Η Μάντσεστερ Σίτι και οι πιο γρήγορες στέψεις της Πρέμιερ Λιγκ

Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να κατακτήσει και μόνη της το φετινό πρωτάθλημα με νίκη απόψε απέναντι στην Τσέλσι δίχως να περιμένει τα αποτελέσματα της Γιουνάιτεντ, αν και θα της απομένουν τρία παιχνίδια για το φινάλε. Η αναβολή του ντέρμπι του «Ολντ Τράφορντ» της στέρησε την ευκαιρία για μια από τις ιστορικές γρήγορες στέψεις της Πρέμιερ Λιγκ, τις οποίες θυμάται το England365.gr.  



Η Μάντσεστερ Σίτι και οι πιο γρήγορες στέψεις της Πρέμιερ Λιγκ

Με όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο «Ολντ Τράφορντ», η Σίτι δεν κατάφερε να ισοφαρίσει την επίδοση της συμπολίτισσας Γιουνάιτεντ όταν σε δύο διαφορετικές σεζόν (1999/2000 και 2012/13) οι «Κόκκινοι Διάβολοι» εξασφάλιζαν το πρωτάθλημα με 4 ματς να απομένουν. Το ίδιο κατάφερε και η Άρσεναλ τη σεζόν 2003/04, συνδυάζοντας μάλιστα τον τίτλο με τη μοναδική αήττητη πορεία συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ έχουν πανηγυρίσει το πρωτάθλημα 5 αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν, με τη Γιουνάιτεντ χρονικά πρώτη την περίοδο 2000/01 και τη Σϊτι να ακολουθεί τη σεζόν 2017/18. Επιπλέον οι «πολίτες» από εκείνη τη χρονιά κατέχουν και το ρεκόρ κατάκτησης με τη μεγαλύτερη διαφορά από την δεύτερη ομάδα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με 19 βαθμούς προβάδισμα.

Μέχρι σήμερα η πιο πρόωρα εστεμμένη ομάδα είναι η Λίβερπουλ της σεζόν 2019/20, όταν εξασφάλισε τον τίτλο με 7 αγωνιστικές να υπολείπονται. Μαθηματικά το πρωτάθλημα κατέληξε στο «Άνφιλντ» χάρη στη νίκη της Τσέλσι επί της Μάντσεστερ Σίτι με 2-1 τον Ιούνιο του ’20.

Ο πρωταθλητής για φέτος θα έχει συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς από τους νικητές των προηγούμενων 4 ετών, μιας και στην καλύτερη περίπτωση η Μάντσεστερ Σϊτι μπορεί να φτάσει έως στους 90 βαθμούς, συγκριτικά με τους 93 (Τσέλσι, 2016/17, τους 100 και 98 βαθμούς που η ίδια συγκέντρωσε (2017/18 & 2018/19 αντίστοιχα) και τους 99 της Λίβερπουλ (2019/20).

Βέβαια οι επιδόσεις αυτές φαντάζουν δυσθεώρητες σε σχέση με τη συγκομιδή του παρελθόντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωταθλήτρια της σεζόν 1996/97, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχοντας 75 βαθμούς κατακτούσε την Πρέμιερ Λιγκ, ούσα στο +7 από Νιούκαστλ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ.

Με τον φετινό τίτλο, η Μάντσεστερ Σίτι θα προσθέσει στην τροπαιοθήκη της το 7ο συνολικά πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας την Άστον Βίλα κι αφήνοντας πίσω κατά μία κατάκτηση τις Τσέλσι και Σάντερλαντ.

Διονύσης Γαλιατσάτος