Άδικο να λέμε μόνο για πανωλεθρία της Σίτι και να στερούμε τα εύσημα από τον Βάρντι και τη Λέστερ!

Η ποιότητα του Τζέιμι Βάρντι διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στο εκκωφαντικό 2-5 της Λέστερ στο Μάντσεστερ την Κυριακή υποχρεώνοντας τον Γκουαρδιόλα για πρώτη φορά σε 686 παιχνίδια ως προπονητής μια ομάδας να δεχτεί πέντε γκολ! Και ο Βάρντι έχει πετύχει χατ-τρικ για δεύτερη φορά απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι και τον Γκουαρδιόλα, κάτι που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.   



Άδικο να λέμε μόνο για πανωλεθρία της Σίτι και να στερούμε τα εύσημα από τον Βάρντι και τη Λέστερ!

Έπειτα από 17 χρόνια η Σίτι δέχτηκε πέντε γκολ από μια ομάδα και τότε ήταν η Άρσεναλ του Βενγκέρ όπως επίσης ήταν και η πρώτη φορά σε 438 παιχνίδια στο Etihad Stadium που μια ομάδα βάζει πέντε γκολ! Υπό οποιοδήποτε πρίσμα κι αν το δει κανείς ήταν ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμά αλλά όσο ασχολούμαστε με το τι συνέβη στη Σίτι, τόσο αδικούμε, έχω την εντύπωση, την ομάδα που νίκησε, η οποία ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι.

Η Λέστερ από πέρσι έχει δείξει πως σε ανοιχτούς χώρους είναι τρομερά επικίνδυνη, προσωπικά άλλωστε ήδη έλεγα μέσα στη σεζόν του 2019 – 20 πως έχει φτιάξει μια ομάδα καλύτερη και από εκείνη που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα το 2016...

Για αυτό άλλωστε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Κυριακής έκανε εντύπωση το πόσο παθητικά περίμενε η Λέστερ αφήνοντας μπάλα και χώρο στην Μάντσεστερ Σίτι κι αυτό, μην ξεγελιόμαστε, δεν ήταν πλάνο, αλλά πιθανώς αιφνιδιασμός από το ότι δέχτηκε τόσο νωρίς το γκολ από τον Μαχρέζ. Όταν όμως έφτασε στην ισοφάριση ουσιαστικά με την πρώτη φορά που πάτησε πραγματικά στην περιοχή των γηπεδούχων, η ομάδα του Ρότζερς, πρέπει να πήγε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια με το σκεπτικό πως είχε μεγάλη ευκαιρία!

Είναι αλήθεια πως η Σίτι, λαβωμένη από τους πολλούς τραυματισμούς και τις απουσίες και με σαφέστατα αμυντικά προβλήματα τα οποία ίσως εν μέρει να τα λύσει με την μεταγραφή του Πορτογάλου Ρούμπεν Ντίας, από τη στιγμή που βρέθηκε πίσω στο σκορ, έδειχνε ζαλισμένη και αποπροσανατολισμένη.

Ο Γκουαρδιόλα πρέπει να... μισεί τη θέα του Βάρντι, ο οποίος έχει πλέον σκοράρει οκτώ φορές εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι από τότε που βρέθηκε στο προσκήνιο! Είναι τα περισσότερα που έχει σημειώσει παίκτης εναντίον οποιασδήποτε από τις ομάδες του Γκουαρδιόλα στην καριέρα της κορυφαίας παρουσίας του.  

Φυσικά δεν ήταν όλη η δουλειά του Βάρντι, αφού οι παίκτες του Ρότζερς εκτέλεσαν ένα κλασικό πλάνο αντεπίθεσης για να κερδίσουν τα τρία πρώτα παιχνίδια της σεζόν! Αφήνουν την μπάλα στον αντίπαλο και χτυπούν στον ανοιχτό χώρο και για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου έχουν νικήσει τα τρία παιχνίδια στο ξεκίνημα της σεζόν! Και σαφέστατα πολλά εξαρτώνται στον τρόπο που παίζει η Λέστερ από τον Βάρντι.

Από τότε που «ανακοίνωσε» την άφιξή του στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, και έσπασε το ρεκόρ του Φαν Νίστελροϊ στην Πρέμιερ Λιγκ σκοράροντας σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια το 2015, υπήρξαν «ζηλιάρικα» μάτια προς την κατεύθυνσή του, αλλά μόνο μία προσπάθεια το καλοκαίρι του 2016, καταγραφεται ως επίσημη: τότε που η Άρσεναλ «πυροδότησε» ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του με προσφορά 22 εκατομμυρίων λιρών. Ήταν η στιγμή που ήταν έτοιμος να ανέβει στο αεροπλάνο με την εθνική Αγγλίας για να μεταβεί στη Γαλλία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Μόλις προσγειώθηκε, επικοινώνησε με την Λέστερ και είπε πως δεν θέλει να φύγει!

Το γεγονός ότι απέρριψε τη μεταγραφή στην Άρσεναλ για να παραμείνει στη Λέστερ, κυρίως λόγω της αφοσίωσης στον σύλλογο που τον έβγαλε από την αφάνεια μπορεί να έχει αποτρέψει τα άλλα μέλη των «μεγάλων έξι» της Premier League από το να κάνουν παρόμοιες προσφορές! Η αλήθεια είναι πως θα ταίριαζε το παιχνίδι του σε πολλές από αυτές. 

Ίσως από την άλλη δεν θεωρήθηκε ποτέ τόσο «μοντέρνα» επιλογή όσο μια μεγάλη κίνηση ενος ξένου φορ! Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ωστόσο. Πως έχει κάνει το γκολ συνήθεια εναντίον τους! 

Αν ο Γκουαρδιόλα πιστεύει ότι μόνο η ομάδα του υποφέρει στα χέρια του Βάρντι, με τα οκτώ γκολ του σε 13 παιχνίδια, δεν ξέρω αν είναι παρηγοριά πως χειρότερα περνάει κόντρα σε αυτόν η Άρσεναλ. Όχι μόνο την απέρριψε ο Βάρντι αλλά έχει επίσης σημειώσει 10 γκολ σε 11 εμφανίσεις εναντίον των κανονιέρηδων... 

Η Λίβερπουλ βρίσκεται στη συνέχεια στη λίστα του Τζέιμι Βάρντι με επτά γκολ σε 11 παιχνίδια, ενώ το ρεκόρ του εναντίον της Τότεναμ είναι πέντε στα 11. Τα γκολ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4 σε 11) και Τσέλσι (3 σε 11) δεν είναι αρκετά εντυπωσιακη συγκομιδή ομως συνολικά 37 γκολ σε 68 εμφανίσεις με ρυθμό 0,6 γκολ ανα ματς εναντίον της ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι εξαιρετικό! Και γίνεται ακόμα πιο καλό αν σκεφτεί κανείς πως μονάχα δύο παίκτες, ο Αγουέρο και ο Ζιρού έχουν καλύτερο ποσοστό έναντι των αντιπάλων στο «big-six».

Φυσικά, ο Βάρντι δεν καταπίνει μόνο τα μεγάλα θηρία. Η συγκομιδή του στην Premier League ανέρχεται εως τώρα σε 108 γκολ σε 214 εμφανίσεις. Δεν το λες κακό με δεδομένο πως δεν παίζει σε ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα κάθε χρόνο! Το στυλ παιχνιδιού του όμως ταιριάζει πάρα πολύ σε αυτό που θέλει να βγάζει πάνω στο χορτάρι η Λέστερ

Όταν οι ομαδες που αντιμετωπίζουν τη Λέστερ προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο και να κυριαρχήσουν στην κατοχή, επιτρέπουν στον Βάρντι να έχει περισσότερο χώρο να τρέξει και να «παίξει» στον ώμο του τελευταίου αμυντικού. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος από αυτόν στην αντεπίθεση σε ολόκληρη την Λίγκα. 

Για αυτό και πριν αρχίσουμε τις... νεκρολογίες για την Μάντσεστερ Σίτι που σαφέστατα έχει προβλήματα αλλά από την άλλη με τόσες απουσίες η κακή μέρα στο γραφείο συμβαίνει σε όλους, ας δώσουμε τα εύσημα σε αυτό πέτυχε η ομάδα των αλεπούδων, που στο δεύτερο ημίχρονο δεν φοβήθηκε το παιχνίδι και βγήκε αποφασισμένη να κυνηγήσει την νίκη. 

Και όταν διαθέτεις έναν κυνηγό σαν τον Βάρντι και τους υπόλοιπους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως τον Τίλεμανς τον Μπαρνς τον Πρατ και τον Μάντισον που μπήκε αλλαγή και πέτυχε ένα απίστευτο τέρμα, μπορείς να ελπίζεις. 

Όχι στον τίτλο όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν... Αυτό είμαι μακρινό όνειρο! Αλλά σε κάτι ανάλογο με την περσινή παρουσία και γιατί όχι μία είσοδο αυτή τη φορά στην τετράδα που και μέσα στις δυνατότητες της Λέστερ είναι και ήταν και πριν το lockdown, όταν είχε δημιουργήσει διαφορα 14 πόντων από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Φυσικά να πούμε πως μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έχει ο Μπρένταν Ρότζερς και ο τρόπος που σκέφτεται και εφαρμόζει, στο ποδόσφαιρο!