Ένας Άγγλος σκόραρε στο... Κόπα Αμέρικα!

Παρόλο που η Αγγλία «σκόνταψε» απέναντι στη Σκωτία για το Euro, υπάρχει ένας Βρετανός ποδοσφαιριστής που την επομένη της λευκής ισοπαλίας στο «Γουέμπλεϊ» σκόραρε στο Κόπα Αμέρικα. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο λάθος, καθώς ο γεννημένος στο Στόουκ, Μπεν Μπρέρετον Ντίαζ, φορώντας τη φανέλα της Χιλής σημείωσε το μοναδικό τέρμα απέναντι στη Βολιβία.  



Ένας Άγγλος σκόραρε στο... Κόπα Αμέρικα!

Μια ωραία ιστορία εκτυλίχθηκε με διαφορά λίγων ωρών, από το αποτέλεσμα μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας που έφερε απογοήτευση στους φίλους των «τριών λιονταριών». 

«Τουλάχιστον αυτός ο Άγγλος βρήκε δίχτυα» έγραφαν στα social media, αναφερόμενοι στον Μπρέρετον Ντίαζ. Ο επιθετικός της Μπλάκμπερν, αν και γεννημένος στο «Νησί», αγωνίζεται στο Κόπα Αμέρικα για λογαριασμό της Χιλής, σκοράροντας μάλιστα στο τουρνουά απέναντι στη Βολιβία, στην δεύτερη μόλις συμμετοχή. 

Αν και έχει συμμετάσχει στα μικρά κλιμάκια της Αγγλίας, εν τέλει πήρε την απόφαση να φορέσει τη φανέλα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Είχε άλλωστε το δικαίωμα μιας και η μητέρα του είναι Χιλιανή.

Χάρη σε αυτή τη λεπτομέρεια η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Χιλής παρακολουθούσε για μήνες την πρόοδο του Μπρέρετον Ντίαζ σε μια προσπάθεια ανανέωσης της εθνικής έπειτα από τη χρυσή εποχή των Αλέξις Σάντσεζ, Εντουάρντο Βάργκας και Αρτούρο Βιδάλ. 

Επιπλέον, ο τεχνικός διευθυντής της Χιλής, Φράνσις Καγκιγκάο, εργάστηκε ως σκάουτερ της Άρσεναλ για 23 χρόνια και γνώριζε ότι ο ποδοσφαιριστής πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να αλλάξει επιλογή μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων. 

Μάλιστα ο παίκτης εικάζεται πως πήρε την τελική του απόφαση την περασμένη σεζόν έπειτα από συζήτηση που είχε με τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Χιλής, Ρεϊνάλδο Ρουέντα. Όμως ακόμα και ο διάδοχος του Ρουέντα στον πάγκο, Μάρτιν Λαζάρτε ήταν πεπεισμένος για την αξία του Μπρέρετον Ντίαζ.

Έτσι λοιπόν ο 22χρονος επιθετικός επισκέφτηκε την πρεσβεία της Χιλής για τη σχετική διαδικασία απόκτησης υπηκόοτητας και κάπου εκεί έγινε ένα νέο ξεκίνημα. 

Συμμετείχε για πρώτη φορά στην αποστολή της Χιλής τον Μάιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσθέτοντας το επίθετο της μητέρας του (Ντίαζ) στο πίσω μέρος της φανέλας του, ενώ το ντεμπούτο του έγινε την περασμένη Δευτέρα απέναντι στην Αργεντινή, μπαίνοντας στο ματς ως αλλαγή.

 

 

Διονύσης Γαλιατσάτος