Ιστορικό πρώτο βήμα για την Αγγλία!

Με τον Ραχίμ Στέρλινγκ να σκοράρει για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση και τον Τζουντ Μπέλιγχαμ να γίνεται ο νεαρότερος με συμμετοχή στην ιστορία του τουρνουά, η εθνική ομάδα της Αγγλίας έφτασε στο 1-0 επί της Κροατίας, πανηγύρισε για πρώτη φορά στα χρονικά σε πρεμιέρα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι έκανε το πρώτο από τα βήματα που χρειάζεται... μέχρι το τέλος της διοργάνωσης! 



Ιστορικό πρώτο βήμα για την Αγγλία!

Με τέτοιο πρώτο 20λεπτο, η ελπίδα για τους Άγγλους στο φετινό τουρνουά άρχισε να κάνει την εμφάνισή της. Τα «τρία λιοντάρια» κυριάρχησαν στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Κροατία, πάλι όμως δεν είχαν αυτό που θα έπρεπε για να μετουσιώσουν αυτή την υπεροχή σε γκολ. Δοκάρι ο Φόντεν με αριστερό σουτ στο 6', σωτήρια επέμβαση του Λιβάκοβιτς στο κέντρο της εστίας του στο 9' από δυνατό σουτ του Κάλβιν Φίλιπς εκτός περιοχής. Ο Στέρλινγκ προσπαθούσε από αριστερά να κάνει πράγματα, να πετάει τη μπάλα σε κατευθύνσεις που δεν περίμεναν οι αντίπαλοί του, όμως, του έλειπε ξανά η ουσία...

Όταν η Κροατία άρχισε να κρατάει την μπάλα και να μοιράζει την κατοχή, τότε τα «τρία λιοντάρια» έβλεπαν τους χώρους στο γήπεδο να έχουν μικρύνει πολύ. Ήταν χαρακτηριστικό πως οι Μινγκς και Στόουνς στα στόπερ, με τους Μόντριτς και Πέρισιτς να πιέζουν πολύ ψηλά, δεν είχαν που να δώσουν την μπάλα, ενώ, ο Ντέκλαν Ράιτς άρχισε να είναι αρκετά μόνος του στον άξονα. Οι Φίλιπς και Μάουντ προσπάθησαν να γυρίσουν για να βοηθήσουν, όμως, το θετικό για τους Άγγλους είναι πως απέφυγαν τους κινδύνους, λόγω και της κακής εικόνας που παρουσίαζαν οι Κροάτες.

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας δεν έπρεπε ν' αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να της γλιστρήσει από τα χέρια. Και λέγοντας ευκαιρία, το γεγονός πως οι Κροάτες ήταν τόσο νωθροί, δίχως να μπορούν να προκαλέσουν την παραμικρή ανησυχία στα καρέ του Πίκφορντ, έπρεπε να μην περάσει για τα «τρία λιοντάρια» δίχως να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για τη νίκη.

Κάπως έτσι λοιπόν, στο 57', ο Ραχίμ Στέρλινγκ κατάφερε να σκοράρει! Κόντρα στον κακό εαυτό του από το πρώτο μέρος, ο επιθετικός της Σίτι πήρε την ασίστ του εξαιρετικού Κάλβιν Φίλιπς που ξεχώρισε και πλάσαρε προλαβαίνοντας τον Βρσάλικο για το 1-0! Αυτό ήταν το πρώτο του γκολ σε μεγάλη διοργάνωση, έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε Euro για την Αγγλία από αυτούς με τους οποίους βρίσκεται μαζί στην αποστολή του τουρνουά, ενώ, ήταν και το 13ο γκολ στις 17 πιο πρόσφατες εμφανίσεις του με το εθνόσημο στο στήθος!

Η Αγγλία δεν διέτρεξε ιδιαίτερους κινδύνους πέρα από ένα κάκιστο αριστερό σουτ του Ρέμπιτς από τα όρια της περιοχής, ο Κέιν είχε μια τεράστια ευκαιρία λίγο μετά το γκολ του Στέρλινγκ να διπλασιάσει τα τέρματα των Άγγλων με την κοντινή προβολή του από το δεύτερο δοκάρι να φεύγει ψηλά, έχοντας βρεθεί υπό πίεση, ενώ, ιστορία έγραψε ο Τζουντ Μπέλιγχαμ. Περνώντας στο παιχνίδι στο 82ο λεπτό έγινε ο νεαρότερος που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Euro σε ηλικία 17 ετών και 349 ημερών. Ο νεαρός χαφ της Ντόρτμουντ έγραψε ιστορία, ξεπερνώντας την επίδοση που κατείχε ο Γιέτρο Βίλεμς από το Euro του 2012 (18 ετών και 71 ημερών). Κάπως έτσι οριστικοποιήθηκε και το 1-0 ως αποτέλεσμα του αγώνα, για την πρώτη, ιστορικά, νικηφόρα πρεμιέρα των «τριών λιονταριών» σε Euro!

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μινγκς, Τρίπιερ, Φίλιπς, Ράις, Μάουντ, Στέρλινγκ (90' + 1' Κάλβερτ - Λιούιν), Φόντεν (71' Ράσφορντ), Κέιν (82' Μπέλιγχαμ)

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Bρσάλικο, Βίντα, Τσάλετα-Τσαρ, Γκβάρντιολ, Κόβατσιτς (85' Πάσαλιτς), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (70' Βλάσιτς), Κράμαριτς (70' Μπρέκαλο), Ρέμπιτς (78' Πέτκοβιτς), Πέρισιτς

Κώστας Ζάλιαρης