι ποδοσφαιριστές που έχουν αυτό το είδος δεξιοτήτων.

Ας δώσουμε τα εύσημα και στον Γκουαρδιόλα, οι οδηγίες του οποίου φαίνονται ξεκάθαρες και… ξεκάθαρα! Μεσημέρι του Σαββάτου και η Σίτι σου έδινε την αίσθηση πως μπορούσε ακόμα να παίζει μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, έχοντας την μπάλα στα πόδια της και να δίχως να της την έχει πάρει κανένας!

Αν πιστεύει κάποιος ότι αυτό γίνεται τυχαία ή απλώς και μόνο επειδή είναι καλοί οι ποδοσφαιριστές, πάω πάσο! Συμβαίνει όμως γιατί πρέπει να έχεις πίστη σε αυτό το οποίο σε έχουν βάλει να υπηρετήσεις και παρά τα όποια λάθη έχει κάνει, και δεν είναι λίγα αυτά τα χρόνια ο Γκουαρντιόλα, παραμένει ο πιο επιδραστικός προπονητής της τελευταίας δεκαπενταετίας στο ποδόσφαιρο, όπως κάποτε ήταν ο Κρόιφ και όπως πιο πριν ο δάσκαλος όλων, ο τεράστιος Ρίνους Μίχελς!