Ο Ράφα Μπενίτεθ «εκμεταλλεύεται» τα λάθη των προηγούμενων ετών στην Έβερτον

Η τραγική οικονομική πολιτική των «Ζαχαρωτών» τα τελευταία χρόνια έχει ωθήσει τον νέο προπονητή να κινηθεί για φθηνές και ουσιαστικές λύσεις στο μεταγραφικό παζάρι.  



Ο Ράφα Μπενίτεθ «εκμεταλλεύεται» τα λάθη των προηγούμενων ετών στην Έβερτον

Ο Ράφα Μπενίτεθ ανέλαβε την Έβερτον φέτος το καλοκαίρι με στόχο να την κάνει να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην Πρέμιερ Λιγκ. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις από τους οπαδούς της ομάδας, λόγω του παρελθόντος του Ισπανού προπονητή στη Λίβερπουλ, τα «Ζαχαρωτά» φαίνεται πως έχουν επενδύσει αρκετά στον νέο τους μάνατζερ.

Το παρελθόν της χλιδής και οι αχρείαστες μεταγραφές

Από την έλευση του επιχειρηματία Φαρχάντ Μοσίρι το 2016, η Έβερτον έχει ξοδέψει 526 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές παικτών. Αρκετές από αυτές ήταν πολύ κερδοφόρες όπως του Ριτσάρλισον, του Μπεν Γκόντφρι και του Τζόρνταν Πίκφορντ. Παρά τις 86 εκατομμύρια λίρες που ξοδεύτηκαν για αυτούς τους παίκτες, οι μεταγραφές θεωρούνται επιτυχημένες καθώς αυτοί έδωσαν και θα δώσουν αρκετές βοήθειες ακόμα στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.

Ωστόσο υπήρξαν πολλά εκατομμύρια που δεν επενδύθηκαν σωστά, με μεταγραφές που ζημίωσαν την ομάδα και παίκτες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Περιπτώσεις σαν κι αυτές είναι του Ντάβι Κλάασεν που πήγε στην Έβερον το καλοκαίρι του 2017 από τον Άγιαξ έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ολλανδός, δεν κατάφερε να αγωνιστεί ούτε 250 λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ, βρίσκοντας δύο φορές τον εαυτό του να υποβιβάζεται στην δεύτερη ομάδα της Έβερτον. Ο Μοσίρι θέλησε αμέσως να ξεφορτωθεί τον παίκτη και έτσι τον πούλησε το επόμενο καλοκαίρι για τα μισά χρήματα από αυτά που τον αγόρασε.

Αρκετοί «Κλάασεν» πέρασαν από την ομάδα, όπως ο Τσενκ Τοσούν που μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2018 έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Τούρκο επιθετικό να παραμένει στην ομάδα αλλά και στη σκιά του Ντομινίκ Κάλβερτ-Λιούιν αλλά και τον Γιάνικ Μπολάσι που δεν κατάφερε να αποδείξει σχεδόν τίποτα στο χορτάρι λόγω των συνεχών τραυματισμών του.

Ο Ράφα Μπενίτεθ «ψωνίζει» φτηνά και ουσιαστικά

Τα λάθη των προηγούμενων ετών αλλά και η οικονομική καταστροφή που επήλθε λόγω της πανδημίας έχει αναγκάσει τον νέο προπονητή της Έβερτον να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι. Ο Ράφα Μπενίτεθ θέλει να ενισχύσει την ομάδα ουσιαστικά και χωρίς να καταβληθούν μεγάλα ποσά για παίκτες που ίσως και να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να τα έχει καταφέρει τέλεια, αφού έχει ήδη κλείσει σημαντικές τρύπες στο ρόστερ με σχεδόν μηδενικά έξοδα.

Μετά το τέλος του δανεισμού του, ο Ρόμπιν Όλσεν επέστρεψε στη Ρόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό στη θέση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα της ομάδας. Ο Ισπανός προπονητής κινήθηκε αστραπιαία και έκλεισε τον Ασμίρ Μπέγκοβιτς που έμεινε ελεύθερος από τη Μπόρνμουθ προσθέτοντας στο ρόστερ έναν τερματοφύλακα με εμπειρία στην Πρέμιερ Λιγκ για να πλαισιώσει τον Τζόρνταν Πίκφορντ.

Παράλληλα, ο Μπενίτεθ θέλησε να ενισχύσει και τα «φτερά» της ομάδας έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτείται ευκολότερα η «μηχανή των γκολ», Κάλβερτ Λιούιν. Αυτό το κατάφερε ξοδεύοντας μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ και φέρνοντας στην ομάδα δύο εξτρέμ με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο ένας είναι ο Άντρος Τάουνσεντ που μετράει 243 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και ήρθε στην ομάδα ως ελεύθερος έπειτα από την 5ετη θητεία του στην Κρίσταλ Πάλας.

Ο Άγγλος πρώην διεθνής με τα «Τρία Λιοντάρια» μπορεί να γίνει απειλητικός στις αντίπαλες άμυνες με τις «γλυκιές» του σέντρες και τα δυνατά σουτ που μπορεί να επιχειρήσει έξω από την περιοχή.

Εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά έχει το τρίτο απόκτημα της Έβερτον, Ντεμαράι Γκρέι. Ο 25χρονος εξτρέμ έπειτα από μία μέτρια σεζόν στη Γερμανία και τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, αποκτήθηκε από τα «Ζαχαρωτά» για μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να ζαλίσει και πάλι τις αντίπαλες άμυνες.

Ο πρωταθλητής Αγγλίας με τη Λέστερ το 2016, είναι ταχύτατος και με μεγάλη ευχέρεια στο ένας εναντίον ενός, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μπελάς για τις αντίπαλες άμυνες.

Η μεταγραφική πολιτική του Μπενίτεθ φαίνεται πως μπορεί να αποφέρει πολλά στην Έβερτον χωρίς να ξοδευτούν αλόγιστα ποσά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στοχευμένες, φθηνές και ουσιαστικές μεταγραφές όπως αυτές, μπορούν να δώσουν στα «Ζαχαρωτά» την ευκαιρία να ορθοποδήσουν οικονομικά αλλά να μείνουν ταυτόχρονα και στο κυνήγι της Ευρώπης που μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη στην ομάδα.

Στράτος Μαρίνος