Ο Τζέραρντ πήρε τίτλο στη Σκωτία, αλλά στην Αγγλία αγνοείται εδώ και χρόνια μια επιτυχία από... ντόπιο!

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η Πρέμιερ Λιγκ τελειώνει φέτος την 23η Μαΐου. Καταληκτική ημερομηνία για τη διοργάνωση, με το κύπελλο του πρωταθλητή -κατά τα φαινόμενα- να καταλήγει στην τροπαιοθήκη της Μάντσεστερ Σίτι για 5η φορά (7η συνυπολογίζοντας τα πρωταθλήματα προ Πρέμιερ Λιγκ) . Για τον Πεπ Γκουαρδιόλα θα είναι η 3η κατάκτηση του τίτλου, όντας στο τιμόνι των «πολιτών», παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γιούργκεν Κλοπ. Άραγε πότε ήταν η τελευταία φορά που κατέκτησε τον τίτλο κάποιος προπονητής από τη Μεγάλη Βρετανία; Υπάρχει Άγγλος τεχνικός που έχει στο παλμαρέ του το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ;  



Ο Τζέραρντ πήρε τίτλο στη Σκωτία, αλλά στην Αγγλία αγνοείται εδώ και χρόνια μια επιτυχία από... ντόπιο!

Προκειμένου να βρεθεί απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, μια αναδρομή στο παρελθόν είναι απαραίτητη. Έχουν περάσει ήδη 8 χρόνια (σεζόν 2012/13) από την τελευταία φορά που η κούπα του πρωταθλήματος βρέθηκε σε χέρια προπονητή από τη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα τη Σκωτία. Πρόκειται σαφώς για τον πολυνίκη σε κατακτήσεις (13) Πρέμιερ Λιγκ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος της «Γηραιάς Αλβιώνας» που κατέκτησε την κορυφή της Πρέμιερ.

Ο Σκωτσέζος τεχνικός μάλιστα κέρδισε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την πρώτη χρονικά διοργάνωση στη νέα της μορφή (σεζόν 1992/93). Στο μεταίχμιο της αλλαγής της Ά κατηγορίας για να γίνει η Πρέμιερ Λιγκ που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή τη σεζόν 1991/92, ο Άγγλος Χάουαρντ Γουίλκινσον κατόρθωσε να πάρει το πρωτάθλημα με τη Λιντς, έπειτα από 18 χρόνια ανομβρίας.

Ενδεχομένως να μην προκαλεί εντύπωση στη σύγχρονη εποχή το ξένο στοιχείο, ωστόσο εκπλήσσει το γεγονός ότι από καταβολής αγγλικού πρωταθλήματος (1888/89), ο πρώτος ξένος τεχνικός εμφανίζεται μόλις τη σεζόν 1997/98, με το Γάλλο Αρσέν Βενγκέρ να κάθεται στον πάγκο της Άρσεναλ. 

Συνεπώς συζητάμε για μια διοργάνωση στην οποία για παραπάνω από έναν αιώνα (με εξαίρεση τα έτη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όπου δεν διεξήχθη πρωτάθλημα), ο τίτλος εναλλασσόταν μεταξύ 50 συνολικά προπονητών, με 49 εξ αυτών να προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία (ήτοι 38 Άγγλοι, 11 Σκωτσέζοι) και ένας από την Ιρλανδία (Ρόμπερτ Κάιλ, Σάντερλαντ, 1912/13).

Και από κύπελλα, πώς πάμε;

Για τα εγχώρια κύπελλα δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε τόσο πολύ πίσω στο χρόνο, ώστε να βρούμε τους «ντόπιους» τροπαιούχους προπονητές.

• Στο κύπελλο Αγγλίας, ο Χάρι Ρέντναπ οδήγησε την Πόρτσμουθ στον τελικό τη σεζόν 2007/08 απέναντι στην Κάρντιφ, με τον Άγγλο τεχνικό να κατακτά τον τίτλο (1-0).

• Ο τελικός του Λιγκ Καπ της σεζόν 2011/12 βρίσκει νικήτρια τη Λίβερπουλ απέναντι σε μια αξιόμαχη Κάρντιφ, με τους «Ρεντς» να επικρατούν στη διαδικασία των πέναλτι. Στον πάγκο των κυπελλούχων, ο Σκωτσέζος Κένι Νταλγκλίς. Στον τελικό μάλιστα διαιτήτευσε ο νυν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Σούπερ Λιγκ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Πέρα από τη βιτρίνα του αγγλικού ποδοσφαίρου, που είναι η Πρέμιερ Λιγκ, αξίζει να αναφερθεί ότι στη δεύτερη κατηγορία, την Τσάμπιονσιπ, έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια που Άγγλος τεχνικός κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία και ταυτόχρονα την απευθείας άνοδο. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2015/16 ο Σον Ντάις οδήγησε τη Μπέρνλι στην κορυφή, με τον Άγγλο τεχνικό να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από το 2012 έως σήμερα.

Ερχόμενοι στο παρόν, το πρωτάθλημα μόνο με θαύμα θα πάει σε βρετανικά χέρια, ενώ ο τελικός του Λιγκ Καπ είναι «ιβηρική υπόθεση» ανάμεσα σε Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ωστόσο αρκετές πιθανότητες για «ασήμι» προσφέρει ο θεσμός του κυπέλλου Αγγλίας, στα προημιτελικά του οποίου έχουν φτάσει δύο Άγγλοι (Τζόναθαν Γούντγκεϊτ - Μπόρνμουθ & Κρις Γουάιλντερ - Σέφιλντ Γιουν.) και ένας Βορειοϊρλανδος (Μπρένταν Ρότζερς- Λέστερ).

Διονύσης Γαλιατσάτος