Πόσο άλλαξε η Άρσεναλ σε 60 ημέρες;

Εξαιρετική ήταν η εικόνα της Άρσεναλ κόντρα στην Άστον Βίλα, με τους «κανονιέρηδες» να προβαίνουν σε μία άνετη επικράτηση (3-1), και να ξεκινούν την προετοιμασία τους για το δύσκολο ματς του «Κινγκ Πάουερ» κόντρα στην Λέστερ. Ένα ματς που εγκυμονεί κινδύνους, αλλά η παράδοση αναδεικνύει πως ο Μικέλ Αρτέτα έχει το know how, προκειμένου το αήττητο σερί να συνεχιστεί!



Πόσο άλλαξε η Άρσεναλ σε 60 ημέρες;

Όταν η πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος για χάρη των εθνικών ομάδων έλαβε χώρα, άπαντες αντίκριζαν μία Άρσεναλ, που δεδομένα δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδό της στην εξάδα, ώστε να συμμετάσχει σε μία εκ των δύο κορυφαίων, ευρωπαϊκών διοργανώσεων!

Βρισκόταν άλλωστε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, δεν είχε βάλει γκολ, και το μακρινό 1975 αναβίωνε, με την μισητή αντίπαλό της Τότεναμ, να φιγουράρει στην κορυφή. Ο τεχνικός διευθυντής της Άρσεναλ ζητούσε χρόνο, μιλώντας για προσαρμογή των νέων ποδοσφαιριστών, ενώ ο Μικέλ Αρτέτα βρισκόταν σαφώς σε δύσκολη θέση, ακούγοντας παράλληλα και το όνομα του Αντόνιο Κόντε ως υποψήφιου αντικαταστάτη του!

Η συνέχεια, με κάποιον ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο, είναι αξιομνημόνευτη. Οι νέοι προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις των «κανονιέρηδων», η Άρσεναλ έκανε το 3 στα 3 πριν από την επόμενη διακοπή, και η εστία της είχε παραβιαστεί μόλις σε μία περίπτωση, από τον Σον, στο νικηφόρο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης.

Πέρασε και το ματς απέναντι στην Μπράιτον στο «Άμεξ», όπου μία κακή επιλογή του Σμιθ Ρόου στο 79ο λεπτό, δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να φύγουν με το «διπλό», και το πρωτάθλημα σταμάτησε ξανά, αναδεικνύοντας όμως τον Μικέλ Αρτέτα ως τον κορυφαίο προπονητή του μήνα!

Δεν ήταν και λίγο άλλωστε, μία ομάδα που βρέθηκε τελευταία, έναν μήνα μετά, να φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα, έχοντας προσπεράσει την μισή… Premier League. Το αήττητο σερί δεν μνημονευόταν ιδιαίτερα, και ακολουθούσαν σημαντικά ματς, με τους έξι βαθμούς να μοιάζουν επιτακτική υπόθεση.

Το «πρέπει» άγχωσε την πιο νεαρή, ηλικιακά, ομάδα στην κατηγορία. Αυτό άλλωστε φανέρωσε και το τελικό 2-2 με την Κρίσταλ Πάλας στο «Έμιρεϊτς», με τους πανηγυρισμούς στο γκολ του Λακαζέτ να δείχνουν πως η αποφυγή της ήττας, αναλογικά με την εξέλιξη του ματς, αποτελούσε σημαντική υπόθεση.

Και φτάνουμε στο… χθες. Στην αναμέτρηση της 9ης αγωνιστικής, απέναντι στην Άστον Βίλα, σε ένα ματς που πήρε τον χαρακτήρα «ζωής και θανάτου». Η Άρσεναλ όμως είχε πάρει το μάθημά της. Θύμισε στους φίλους της το 3-1 με την Τότεναμ, επικράτησε με το ίδιο σκορ, και αντιλήφθηκε πως η συνύπαρξη των Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ, έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο νεανικό ρόστερ των Λονδρέζων.

Η νίκη ήταν γεγονός, και η 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με μικρές διαφορές από τους… από πάνω, αλλά και ένα ματς περισσότερο, αφήνει άπαντες ικανοποιημένους. Η Άρσεναλ είναι αήττητη για σχεδόν δύο μήνες, με επτά ματς σε όλες τις διοργανώσεις να μην έχει γευτεί την απογοήτευση της ήττας, και ξεκινάει την προετοιμασία της για το ματς του «Κινγκ Πάουερ» κόντρα στην Λέστερ.

Μοιάζει δύσκολο… Η ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ίδιο γήπεδο, που σταμάτησε το μεγαλύτερο εκτός έδρας σερί στην ιστορία της Premier League, ενδεχομένως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Παρά ταύτα, «διπλό» στο «Όλντ Τράφορντ» είχε κάνει και η Άστον Βίλα…

Στο επιχείρημα αυτό, προστίθεται και η νικηφόρα παράδοση του Μικέλ Αρτέτα απέναντι στην Λέστερ. Δεν έχει χάσει ποτέ στο «Κινγκ Πάουερ» ως προπονητής, μετρώντας 2 στα 2 και μόλις ένα γκολ παθητικό, ενώ συνολικά, έχει ηττηθεί από τις «αλεπούδες» μόλις μία φορά! Μένει να δούμε αν η παράδοση παίξει τον ρόλο της, και αν το «πόσο άλλαξες» για την Άρσεναλ, επιβεβαιωθεί για 8η φορά, σε όλες τις διοργανώσεις…

Δημήτρης Μανάκος