Χαλάστρα από την Σκωτία (vids)

Το 100ο επίσημο ντέρμπι ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία δεν είχε γκολ. Είχε ένταση, είχε δύναμη, είχε τρέξιμο, όμως, οι δύο ομάδες δεν ξέφυγαν από το 0-0 στο «Γουέμπλεϊ». Οι Σκωτσέζοι «κλείδωσαν» τους Άγγλους με τον τρόπο που αγωνίστηκαν και τους απαγόρευσαν να εξασφαλίσουν την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Δοκάρι ο Στόουνς στο 12', ζήτησαν πέναλτι τα «λιοντάρια» σε πάτημα του Ρόμπερτσον στον Στέρλινγκ στο 79'. Παραμένει στο κόλπο της παρουσίας στους «16» το σύνολο του Κλαρκ.   



Χαλάστρα από την Σκωτία (vids)

Και δύναμη και βροχή και ένας διαιτητής που δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του και όχι τόσο καλή βραδιά για αρκετούς από εκείνους που είχαν ξεχωρίσει στη νίκη απέναντι στην Κροατία.

Το μεγάλο ντέρμπι του «Γουέμπλεϊ» ξεκίνησε πολύ περίεργα και πολύ πιεστικά για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που ζορίστηκε από τους πολύ κινητικούς και πιο αποφασιστικούς Σκωτσέζους. Οι παίκτες του Κλαρκ φάνηκε να έχουν μπει στο ματς αρκετά πιο δυναμικά, με τον Τσε Άνταμς στο 4ο λεπτό να κάνει ένα γυριστό σουτ που κόντραρε σε μια πρώτη... μικρή, αλλά ανολοκλήρωτη απειλή από τους φιλοξενούμενους.

 

Η δουλειά που έκαναν οι Γκίλμουρ, ΜακΓκιν και ΜακΓκρέγκορ στο χώρο του κέντρου, έκανε τους Ράις, Φίλιπς και Μάουντ να μην μπορούν να βοηθήσουν επιθετικά την Αγγλία. Ο Χάρι Κέιν έμεινε δίχως επαφές με τη μπάλα και φυσικά δίχως να γίνει απειλητικός για την εστία του Μάρσαλ, ενώ, οι Φόντεν και Στέρλινγκ όσο κι αν επιχειρούσαν να φύγουν στην πλάτη του ΜακΤόμινεϊ, του Χάνλεϊ και του Τίρνεϊ, αποτύγχαναν.

Η Αγγλία έφτασε πιο κοντά στο γκολ στο 11ο λεπτό με μια τρομερή κεφαλιά του αμαρκάριστου Στόουνς από εκτέλεση κόρνερ, με τη μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι. Δυο λεπτά αργότερα ήρθε το πλασέ το Μάουντ από θέση βολής, να περάσει άουτ! Ως απάντηση, στο 30' από ωραία ατομική ενέργεια του Τίρνεϊ και γύρισμα με το δεξί, ο Ο'Ντόνελ από το δεύτερο δοκάρι έκανε το μονοκόματο σουτ, ο Πίκφορντ έδιωξε με εντυπωσιακή επέμβαση και στην επαναφορά ο Τσε Άνταμς έκανε κεφαλιά άουτ!

 

 

 

Οι Σκωτσέζοι είχαν καταφέρει να περιορίσουν τόσο πολύ τον Χάρι Κέιν που είχε μονάχα 10 επαφές στο πρώτο ημίχρονο, με μόλις μια στην αντίπαλη περιοχή και μονάχα 2/5 μεταβιβάσεις! Ο επιθετικός της Τότεναμ έπρεπε να μπει περισσότερο στο ματς, όμως, ο τρόπος που η Σκωτία αμυνόταν, έδειχνε πως η Αγγλία χρειαζόταν κάτι από Σάντσο ή Γκρίλις. Λίγη φαντασία... Ο Μάουντ, πάντως, στο 48' έκοψε ωραία κεντρικά και έκανε ένα δεξί σουτ που έδιωξε ο Μάρσαλ.

 

Το παιχνίδι άρχισε να παίρνει ρυθμό και ταχύτητα και αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει την Αγγλία, όμως, ήταν αυτή που καρδιοχτύπησε! Στο 62' κι έπειτα από κόρνερ που παραχώρησε ο Μινγκς προλαβαίνοντας τελευταία στιγμή με κεφαλιά προ του Ντάικς, ο τελευταίος έκανε ένα τρομερό γυριστό από την στατική φάση, με τον Τζέιμς να διώχνει προκειμένου να μην φτάσει η μπάλα στην εστία με τα φάλτσα! Ο Φόντεν αποχώρησε για να περάσει ο Γκρίλις για τα «τρία λιοντάρια» και κινήθηκε αριστερά στέλνοντας απέναντι τον Στέρλινγκ.

 

 

Ο Σάουθγκεϊτ αποφάσισε στο 73' να βγάλει τον Κέιν που συνέχισε να μην μπορεί να κάνει τίποτα και στη θέση του μπήκε ο Μάρκους Ράσφορντ προκειμένου να δώσει διαφορετική σκέψη στην επίθεση της Αγγλίας. Στο 78' ο Άνταμς από το δεύτερο δοκάρι έπειτα από γέμισμα του Ρόμπερτσον που απομακρύνθηκε προς τα πίσω, σούταρε πολύ δυνατά και άστοχα, ενώ στο 79' το ματς συνεχίστηκε παρά το πάτημα του Ρόμπερτσον στον Στέρλινγκ εντός περιοχής.

 

Στη συμπλήρωση των 90' έγινε... χαμός στην περιοχή του Μάρσαλ από γύρισμα του Τζέιμς από δεξιά, όμως, ούτε ο Ράις, ούτε ο Στέρλινγκ, ούτε ο Γκρίλις κατάφεραν να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα, οι Σκωτσέζοι απομάκρυναν, είχαν κερδίσει και επιθετικό φάουλ και το 0-0 επιβεβαιώθηκε ως αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Πλέον, οι Άγγλοι καλούνται απέναντι στους Τσέχους την τελευταία αγωνιστική να παίξουν για την πρωτιά του ομίλου, αν και δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν και μαθηματικά την πρόκριση απόψε... 

Η βαθμολογία του 4ου ομίλου:

1.Τσεχία 4 (+2 διαφορά τερμάτων)

2.Αγγλία 4 (+1 διαφορά τερμάτων)

3.Κροατία 1 (-1 διαφορά τερμάτων)

4.Σκωτία 1 (-2 διαφορά τερμάτων)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία: Πίκφορντ, Τζέιμς, Στόουνς, Μινγκς Σο, Ράις, Φίλιπς, Μάουντ, Φόντεν (63' Γκρίλις), Στέρλινγκ, Κέιν

Σκωτία: Μάρσαλ, ΜακΤόμινεϊ, Χάνλεϊ, Τίρνεϊ, Ο'Ντόνελ, ΜακΓκιν, ΜακΓκρέγκορ, Γκίλμουρ (76' Άρμστρονγκ), Ρόμπερτσον, Ντάις, Άνταμς (85' Νίσμπετ)

Κώστας Ζάλιαρης