Στέρεψαν τα γκολ λόγω κούρασης στην Premier League!

Ακόμα και ο πιο απλός θεατής της Πρέμιερ Λιγκ, ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα των αγώνων των δύο τελευταίων αγωνιστικών, πλην μόλις τριών παιχνιδιών που «έβρεξε» γκολ, παρατηρεί πως στα υπόλοιπα υπήρξε «ανομβρία». 



Στέρεψαν τα γκολ λόγω κούρασης στην Premier League!

Για να γίνουμε πιο σαφείς, σε 17 ματς (27/2 – 4/3), τα 13 έληξαν με σκορ μικρότερο των τριών συνολικά γκολ. 

Σε 8 παιχνίδια σημειώθηκε μόλις 1 γκολ.

Συνολικά έχουμε 29 γκολ. Για οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, αυτό το στατιστικό ενδεχομένως να περνούσε απαρατήρητο, αυτό όμως δεν συμβαίνει για το αγγλικό, το οποίο ανέκαθεν στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητά του, αλλά και την πληθώρα των γκολ.

Πηγαίνοντας πίσω χρονικά, στο ίδιο περίπου διάστημα της σεζόν 2018/19 και τις αγωνιστικές που διεξήχθησαν μεταξύ 26-27/2 και 2-3/3, σημειώθηκαν συνολικά 52 γκολ.

Ο λόγος που δεν συγκρίναμε τη φετινή με την περσινή περίοδο είναι εξαιτίας της πανδημίας (Covid-19) που - εκτός των άλλων - επηρέασε και την Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 2019/20, με αναβολές αγώνων και με το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται όχι μέσα Μαΐου ως συνήθως, αλλά την 20ή Ιουλίου!

Βέβαια, από εδώ ξεκινάει η «ρίζα του κακού». Αν το πενιχρό σε αριθμούς σκοράρισμα που συνέβη τώρα είναι το τελευταίο (;) κομμάτι του ντόμινο, τότε το πρώτο αναμφίβολα έπεσε λόγω της πανδημίας. 

Με το καλεντάρι του πρωταθλήματος να επιμηκύνεται, ενώ ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις των αγγλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να τελειώνουν τον Αύγουστο (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουλβς), λέξεις όπως “ ξεκούραση” και ”προετοιμασία ” δεν βρίσκονταν στο λεξιλόγιο της φετινής αγωνιστικής περιόδου. 

Παρόλα αυτά και η τρέχουσα σεζόν επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς ουκ ολίγα παιχνίδια αναβλήθηκαν έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων στις τάξεις των συλλόγων. 

Αναγκαστικά υπήρξε η ανάγκη για εμβόλιμες αγωνιστικές, οι οποίες χώρεσαν θέλοντας και μη στο πρόγραμμα των ομάδων. Παράλληλα η διοργανώτρια αρχή έχει τοποθετήσει τη λήξη της σεζόν την 23η Μαΐου, όπερ σημαίνει 38 αγωνιστικές σε 9 μήνες αντί για 10.

Έτσι δημιουργήθηκε ένας Γολγοθάς, ειδικά για τις ομάδες που πέρα από την Πρέμιερ Λιγκ, προχωρούν στα εγχώρια κύπελλα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Χαρακτηριστικά τα δύο παραδείγματα των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι: οι «Ρεντς» μόνο στο διάστημα 1/12/20 έως 4/3/21, έδωσαν 22 παιχνίδια, δηλαδή σχεδόν ένα ματς κάθε 4 μέρες. Οι «Πολίτες» στο ίδιο διάστημα έπαιξαν σε 26 ματς, σε μια αναλογία περίπου ενός αγώνα κάθε 3,6 μέρες.

Φέρνουμε ως παράδειγμα την εν ενεργεία πρωταθλήτρια και την κατά τα φαινόμενα επόμενη, καθώς πρόκειται για δύο εκ των μεγαλύτερων συλλόγων και θεωρητικά θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα. 

Όμως παράγοντες όπως ο ελλιπής χρόνος για προπονήσεις, οι τραυματισμοί συνέπεια αυτού, τα κρούσματα που εμφανίζονται και η νοοτροπία νίκης «πάση θυσία», έχουν στοιχίσει σε θέαμα και …γκολ.

Η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια έχει ξεζουμίσει τους παίκτες σωματικά και πνευματικά. Οι ομάδες που στηρίζονταν στην αντοχή και το ανελέητο pressing δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους φρενήρεις ρυθμούς του παρελθόντος. 

Οι προπονητές έχουν θυσιάσει το θέαμα στο βωμό του αποτελέσματος. Στην προσπάθεια να προστατεύσουν την εύθραυστη αυτή κατάσταση, δίνεται έμφαση στην κατοχή της μπάλας - όταν είναι εφικτό - μειώνοντας έτσι το ρυθμό του παιχνιδιού, ενώ ο χρόνος μεταξύ των αγώνων ξοδεύεται περισσότερο για αποθεραπεία παρά για προπόνηση, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης των παικτών.

Εξαιτίας όλων αυτών των συνθηκών, αναμένεται να συνεχιστεί η ένδεια στο σκοράρισμα μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Καθώς προχωράμε, η επιβάρυνση θα καταβάλει ολοένα και περισσότερο τους πρωταγωνιστές των αγγλικών γηπέδων.

Διονύσης Γαλιατσάτος