Μπορεί τελικά να υπάρχει και φως στο τέλος του τούνελ λόγω της πανδημίας!

Οι κανόνες που ισχύουν πια για τις μεταγραφες στο Νησί μετά το Brexit, καθώς και η οικονομική κρίση που σχετίζεται με τον Covid-19, έχουν οδηγήσει στη χαμηλότερη δαπάνη των συλλόγων της Premier League στο παράθυρο του Ιανουαρίου για περισσότερο από μια δεκαετία και γενικά η χτεσινή τελευταία μέρα ήταν απόλυτα ήρεμη! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Μπορεί τελικά να υπάρχει και φως στο τέλος του τούνελ λόγω της πανδημίας!

Φανταστείτε μόνο πως ειχε εξελιχθεί ακριβώς 10 χρόνια πριν ίδια μέρα! Τελευταία μέρα των μεταγραφών του 2011, με τον Φερνάντο Τόρες να πηγαίνει από την Λίβερπουλ στην Τσέλσι με 50 εκατομμύρια λίρες και ταυτόχρονα την Λίβερπουλ να αποκτά από την Νιούκαστλ τον Άντι Κάρολ αντί 35 εκατομμυρίων ενώ είχε ολοκληρώσει λίγες μέρες πριν και την μεταγραφή του Λουίς Σουάρες από τον Άγιαξ.

Σημειώνουμε εκείνη την ημερομηνία ακριβώς γιατί ήταν 10 χρόνια πριν, πάλι σε ένα δύσκολο περιβάλλον ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με το τώρα. Με τις ομάδες να χάνουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες ήταν σχεδόν αδύνατο να δούμε πολύ περισσότερες κινήσεις και κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό απ' ότι παρακολουθήσαμε!

Κατά ένα μέτρο, η δραστηριότητα ήταν η πιο αθόρυβη από τότε που τα «παράθυρα» στις μεταγραφικες περιοδους εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2002, με μόνο λίγες μόνιμες μετακινήσεις από κορυφαίες ομαδες και γενικά λιγότερες από δέκα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι χτες το μεσημέρι λίγες ωρες πριν κλείσει το χειμερινό «παράθυρο».

Οι περισσότερες μεταγραφές έχουν να κάνουν με μετακινήσεις δανεικών, μία ένδειξη της εποχής που ζούμε. Μοιάζει όλο και περισσότερο με τις προσφορές που γίνονται διαδικτυακά όπου μπορείς να πάρεις το προϊόν και να το επιστρέψεις ή να ακυρώσεις την παραγγελία σου εντός 14 ημερών από τη στιγμή που συμφωνείς! 

Κινητικότητα υπήρξε σαφέστατα, με την Λίβερπουλ να αποκτά τελικά δύο κεντρικούς αμυντικούς αλλά να χάνει την ίδια μέρα μέχρι το τέλος της σεζόν ακόμα έναν παίκτη που δεν θα αγωνιστεί εως το τέλος! 

Ο Ζοέλ Μάτιπ που έκανε πολύ καλή εμφάνιση εναντίον της Τότεναμ τελικά με πρόβλημα στο χιαστό μένει εκτός εως το καλοκαίρι επιβεβαιώνοντας δυστυχώς όσους λένε πως είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά φτιαγμένος από γυαλί! 

Η απόκτηση του εικοσάχρονου Καμπάκ από τη Σάλκε αλλά και του 25χρονου Μπεν Ντέιβις από την Πρέστον προσθέτει άτομα που έχουν δυνατότητες στην άμυνα των Πρωταθλητών ωστόσο δεν μπορεί καποιος να μην παρατηρήσει πως δεν υπάρχει ομάδα στο παρελθόν που να έχασε τρεις βασικότατους κεντρικούς αμυντικούς την ίδια χρονική περίοδο με μακροχρόνιους τραυματισμούς! 

Σε αυτό η Λίβερπουλ διεκδικεί πραγματικά ένα Όσκαρ ατυχίας! Γενικά πάντως έγιναν καλές κινήσεις, με τον Όντενγκααρντ να υπογράφει στην Άρσεναλ, τον Κινγκ στην 'Εβερτον, τον Μέιτλαντ-Νάιλς στην Γουέστ Μπρόμιτς τον Μιναμίνο να μετακινείται στην Σαουθάμπτον και τον Γουίλιαν Χοσέ της Σοσιεδάδ να πηγαίνει στη Γουλβς για να καλύψει όσο γίνεται το κενό του Χιμένες. 

Η πιο εντυπωσιακή μετακίνηση είχε κλείσει ήδη από το καλοκαίρι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πληρώνει σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Ντιαλό από την Αταλάντα, ένα παιδί είμαι εξαιρετικές προδιαγραφές.

Ωστόσο αυτό που μένει ξεκάθαρα ως αίσθηση είναι πως αυτός ο Γενάρης του 2021 θα είναι πάντα σημαδιακός για το πως άλλαξαν τα πράγματα, ξεκάθαρα, μέσα στην εποχή της πανδημίας! 

Δεν είναι αναγκαία κακό αφού έπρεπε λίγο να μαζευτεί αυτό το χάλι το οποίο υπήρχε τα τελευταία χρόνια και το οποίο πυροδοτήθηκε από την μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. 

Δεν θα κάνει καθόλου κακό στις ομάδες να μαζέψουν τις αλόγιστες απαιτήσεις και να κοιτάξουν να επανέλθει μία κανονικότητα γιατί αλλιώς πλην ελαχίστων οι υπόλοιπες θα κινδυνέψουν με πτώχευση. 

Ήδη βλέπουμε την άθλια κατάσταση στην οποία έγινε η Μπαρτσελόνα με χρέη που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης μπορεί να είναι και μία ευκαιρία οι περισσότερες ομάδες να κοιτάξουν και τις ακαδημίες τους αλλά και προς παίκτες στην ίδια την χώρα τους, μικρότερων κατηγοριών!

Δεν έγραφε πουθενά πως επειδή οι περισσότερες ομάδες της Premier League παίρνουν σχεδόν 230 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μόνο ότι θα έπρεπε να ξοδεύουν αλόγιστα ατελείωτα ποσά σε μεταγραφές. 

Μπορεί να είναι και η αρχή μίας μικρής διόρθωσης σε μία διαστρεβλωμένη μεταγραφική και αγωνιστική πραγματικότητα. 

Μέσα από όλο αυτό το πρόβλημα μπορεί κάπου στο τέλος του τούνελ να υπάρχει τελικά φως!