Κύπελλο Αγγλίας: Ο τελικός ως υπόθεση των «μεγάλων», οι εκπλήξεις και οι «μικροί»

Η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών του Κυπέλλου Αγγλίας τα τελευταία 30 χρόνια περιλαμβάνει μάχες των «μεγάλων» του αγγλικού ποδοσφαίρου, την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανιστεί μόλις έξι ομάδες που έκαναν την έκπληξη, ενώ, οι σύλλογοι από τις χαμηλότερες κατηγορίες συνήθως... εξαφανίζονται.  



Κύπελλο Αγγλίας: Ο τελικός ως υπόθεση των «μεγάλων», οι εκπλήξεις και οι «μικροί»

Ναι, είναι ο θεσμός των εκπλήξεων.

Πολλά έχουν γίνει στον 3ο και τον 4ο γύρο του FA Cup παραδοσιακά και αρκετές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν αποχαιρετήσει είτε με... κάζο και αποκλεισμό από μικρή ομάδα, είτε γιατί αδιαφόρησαν και δεν είχαν το τουρνουά ανάμεσα στις προτεραιότητές τους.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 29 χρόνια είναι μόλις δυο οι φορές που ομάδα από μικρότερη κατηγορία έχει φτάσει στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Η Μίλγουολ την σεζόν 2003-2004 και η Κάρντιφ της αγωνιστικής περιόδου 2007-2008.

Τα τελευταία 10 χρόνια, έξι ομάδες (το 30% των φιναλίστ δηλαδή) που δεν τις περίμενε κανείς έκαναν τη μεγάλη έκπληξη καταφέρνοντας να διεκδικήσουν το τρόπαιο, ωστόσο, μονάχα η Γουίγκαν το 2013 έκανε το μεγάλο «μπαμ» κατακτώντας τον τίτλο απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι.

Για φέτος, πάντως, οι αποδόσεις για την κατάκτηση του τροπαίου, έχουν ως εξής...