Football is coming home: Η μεγάλη ευκαιρία της Αγγλίας!

Έφτασε η ώρα της πρεμιέρας λοιπόν! Πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία που έχουν μπροστά τους οι Άγγλοι, μιας και ο ημιτελικός και ο τελικός θα διεξαχθούν στο «σπίτι» τους. Παρ' όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να κατορθώσουν κάτι αξιέπαινο, είναι να μπορέσουν να διαχειριστούν τις απουσίες τους. Κάτι που ιστορικά, δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να αποδεχθούν. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Football is coming home: Η μεγάλη ευκαιρία της Αγγλίας!

Η συζήτηση για το EURO ξεκινάει πλέον και επίσημα. Η σεζόν ολοκληρώθηκε, η επικείμενη περίοδος των μεταγραφών περνά σε δεύτερη μοίρα και πλέον ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θέτει ως προτεραιότητα την εξέλιξη της διοργάνωσης.

Στην ίδια λογική βεβαίως έχουν μπει μοιραία και οι Άγγλοι, οι οποίοι ξεκινούν τις επίσημες υποχρεώσεις τους απέναντι στην Κροατία, σε ένα ματς που είναι σημαντικό αλλά δεν αναμένεται να καθορίσει την πορεία τους. 

Τα ματς «ζωτικής σημασίας» για την Αγγλία άλλωστε είναι αυτά απέναντι στην Σκωτία και την Τσεχία. Δύο ομάδες-ερωτηματικό, των οποίων τα ρόστερ χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, με τις προβλέψεις για χάρη τους να μην μπορούν εύκολα να τεθούν σε συζήτηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, για να μπορέσει η Αγγλία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τις απουσίες της.

Κάτι που διαχρονικά για τους Άγγλους προπονητές αποτελεί αγκάθι καθώς προτιμούν να ρισκάρουν την συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή, προκειμένου να είναι παρών, παρά να εκτιμήσουν με ψυχραιμία την κατάσταση και να αντιληφθούν τις επιλογές τους.

Στην περίπτωση που ο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ, δηλαδή, ήταν Άγγλος ή ο Καρίμ Μπενζεμά δεν ήταν Γάλλος αλλά αγωνιζόταν για την εθνική Αγγλίας, οι τραυματισμοί που αντιμετώπισαν δεν θα τους στερούσαν την συμμετοχή τους!

Στις χώρες που ανήκουν όμως, η υγεία των ποδοσφαιριστών, τίθεται, όπως είναι πολύ φυσιολογικό, σε πρώτη μοίρα.

Αυτό δεν έγινε όμως και με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982, όταν ο Κέβιν Κίγκαν, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Αγγλίας και νικητής της Χρυσής Μπάλας το 1979 και το 1980 και ο Τρέβορ Μπρούκινγκ, εμβληματικός σταρ της Γουεστ Χαμ, αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών. 

Ωστόσο ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τελικά επαιξαν πολύ λίγο μόνο σε ένα ματς στο 0-0 με την Ισπανία, με την χώρα τους να αποκλείεται και τον αειμνηατο Ρον Γκρίνγκουντ να διαψεύδεται παταγωδώς από την ιστορία που τους περίμενε!

Κάτι ανάλογο συνέβη και την δεκαετία του 1980, όταν ο Μπόμπι Ρόμπσον πήρε δύο φορές τον Μπράιαν Ρόμπσον στις αποστολές με προβλήματα στον ώμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεύτερο ματς κάθε διοργάνωσης.

Μπορει το 1990 να έφτασε στα ημιτελικά η Αγγλία αλλά πάντα το να διαχειριστεις κάτι τέτοιο και να τον αντικαταστήσεις είναι θέμα.

Πολύ φυσιολογικά λοιπόν πλέον η συζήτηση περνάει στην διαχείριση των φετινών τραυματισμών που αντιμετωπίζει η Αγγλία, οι οποίοι αφορούν τον Χάρι Μαγκουάιρ και τον Τζόρνταν Χέντερσον, με τους δύο Άγγλους να τραυματίζονται προς το τέλος της σεζόν και να στερούν από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ την σταθερότητα που τους προσφέρουν.

Κάπως έτσι καταλήγουμε στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος καλείται να πάρει μία απόφαση. Να τους χρησιμοποιήσει ή να τους «προστατεύσει»», ρισκάροντας την συνέχεια της ομάδας του στην διοργάνωση;

Δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη. Μας ξάφνιασε άλλωστε μία φορά με την επιλογή του να εμπλουτίσει το ρόστερ του με νεανικότητα και ενθουσιασμό, με τους ποδοσφαιριστές του να έχουν ως μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, για πρώτη φορά μετά το 1958. Γιατί να μην το ξανακάνει;

Και αυτή είναι μία διοργάνωση που του δίνει την ευκαιρία να μείνει οριστικά στην ιστορία!. Football is coming home λοιπόν. Και αυτή τη φορά θα ελπίσουμε για την Αγγλία να μπορέσει να δικαιώσει τις προσδοκίες!