Τρία χρόνια Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λιντς: Με το πόδι στο γκάζι!

Συμπληρώθηκε μια τριετία από την ημέρα που ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ο αναμορφωτής της Λιντς Γιουνάιτεντ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του κλαμπ. Τα όσα αξιοθαύμαστα έχει πετύχει, είναι ήδη κομμάτια της ιστορίας του συλλόγου.  



Τρία χρόνια Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λιντς: Με το πόδι στο γκάζι!

Ηταν 15 Ιουνίου του 2018, οταν ο Μαρσέλο Μπιέλσα ανακοινώθηκε από τα «Παγώνια» ως ο νέος προπονητής της ομάδας. O «El Loco» γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής στις 21 Ιουλίου του 1955 και θεωρείται από πολλούς ως ο αναμορφωτής της Λιντς.

Μία χρονιά νωρίτερα, η Λιντς Γιουνάιτεντ με προπονητή τον Πολ Χεγκινγκμπότομ και αργότερα τον Τόμας Κρίστιανσεν, είχε τερματίσει στην 13η θέση της βαθμολογίας, πολύ μακριά από τα «σκαλιά» των play-off.

2018-2019: Το «μάθημα»

Στην πρώτη του χρονιά με τη Λιντς, ο Αργεντίνοςτεχνικός, φτάνει το κλαμπ στην 3η θέση του πρωταθλήματος , κάτι που θα έμοιαζε με επιτυχία για τα «Παγώνια». 

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Μπιέλσα ήταν διεκδικήτρια της 2ης θέσης που έδινε την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως θα κάνει 3 ήττες και 1 ισοπαλία στα τελευταία 4 παιχνίδια και θα καταλάβει την 3η θέση.

Στα play-off, η Λιντς αντιμετώπισε την Ντέρμπι Κάουντι σε διπλά παιχνίδια. Νίκη με 1-0 μέσα στο Πράιντ Πάρκ Στέιντιουμ και είναι πλέον το φαβορί για να πάει στον τελικό. Ο Λάμπαρντ θα κυριαρχήσει στο δεύτερο ματς, η Ντέρμπι επικράτησε 4-2 και η Λιντς παρέμεινε στην Τσάμπιονσιπ. Πήρε όμως το μάθημα. Και είχε προειδοποιήσει. 

2019-2020: Ο Μπιέλσα κάνει το θαύμα του

Στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα του Γιορκσάιρ, ο Μαρσέλο Μπιέλσα εμφανίζει μία ασταμάτητη και ταλαντούχα φουρνιά παικτών. Στέλνει τη Λιντς στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με 93 βαθμούς και μόλις 35 γκολ παθητικό σε 46 παιχνίδια. Η άνοδος στην κορυφαία κατηγορία, έπειτα από 16 χρόνια, είναι γεγονός, χάρη στον Μαρσέλο Μπιέλσα.

2020-2021: Ο «El Loco» κόντρα στους Big-6

Η Λιντς Γιουνάιτεντ, με τον Μαρσέλο Μπιέλσα κατάφερε πολλά στην Πρέμιερ. Και κέρδισε χειροκρότημα και θαυμασμό. Τα «παγώνια», με ελάχιστες προσθήκες στο ρόστερ τους, θα κάνουν μία πολύ καλή χρονιά και θα τερματίσουν στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο «El Loco» με αυτό το ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού, θα μείνει αήττητος στο Έλαντ Ρόουντ από το Big-6,αποσπώντας 5 ισοπαλίες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσετσερ Σίτι, Λίβερπουλμ, Άρσεναλ και Τσέλσι) και 1 νίκη κόντρα στην Τότεναμ. 

Το απολαυστικό ποδόσφαιρο αλλά και η προπονητική ευφυΐα του Μπιέλσα τράβηξαν τα βλέμματα των φιλάθλων στην Αγγλία.

Λιντς και Μπιέλσα φέρονται να έχουν ήδη συμφωνήσει για τη συνέχιση της συνεργασίας τους και για την επόμενη σεζόν... 

Η Πρέμιερ Λιγκ χρειάζεται έναν προπονητή όπως ο τρελο-Αργεντινός και ένα ιστορικό κλαμπ όπως είναι η Λιντς... 

Στράτος Μαρίνος