Ο Σάκα αξίζει το βραβείο αλλά φέτος δεν υπάρχει φαβορί στο Golden Boy!

Από  τότε που ψήφισα για πρώτη φορά για την διαδικασία του Golden Boy κοιτάω τι εξέλιξη είχαν αυτοί που κάποτε πήραν το χρίσμα. Και η αλήθεια είναι πως υπό όποια γωνία και να το δεις, αυτοί που κάποια στιγμή πήραν το χρίσμα το τίμησαν και με το παραπάνω! Από τον Μέσι τον Αγουέρο τον Ρούνεϊ τον Φάμπρεγας έως τον Μπαπέ τον Πογκμπά τον Ίσκο τον Στέρλινγκ και τον Χάαλαντ η λίστα είναι γεμάτη αστέρια αλλά φυσικά πάντα θα υπάρχει και ένας Πάτο ή ένας Άντερσον για να θυμίζουν πως οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Ο Σάκα αξίζει το βραβείο αλλά φέτος δεν υπάρχει φαβορί στο Golden Boy!

Για μία ακόμη φορά, τα τελευταία χρόνια θα ψηφίσω ως μοναδικός εκπρόσωπος από την Ελλάδα στην ανάδειξη του Golden boy για το 2021, δηλαδή του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή κάτω των 21 που οργανώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία η πολύ μεγάλη ιταλική εφημερίδα Tuttosport.

Ο διευθυντής εφημερίδας και προσωπικός μου φίλος πάρα πολλά χρόνια από τότε το 1980 που πιτσιρικάδες ξεκινούσαμε μαζί αυτή την πορεία στην δημοσιογραφία, ο Μάσιμο Φράνκι μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει να ψηφίσω για την Ελλάδα από την εποχή που ήμουν σύμβουλος έκδοσης στην Sportday και γενικός διευθυντής και CEO στον ΣΠΟΡ FM. 

Αυτός που θα διαδεχθεί τον Χάαλαντ θα ανακοινωθεί στις 13 Δεεμβρίου στο Τορίνο σε ειδική εκδήλωση και αυτό που πάντα μου άρεσε στη διαδικασία αυτή είναι πως δεν κερδίζει κανείς για δεύτερη σεζόν! 

Η λογική του Μάσιμο Φράνκι ήταν πάντα πως αυτός που παίρνει ένα τέτοιο βραβείο ήδη πια γίνεται γνωστός συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική να παραμένει ένα ταλέντο!

Αυτοί που πήραν το χρίσμα παλιότερα από το 2003 μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι έκαναν καριέρα και μάλιστα μεγάλη κατακτώντας τίτλους και σε συλλογικό και σε διεθνές επίπεδο. 

Η φετινή χρονιά είναι γεμάτη και πάλι από μικρά αστεράκια που ήδη μερικοί απ’ αυτούς είναι πολύ γνωστοί και ολοένα και περισσότερο μοιάζει αδύνατο να μείνει… κρυφό ένα ταλέντο!

Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια, μέχρι ακόμα και το 2009, υπήρχαν κάποιοι στη λίστα που μπορεί να μην ήταν ευρέως γνωστοί. Την τελευταία δεκαετία μοιάζει σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι παρόμοιο και ένα από τα πράγματα που έχουν βοηθήσει πάρα πολύ είναι η τρομερή εξάπλωση μαζί με την διάδοση του internet, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Αυτή είναι η λίστα μέσα από την οποία πρόκειται να διαλέξουμε για τη φετινή χρονιά οι δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη για να αναδείξουμε τον νικητή του 2021. Μια χρονιά που είχε EURO αλλά και επιστροφή σε ποδοσφαιρική κανονικότητα…

Η λίστα των 20:

Καρίμ Αντεγέμι (Σάλτσμπουργκ, 2002)

Τζουντ Μπέλιγχαμ (Μπορούσια Ντόρτμουντ, 2002)

Εντουάρντο Καμαβινγκά (Ρεάλ Μαδρίτης, 2002)

Τσαρλς Ντε Κετελέρ (Κλαμπ Μπριζ, 2001)

Γκάβι (Μπαρτσελόνα, 20004)

Μπράιαν Χιλ (Τότεναμ, 2001)

Ράιαν Γκράβενμπεχ (Άγιαξ, 2002)

Μέισον Γκρίνγουντ ( Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2001)

Ντάνιελ Μαλντίνι (Μίλαν, 2001)

Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου, 2003)

Νούνο Μέντες (Παρί Σεν Ζερμέν, 2002)

Πέδρι (Μπαρτσελόνα, 2002)

Ρομπέρτο Πίκολι (Αταλάντα, 2001)

Γερεμί Πίνο (Βιγιαρεάλ, 2002)

Τζιοβάνι Ρέινα (Μπορούσια Ντόρτμουντ, 2002)

Ροντρίγκο (Ρεάλ Μαδρίτης, 2001)

Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ, 2001)

Ουίλιαμ Σαλιμπά (Μαρσέιγ, 2001)

Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ, 2001)

Φλόριαν Βιρτς (Μπάγερ Λεβερκούζεν, 2003)

Η λογική είναι να ψηφίζεται κάποιος που βοήθησε πολύ τον σύλλογο του του να πετύχει κάτι σημαντικό ή κάτι ιδιαίτερο με την εθνική του ομάδα. 

Πέρσι ήταν σχεδόν μονόδρομος να ψηφίσει κάποιος τον Χάαλαντ με αυτά που είχε κάνει ενώ δεύτερο ψήφισα τον Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερν.

Κοιτάω την κατηγορία και η αλήθεια είναι πως θέλει κάποια σκέψη φέτος. Δεν υπάρχει κανείς που να ξεχωρίζει τόσο πολύ που να πεις αυτός έχει την νίκη στο τσεπάκι του και σίγουρες ψήφους! 

Σίγουρα αξίζει ο Σάκα το βραβείο με τις εμφανίσεις του κυρίως στο Euro όπως και ο Πέδρι αλλά είναι όλα ανοιχτά! Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πάντα αυτός ο τίτλος χωρίς να είναι φυσικά αντίστοιχος της χρυσής μπάλας, καθορίζει πολλά για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή!