Και η Σίτι στη λίστα με τις ... αποτυχημένες πρωτάρες στους τελικούς

Η Τσέλσι του Τούχελ απαγόρευσε στην «πρωτοεμφανιζόμενη» σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ομάδα του Γκουαρδιόλα, να είναι η πρώτη που θα κατακτήσει το τρόπαιο, στην παρθενική της παρουσία σε τελικό, τον 21ο αιώνα.  



Και η Σίτι στη λίστα με τις ... αποτυχημένες πρωτάρες στους τελικούς

Πρόκειται για τον 3ο αγγλικό «εμφύλιο» στην ιστορία του θεσμού. Ένα ξεχωριστό παιχνίδι, το οποίο διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα της λήξης, με την Τσέλσι να αναδεικνύεται νικήτρια (1-0) και να επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 9 χρόνια!

Απεναντίας, η Μάντσεστερ Σίτι δεν κατόρθωσε «γράψει ιστορία». Ο Πεπ Γκουαρδιόλα άλλωστε συμμετείχε για τρίτη φορά σε τελικό Champions League, μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ προπονητών που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, ενώ παράλληλα είχε την δυνατότητα, αν επικρατούσε, να γίνει ο πρώτος ο οποίος θα κατακτήσει τον τίτλο με «πρωτοεμφανιζόμενη» ομάδα σε τελικό, από το 2000 και έπειτα.

Η Μάντσεστερ Σίτι άλλωστε βρέθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το σημείο του θεσμού, επί εποχής Champions League, και στον πρώτο της ευρωπαϊκό τελικό μετά το 1970, ενώ το σύνολο του Ισπανού τεχνικού αποτελεί την 8η διαφορετική ομάδα που δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο στην πρώτη της παρουσία εκεί.

Όλες οι υπόλοιπες απόπειρες απέτυχαν, με την Άρσεναλ το 2006 να είναι η προτελευταία ομάδα του «Νησιού» που απέτυχε να κατακτήσει τον τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέναντι στην Μπαρτσελόνα (2-1) και την Τότεναμ να ακολουθεί το 2019 απέναντι στην Λίβερπουλ (2-0).

Αναλυτικά οι ομάδες που δεν τα κατάφεραν:

  • 1999-2000: Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0

  • 2001-2002: Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-1

  • 2003-2004: Πόρτο – Μονακό 3-0

  • 2005-2006: Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ 2-1

  • 2007-2008: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι 6-5 πέναλτι (1-1 στην κανονική διάρκεια και την παράταση)

  • 2018-2019: Λίβερπουλ – Τότεναμ 2-0

  • 2019-2020: Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμέν 1-0

  • 2020- 2021: Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι 1-0

 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως όλες οι πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες έχουν δεχθεί γκολ στην κανονική διάρκεια, ενώ έχουν πετύχει μόλις 3 γκολ, εκ των οποίων τα δύο έχουν προέλθει από στατική φάση.

Το τέρμα που απομένει είναι αυτό του Φρανκ Λάμπαρντ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην πρώτη παρουσία της Τσέλσι σε τελικό, το οποίο ξεκίνησε από μακρινό σουτ, με τον Άγγλο να ευνοείται από την κόντρα στον Ρίο Φέρντιναντ.

Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 315 αγωνιστικά λεπτά δίχως γκολ από πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στην διεκδίκηση του τροπαίου.

Και η Λεβερκούζεν άλλωστε, όπως και οι δύο λονδρέζικες ομάδες έχουν βρει γκολ στο πρώτο μέρος, με την Σίτι να είναι η τελευταία ομάδα που επίσης δεν τα κατάφερε και συνέχισε την αποτυχημένη παράδοση των πρωτοεμφανιζόμενων κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ