Αγγλία: Το «It’s Coming Home» να μην ξεθωριάσει από νωρίς…

Μία πολύ κακή Αγγλία έκανε την εμφάνιση της στο Wembley απέναντι στην Σκωτία, με το γνωστό σύνθημα του κόσμου της να ακούγεται λίγο υπερβολικό… Είναι όμως έτσι; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Αγγλία: Το «It’s Coming Home» να μην ξεθωριάσει από νωρίς…

Ήταν όπως το περιμέναμε,  κλασσικό βρετανικό ντέρμπι. Ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών, το οποίο η Αγγλία όφειλε να κερδίσει, με την πρόφαση πως διαθέτει ένα ιδιαίτερα καλό ρόστερ και έναν προπονητή που ειδικεύεται στην αποφυγή της ήττας, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς του στα πρώτα 52 παιχνίδια που έχει ολοκληρώσει στον πάγκο της.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ άλλωστε έχει κατορθώσει να διορθώσει ιδιαίτερα την ανασταλτική λειτουργία της εθνικής ομάδας της χώρας του, έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ στα τελευταία επτά παιχνίδια της Αγγλίας. Η πιο πρόσφατη ήττα της χρονολογείται πριν από οκτώ μήνες, από το Βέλγιο, σε ένα ματς που αποτελεί και την τελευταία φορά που οι Άγγλοι δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Το συγκεκριμένο γεγονός άλλωστε συμβαίνει σπάνια υπό τις οδηγίες του Σάουθγκεϊτ, ενώ η τελευταία ομάδα που μπόρεσε να στείλει την Αγγλία… στην σέντρα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα ενενηντάλεπτο, ήταν η Πολωνία, στα τέλη Μαρτίου (2-1)!

Παρόλα αυτά, η αξιόπιστη ανασταλτική λειτουργία αποτέλεσε και το μοναδικό θετικό στοιχείο στην αναμέτρησή της Αγγλίας απέναντι στην Σκωτία.

Η «λευκή» ισοπαλία με την Σκωτία και η επιστροφή στο… 2007

Οι Άγγλοι στην αναμέτρηση του Wembley, πραγματοποίησαν μόλις μία εντός εστίας τελική προσπάθεια, η οποία έλαβε χώρα μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο, με το πρώτο 45λεπτο να ολοκληρώνεται στο απόλυτο μηδέν από πλευράς στατιστικών.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά έπειτα από μία επταετία σε επίσημη αναμέτρηση (τότε απέναντι στην Σλοβενία) και οδήγησε στο πρώτο 0-0 στη ανάπαυλα απέναντι στην Σκωτία, από το EURO του 1996, με 6 μεταξύ τους αναμετρήσεις να έχουν μεσολαβήσει.

Το ανεπιτυχές αποτέλεσμα απέναντι στους Σκωτσέζους, μάλιστα, αποτέλεσε την πέμπτη ισοπαλία χωρίς τέρματα με τον Σάουθγκεϊτ στον πάγκο, με τον Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος την καθοδηγούσε στην τελευταία της «λευκή ισοπαλία» στο Wembley απέναντι στο Μαυροβούνιο, να μετρά μόλις δύο σε 42 ματς!

Επιπροσθέτως οι Άγγλοι, βασιζόμενοι στο νεανικό σύνολο που διαθέτουν (το πιο νεανικό από το 1958 σε μεγάλη διοργάνωση) και στην ιδιαίτερα μικρή σε ηλικία εντεκάδα τους (25 έτη και ενός μήνα), ήλπιζαν πως θα καταφέρουν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη αμυντική διάταξη της Σκωτίας, με τον Σάουθγκεϊτ να διαφοροποιεί την σύνθεση της ομάδας για 32η συνεχόμενη φορά, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ για την Αγγλία, εντός του 21ου αιώνα.

Παρόλα αυτά, η λογική του ενθουσιασμού που υιοθέτησε δεν αποδείχθηκε επαρκής στο βρετανικό ντέρμπι, με άμεση συνέπεια η Αγγλία να «κολλήσει» στο μηδέν, για πρώτη φορά έπειτα από το 2007 στο ανακαινισμένο Wembley. 

Έτσι έφτασε τις 17 «λευκές» ισοπαλίες συνολικά στην ιστορία της, στα μεγάλα τουρνουά, ούσα πρώτη στην σχετική κατάταξη!

Φτάνοντας λοιπόν στην ουσία του πράγματος, γίνεται αντιληπτό πως οι Άγγλοι δεν φαίνεται να διαθέτουν το «ειδικό βάρος», προκειμένου να κατορθώσουν να θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για μία… μεγάλη πορεία στο φετινό EURO.

Ο κόσμος τους το επιθυμεί, αλλά οι ίδιοι, όσο και αν το θέλουν, δεν φαίνεται την δεδομένη χρονική στιγμή πως μπορούν να το πετύχουν. Οι επιθετικές τους εμπνεύσεις περιορίζονται στις ιδέες του Φιλ Φόντεν, ο οποίος έχει μάθει να αγωνίζεται με διαφορετικό τρόπο, καθοδηγούμενος από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, με αποτέλεσμα η Αγγλία να είναι προβλέψιμη και να «ξεμένει» από νωρίς από νέες ιδέες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ο Χάρι Κέιν μοιάζει απομονωμένος, ο Τζακ Γκρίλις δεν έχει κερδίσει θέση βασικού, παρά το γεγονός πως με την χθεσινή αλλαγή του έγινε άμεσα αισθητή η παρουσία του (κέρδισε 4 φάουλ, περισσότερα από κάθε άλλον), ενώ οι Μάουντ και Φίλιπς προσπαθούν διαρκώς να τροφοδοτήσουν τους υπόλοιπους, με την Αγγλία να μην προβαίνει καν σε μακρινά σουτ!

Οι τρεις τελικές της εντός εστίας σε 180 αγωνιστικά λεπτά μαρτυρούν το πρόβλημα στο δικό της «επιθετικό τρίτο» και το πολυπόθητο, και χιλιοειπωμένο… “It’sComing Home”, πρέπει να μπορέσει ο Σάουθγκεϊτ και οι παίκτες του να μην αρχίσει να ξεθωριάζει από νωρίς…