Το ζήτημα της Άρσεναλ δεν είναι ο Αρτέτα, αλλά η έλλειψη ηγετών στα αποδυτήρια!

Για τον Αρτέτα σηκώνω το χέρι μου πρώτος! Έως την ημέρα που νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ δηλώνω πως πιστευα πως το πάει υπέροχα! Δε νομίζω να ήμουν ο μόνος όμως! Ωστόσο με μία νίκη σε 10 παιχνίδια η Άρσεναλ έχει εκτροχιαστεί. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Το ζήτημα της Άρσεναλ δεν είναι ο Αρτέτα, αλλά η έλλειψη ηγετών στα αποδυτήρια!

Έχω ένα φίλο τον Άκη Ασημακόπουλο που κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει και κάποιες απόψεις του, σε αυτήν εδώ την στήλη κει επέμενε πως με αυτό το υλικό δεν πάει πουθενά ο Αρτέτα. Και δικαιώνεται.

Με πέντε το πολύ έξι παίκτες ποιότητας δεν μπορείς να πας μακριά, μου έλεγε και ομολογώ ότι τώρα που το ξαναβλέπω με απόσταση είχε δίκιο αλλά έκοψε δρόμο με την κατάκτηση του κυπέλλου το καλοκαίρι, όπως και με κάποιες σπουδαίες νίκες, όπως εκείνη στον ημιτελικό με την Μάντσεστερ Σίτι ή στο πρωτάθλημα με την Λίβερπουλ παρότι ξεκάθαρα η ομάδα του Κλοπ επειδή είχε πάρει τον τίτλο ήταν χαλαρή.

Με την ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι να έρχεται με κάτω τα χέρια στο League Cup, είναι ολοφάνερο πως τα επόμενα τρία παιχνίδια είναι πάρα πολύ σημαντικά μέσα στις γιορτές και πιθανώς θα κρίνουν και την θέση του.

Ο Αρτέτα αποδέχεται την ευθύνη του για την κακή φόρμα της Άρσεναλ, αλλά πιστεύει ότι οι στατιστικές της ομάδας δείχνουν ότι οι παίκτες του έχουν πέσει θύματα ατυχίας αυτή τη σεζόν.

Οι Gunners έχασαν 2-1 στην έδρα της Έβερτον το Σάββατο και τώρα βρίσκονται στη 15η θεση στην Premier League έχοντας κερδίσει μόνο έναν από τους 10 τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Για την Άρσεναλ ειναι το χειρότερο ξεκίνημα από το 1981 στο πρωτάθλημα αλλά κάποιοι λένε πως αυτό ενισχύθηκε από την κακή τύχη. Σκεφτείτε: στα τρία τελευταία παιχνίδια δέχτηκε αυτογκολ τρία δοκάρια στα τρία τελευταία παιχνίδια συν τρεις αποβολες στα 5 τελευταία ματς. 

Πρέπει καποιος να παραδεχτεί πως οι Θεοί ποδοσφαίρου δεν βοηθούν καθόλου την Άρσεναλ. Ωστόσο κακά τα ψέματα αυτά είναι δικαιολογίες! Ο ίδιος ο Αρτέτα προσπάθησε να δικαιολογηθεί με κάποια στατιστικά λέγοντας πως οι πιθανότητες με βάση τις φάσεις που έκανε η ομάδα του για ήττα απέναντι στη Μπερνλι και την Τότεναμ ήταν μικρές και πιστεύει ότι έπρεπε να έχουν κερδίσει αυτά τα παιχνίδια.

Οι αναλυτές του υπολογίζουν το αναμενόμενο ποσοστό νίκης τους με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ευκαιριών και της κατοχής, σε σχέση με ολόκληρη την ιστορία της Premier League. Μιλώντας στο Sky είπε πως η περσινή νίκη επι της Έβερτον στο Emirates στις 23 Φεβρουαρίου ήρθε με 25% πιθανότητες νίκης. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν μια πιθανότητα 67 τοις εκατό να κερδίσει οποιοδήποτε  παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ στην ιστορία και πιθανότητα εννέα τοις εκατό να χάσει και όμως το έχασε! «Τρία τοις εκατο εναντίον της Μπέρνλι και χάσαμε, επτά τοις εκατό εναντίον της Τοτεναμ και χάσαμε» είπε αλλά η αλήθεια είναι πως η εικόνα δεν ήταν καλή για να συνοδεύσει τα στατιστικά!

Ο Ισπανός τεχνικός απέρριψε τα δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που θέλουν διαφωνίες στα αποδυτήρια της Άρσεναλ και αποκάλυψε πως οι παίκτες είναι περισσότερο από οποιονδήποτε αλλο ενοχλημένοι από τα άσχημα αποτελέσματα! Ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν το δείχνουν με βάση το πως αντιδρούν μετά από τέτοια παιχνίδια με την ομάδα να βρίσκεται λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ο Αρτέτα πως είναι «αδύνατο» να ενώσει κάθε παίκτη εξηγώντας: «Η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο καλη αφου όλοι ανησυχούν και όλοι υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Θέλουμε πολύ περισσότερα και εργαζόμαστε για να πάρουμε πολλά περισσότερα». 

Όσο κι αν γίνεται συζήτηση για ατυχία, κακά τα ψέματα, κάτι άλλο εκτός από αυτό συμβαίνει. Οι αποβολές σε τόσα παιχνίδια δεν είναι ατυχία αλλά ξεκάθαρα κακή πειθαρχια. 

Και οι ομάδες τη δουλεύουν τη δική τους τύχη και το οπλοστάσιο είναι τελικά απλώς φτωχό με έναν προπονητή που χάνει πόντους!

Σαφέστατα, η τύχη παίζει ρόλο στο ποδόσφαιρο. Αλλα η Αρσεναλ δεν βρίσκεται εκεί που είναι τώρα βαθμολογικά ακριβώς επειδή δεν είχε τύχη, αλλά επειδή τελικά της λείπουν προσωπικότητες μέσα στην ενδεκάδα. 

Και αυτό δεν διορθώνεται ούτε με δυο μεταγραφές το καλοκαίρι, όπου και ο Γκάμπριελ και ο Τόμας είναι εξαιρετικές προσθήκες. Πρέπει να στηριχτεί και τον Γενάρη με τουλάχιστον δύο μεταγραφές ποιότητας ακόμα, κι άλλες τρεις το καλοκαίρι ώστε η ομάδα να αρχίσει να αλλάζει πλήρως.

Όσο για το τι υποστηρίζει ο Αρτέτα και οι αναλυτές του σχετικά με τα στατιστικά, κακά τα ψέματα επίσης εκεί η απάντηση είναι πολύ απλή: Μπορείτε να έχετε όλα τα στατιστικά στον κόσμο, αλλά το πιο σημαντικό ειναι ότι με μόνο 11 γκολ στο πρωτάθλημα δεν πας πουθενά! 

Ο Ομπαμεγιάνγκ από την ώρα που υπέγραψε το νέο συμβόλαιο, είναι αγνώριστος αλλά αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά σε ποδοσφαιριστές που ξενερώνουν όταν όλα μέσα στα αποδυτήρια πηγαίνουν στραβά. Δεν είναι όμως ηγετική φυσιογνωμία που θα μπορέσει να τραβήξει την Άρσεναλ από τα λιμνάζοντα νερά και αυτό είναι ένα ζήτημα σχετικά με τους ποδοσφαιριστές που πρέπει να επιλεχθούν στις επόμενες μεταγραφικές περιόδος.

Επίσης για μένα από τη στιγμή που ο Τζακα είχε πετάξει το περιβραχιόνιο φεύγοντας απ’ το γήπεδο έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από την ομάδα και όχι να επιστρέψει και να του δοθεί άφεση αμαρτιών! 

Τέτοια δείγματα είναι που απλώνουν την απειθαρχία μέσα στα αποδυτήρια. Έγραφα στα τελευταία χρόνια του Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ πώς να προσέχουν οι φίλοι των κανονιέρηδων το τι εύχονται γιατί μπορεί και να πραγματοποιηθεί.

Είναι βέβαιο και συμφωνούμε όλοι σε αυτό πως έπρεπε ο Αλσατός τεχνικός πλέον ν' αποχωρήσει, αφού ο κύκλος του είχε κλείσει στον πάγκο της ομάδας, ωστόσο η σταθερότητα που είχε επιβάλει όλα αυτά τα χρόνια στην Άρσεναλ ακόμα και τα χρόνια που δεν διεκδικούσε τίτλους, θα ήταν πολύ δύσκολο να επαναληφθεί!

Είχα γράψει το 2018 σε ένα κομμάτι μου πως για να μετρήσει καποιος 21 σεζόν τις οποίες ο Βενγκέρ έφερνε την Άρσεναλ στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας σερί, πριν την παρουσία του από το 1996 για την ομάδα του βόρειου Λονδίνου έπρεπε να πάει ψάχνοντας έως τα μέσα της δεκαετίας του '50! 

Και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία γιατί έκανε να μοιάζει πολύ εύκολο ένα τέτοιο επίτευγμα. Ωστόσο πλέον η Άρσεναλ όχι μόνο δεν είναι ομάδα τετράδας αλλά είναι πιθανώς και εκτός συζήτησης για εξάδα!

Για τον Αρτέτα είναι πλέον θέμα χρόνου να γυρίσει την κατάσταση αν θέλει να είναι εκεί για να έχει τον Γενάρη να ενισχύσει την ομάδα του και μετά το καλοκαίρι να προσθέσει κι άλλη ποιότητα. Από εδώ και πέρα σε κάθε παιχνίδι παίζει την θέση του, ωστόσο αυτό που πρέπει κάποιος να αντιληφθεί είναι πως οι απαιτήσεις σε ομάδες όπως είναι η Άρσεναλ θέλουν και παίκτες με ξεχωριστή φυσιογνωμία και όχι μόνο ποδοσφαιρικές ικανότητες αλλά και ηγετικές!