Οι Έλληνες επιθετικοί που «μετακόμισαν» στην Πρέμιερ Λιγκ

Η Ελλάδα έχει μπορεί να μη φημίζεται για τους παίκτες που αγωνίζονται στην επίθεση όμως έχει αρκετούς εκπροσώπους που έχουν περάσει από τα σαλόνια του μεγαλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο.



Οι Έλληνες επιθετικοί που «μετακόμισαν» στην Πρέμιερ Λιγκ

Ποιος είπε πως η Ελλάδα δεν στέλνει επιθετικούς στην Πρέμιερ Λιγκ ; Ο Χρήστος Τζόλης γίνεται ο τελευταίος Έλληνας που θα αγωνιστεί στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα της Αγγλίας με τη φανέλα της Νόριτς και είναι έτοιμος να κάνει τη διαφορά στη φετινή σεζόν.

Με αφορμή την μεταγραφή του 19χρονου εξτρέμ στα «καναρίνια», το England365 θυμάται τους Έλληνες επιθετικούς που πέρασαν από τα μεγάλα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν)

Τον Ιούνιο του 1996, ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που πήρε μεταγραφή σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ καθώς άφησε τον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στην Μπλάκμπερν. Ο Έλληνας εξτρέμ αγωνίστηκε 22 φορές με την φανέλα των «Ρόβερς» σκοράροντας δύο φορές στον 1,5  χρόνο που παρέμεινε στην ομάδα.

Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (Νιουκάστλ)

Το καλοκαίρι του 1998, ο Παναθηναϊκός θα στείλει ακόμη έναν επιθετικογενή παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Γιώργος Γεωργιάδης θα μετακομίσει στο Νησί για λογαριασμό της Νιούκαστλ έναντι 420 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο δεν θα καταφέρει να προσαρμοστεί στον ρυθμό παιχνιδιού και θα αποχωρήσει τον επόμενο χρόνο, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις 10 συμμετοχές.

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον-Χαλ)

Το παιδί της κερκίδας της Μπόλτον, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, πραγματοποίησε 137 συμμετοχές με τους «τρότερς» στην Πρέμιερ Λιγκ βρίσκοντας δίχτυα 20 φορές. Το καλοκαίρι του 2008 εντάχθηκε στο ρόστερ της Χαλ χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βρει το ρυθμό του, πραγματοποιώντας μόλις τρεις συμμετοχές στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Φάνης Γκέκας (Πόρτσμουθ)

Ο Φάνης Γκέκας αφού «οργίασε» στη Γερμανία αποφάσισε να κάνει και αυτός το πέρασμά του από την Πρέμιερ Λιγκ, πηγαίνοντας δανεικός στην Πόρτσμουθ το Φεβρουάριο του 2009. Ο 28χρονος τότε Γκέκας αγωνίστηκε μόλις λίγα λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο στο παιχνίδι με τη Γουέστ Μπρομ , απογοητεύοντας τους συμπαίκτες και τον προπονητή του. Στη συνέχεια επέστρεψε στο γερμανικό πρωτάθλημα και τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι - Γουέστ Μπρομ)

Τον Ιανουάριο του 2006 και πριν την έλευση των Αράβων, η Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησε 8,5 εκατομμύρια ευρώ για να εντάξει στο δυναμικό της τον Γιώργο Σαμαρά, στην ακριβότερη έως τότε μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή. Στη θητεία του στους «πολίτες» σκόραρε 8 φορές σε 54 παιχνίδια πριν φύγει δανεικός στη Σέλτικ, γράφοντας ιστορία με τη φανέλα των «καθολικών». Το 2015 επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Γουέστ Μπρομ ωστόσο πραγματοποίησε μόλις 5 συμμετοχές και κατέγραψε 67 λεπτά συμμετοχής.

Απόστολος Βέλλιος (Έβερτον)

Το 2001 Ηρακλής πούλησε τον Απόστολο Βέλλιο στην Έβερτον για ένα ποσό κοντά στα 300.000 ευρώ. Ο Θεσσαλονικιός επιθετικός, στα 3 χρόνια παραμονής του στα «ζαχαρωτά», πραγματοποίησε 22 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, σκοράροντας 3 φορές ενώ τον επόμενο χρόνο αγωνίστηκε στην Τσάμπιονσιπ ως δανεικός στη Μπλάκπουλ. Το 2016 πήρε μεταγραφή στη Νότιγχαμ Φόρεστ όπου αγωνίστηκε στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ολυμπιακός πούλησε τον Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Έλληνας επιθετικός δεν κατάφερε να πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο, πραγματοποιώντας 3 εμφανίσεις  με τους «κότατζερς» πριν επιστρέψει ως δανεικός στην ομάδα του Πειραιά.

Στράτος Μαρίνος