Ο Μπέλιγχαμ έγραψε ιστορία με το εθνόσημο

Με την είσοδό του στο χορτάρι του «Γουέμπλεϊ» ο Τζουντ Μπέλιγχαμ σε ηλικία 17 ετών και 349 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που συμμετέχει στην τελική φάση του Euro, ενώ παράλληλα είναι και ο μικρότερος σε ηλικία Άγγλος ποδοσφαιριστής που παίζει σε μεγάλο διεθνές τουρνουά, είτε Ευρωπαϊκό είτε Παγκόσμιο Κύπελλο!  



Ο Μπέλιγχαμ έγραψε ιστορία με το εθνόσημο

Παρόλο που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν τη λήξη στο ματς με την Κροατία, ο Τζουντ Μπέλινχαμ κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία τόσο στο Euro όσο και στην εθνική Αγγλίας. 

Ο μέσος της Ντόρτμουντ πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στη διοργάνωση από τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αντικαθιστώντας στο 82ο λεπτό τον Χάρι Κέιν. 

Έτσι λίγο πριν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του (γεννηθείς 29/6/2003) ο Μπέλιγχαμ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που παίζει στα τελικά του Euro, αφήνοντας πλέον πίσω στη 2η θέση τον Ολλανδό Γιέτρο Γουίλιαμς, με τον νεαρό (18 ετών και 71 ημερών) τότε παίκτη της Άιντχοφεν να αγωνίζεται με τους «οράνιε» στην τελική φάση του Euro2012.

Επίσης ο Μπέλιγχαμ έγινε ο νεαρότερος Άγγλος που εμφανίζεται σε οποιαδήποτε εκ των σημαντικών διεθνών διοργανώσεων είτε σε επίπεδο Μουντιάλ είτε σε επίπεδο Euro. 

Ξεπέρασε το αντίστοιχο ρεκόρ του Μάικλ Όουεν, ο οποίος έκανε ντεμπούτο σε ματς ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 σε ηλικία 18 ετών και 182 ημερών απέναντι στην Τυνησία. 

Λίγο νωρίτερα (11/2/1998) έκανε την παρθενική του εμφάνιση με το εθνόσημο κόντρα στη Χιλή έχοντας κλείσει 18 έτη και 59 ημέρες, αλλά επρόκειτο για φιλικό παιχνίδι.

 

 

 

Διονύσης Γαλιατσάτος