Μπρέντφορντ - Άρσεναλ: Πρώτο ραντεβού μετά την μεταπολεμική περίοδο!

Η Μπρέντφορντ επέστρεψε στην Premier League μετά από 74 χρόνια, με την Άρσεναλ να αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη της αντίπαλο, στην πρώτη αγωνιστική της επόμενης σεζόν και τις δυο τους να τα λένε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική περίοδο!  



Μπρέντφορντ - Άρσεναλ: Πρώτο ραντεβού μετά την μεταπολεμική περίοδο!

Πρόκειται για την μοναδική αγγλική ομάδα, η οποία έφτασε στο σημείο να υποβιβαστεί και χρειάστηκε κάτι περισσότερο από επτά δεκαετίες για να πραγματοποιήσει και επίσημα την επιστροφή της. Ποτέ άλλωστε, καμία άλλη ομάδα δεν χρειάστηκε ένα τόσο μεγάλο διάστημα, για να αποτελέσει μέρος της μεγάλης κατηγορίας, έστω και για μία σεζόν.

Η Άρσεναλ «υποδέχεται» την Μπρέντφορντ, μετά από 74 χρόνια

Παρόλα αυτά, η Μπρέντφορντ πλέον, είναι και επίσημα ανάμεσά μας, με την ομάδα του Τόμας Φρανκ, να επιστρέφει στην Premier League και να αποτελεί μέρος των 20 ομάδων.

Πρώτη αντίπαλος που σταθεί απέναντί της είναι η Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» του Μικέλ Αρτέτα θα κληθούν να την αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα σε επίπεδο πρωταθλήματος, και για πρώτη έπειτα από 74 χρόνια!

Αυτό, καθιστά το συγκεκριμένο ζευγάρι, το δεύτερο στην λίστα των αναμετρήσεων που έχουν να συναντηθούν στην ίδια κατηγορία, για περισσότερα από 73 χρόνια!

Το πρωτάθλημα του 1947 και ο υποβιβασμός της Μπρέντφορντ

Η τελευταία τους συνάντηση χρονολογείται τον Μάϊο του 1947, με την Άρσεναλ να επικρατεί με 1-0, την Λίβερπουλ να παίρνει το πρωτάθλημα με έναν βαθμό διαφορά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Γουλβς να ολοκληρώνει την σεζόν στην 3η θέση σε ισοβαθμία με τους «κόκκινους διαβόλους» και την Στόουκ να ακολουθεί!

Απεναντίας, η Άρσεναλ βρέθηκε 16 βαθμούς πίσω από την κορυφή, τερματίζοντας την χρονιά στην 13η θέση, ενώ η Μπρέντφορντ υποβιβάστηκε, ούσα προ-τελευταία, μαζί με την Λιντς, η οποία συγκέντρωσε 18 βαθμούς σε 42 ματς!

Το πρώτο πρωτάθλημα της μεταπολεμικής περιόδου και η «μεγάλη επιστροφή»

Η συγκεκριμένη χρονιά βεβαίως ήταν η πρώτη που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα, διαθέτοντας ένα επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά έπειτα από 9 χρόνια (1938-39), με το τελευταίο μη εμπόλεμο πρωτάθλημα, να αποτελεί και το 5ο στην ιστορία της Έβερτον!

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, επρόκειτο για μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την κοινωνία της Αγγλίας, με τις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να έχουν πλήξει σοβαρά ολόκληρη την κοινωνία, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Κλέμεντ Άτλι, να συμμετάσχει ενεργά στον Ψυχρό πόλεμο.

Όπως είναι λοιπόν λογικό, τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα καθυστέρησαν, όπως αναμενόταν, την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, με το «προϊόν» να μένει στάσιμο, και την Μπρέντφορντ να έχει την τύχη να το αντικρύζει στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ