Ο δρόμος για τις «τουλίπες» δεν ήταν πάντα εύκολος για την Premier League (pics & vids)

Το ολλανδικό ποδόσφαιρο μπορεί να μετράει πολλά ονόματα που έχουν πρωταγωνιστήσει στο αγγλικό πρωτάθλημα, όμως η συνταγή δεν πετυχαίνει πάντα. Το England365 σας παρουσιάζει την λίστα στην οποία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα ήθελε να δει το όνομα του Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ.



Ο δρόμος για τις «τουλίπες» δεν ήταν πάντα εύκολος για την Premier League (pics & vids)

Το ολλανδικό πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι στα πέντε καλύτερα της Ευρώπης, αποτελεί, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα «μαγαζιά» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ονόματα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία των ομάδων του Νησιού, κάνουν την χώρα της τουλίπας να καμαρώνει, ανεξαρτήτως καταγωγής. Από τον Σταμ και τον Φαν ντερ Σάαρ, στον Λουίς Σουάρες και τον Ρόμπεν και από εκεί στους Βαϊνάλντουμ και Έρικσεν.

Η λίστα περιέχει δεκάδες επιλογές, όμως δεν είναι όλες οι εισαγωγές από Ολλανδία, το ίδιο επιτυχημένες. Όσο θέαμα έχουν προσφέρει οι παραπάνω άσοι, τόσο αποτυχημένη πορεία είχαν αυτοί οι πέντε ποδοσφαιριστές στην μετάβασή τους από το ολλανδικό, στο αγγλικό πρωτάθλημα. Αν και στην χώρα του Κρόιφ ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους, στον «μαγικό» κόσμο της Premier League, δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα ήθελαν.

Ντάβι Κλάασεν

Ένα από τα δημιουργήματα του Άγιαξ. Ο ολλανδικός σύλλογος φημίζεται για τους ποδοσφαιριστές που βγάζει από τις ακαδημίες του και ο Ντάβι Κλάασεν είναι ένας από αυτούς. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός βρισκόταν από μικρό παιδί στα τμήματα υποδομής του «Αίαντα» και το ταλέντο του ξεχώρισε αρκετά γρήγορα. Το 2012 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και προσαρμόστηκε σχεδόν αμέσως στα νέα δεδομένα της πρώτης ομάδας. Μέχρι το 2017, μεγαλούργησε και έφτιαξε ένα πολύ καλό όνομα.

Εκτός από το γεγονός ότι πήρε μόνιμα το περιβραχιόνιο του αρχηγό, μέτρησε 55 τέρματα και 38 ασίστ σε διάστημα 180 συμμετοχών ενώ παράλληλα κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ολλανδίας. Μάλιστα, το 2016 θα αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της χώρας, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να στηθούν στην σειρά για να τον αποκτήσουν.

Η Έβερτον είναι ο σύλλογος που θα τον κάνει δικό της. Το ταξίδι του στην Αγγλία δεν θα είναι τόσο «ονειρικό» όσο το περίμενε. Έμεινε για μόλις μία σεζόν και φόρεσε 16 φορές τα χρώματα της αγγλικής ομάδας. Πλέον αγωνίζεται στην Bundesliga και θέλει να αναγεννήσει την καριέρα του.

 

 

Μέμφις Ντεπάι

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών της Αϊντχόφεν. Ο Μέμφις Ντεπάι μπορεί να έχει εξελιχθεί σε ηγέτης της Λιόν, με την οποία πήγε μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League, όμως για φτάσει μέχρι εκεί, χρειάστηκε να υποστεί μία μεγάλη αποτυχία. Η ιστορία του, ωστόσο, ξεκινάει από την Αϊντχόφεν. Όταν ενσωματώθηκε στις ακαδημίες της, κανείς δεν φανταζόταν τι θα πετύχαινε στην πρώτη ομάδα.

Όπως και ο Κλαάσεν, έτσι και ο Ντεπάι έγινε επαγγελματίας το 2012. Σεζόν με την σεζόν τα νούμερά του γινόντουσαν όλο και καλύτερα και ο ίδιος δεν άργησε να εντυπωσιάσει. Αν και η ομάδα κατάφερνε να τον κρατήσει στο ρόστερ, το 2015, το γεγονός ότι θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, θα κάνει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να προχωρήσει σε επίσημη πρόταση.

Σε ηλικία 21 ετών, ο διεθνής επιθετικός έδειχνε ότι μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης των «κόκκινων διαβόλων». Με προίκα τα 50 γκολ και τις 29 ασίστ σε 124 αγώνες, όλοι περιμέναν να κάνει την διαφορά, από την πρώτη στιγμή. Τελικά, σε διάστημα δύο χρόνων, ο νεαρός άσος δεν θα ανταπεξέλθει στις προσδοκίες. Ο απολογισμός του ήταν κάτω του μετρίου καθώς είχε μόλις επτά τέρματα σε 53 παιχνίδια. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, κάτι που οδήγησε τον Ολλανδό στην μετακίνησή του στην Λιόν.

 

 

Τζόζι Άλτιντορ

Ένας Αμερικάνος που βρήκε την «Ιθάκη» του στην Ολλανδία. Ο Τζόζι Άλτιντορ μπορεί να μην αποφοίτησε από κάποια ολλανδική ακαδημία, ωστόσο μεγαλούργησε με την φανέλα της Άλκμααρ. Ήταν καλοκαίρι του 2011, όταν ο Αμερικανός επιθετικός αποφασίζει να αφήσει την Βιγιαρεάλ και να μεταβεί στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Μέσα σε δύο χρόνια, η εξέλιξή του ήταν συγκλονιστική και τα αντίπαλα δίχτυα, τον έτρεμαν στην κυριολεξία. Τα 51 γκολ σε 93 συμμετοχές τον μετέτρεψαν στο πιο «καυτό» όνομα των μεταγραφών.

Ο, 30χρονος πλέον, φορ κίνησε το ενδιαφέρον της Σάντερλαντ παρά το κακό πέρασμά του από την Χαλ. Οι «μαυρόγατες», μόλις είδαν να παίρνει το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Ολλανδίας, έκαναν αμέσως κίνηση να τον αποκτήσουν. Μέσα στην διετή παρουσία του στην Premier League δεν δικαίωσε ποτέ τα χρήματα που δαπανήθηκαν για εκείνον. Τα μόλις τρία γκολ, μαρτυρούν τον λόγο που υπάρχει το όνομα του, νυν ποδοσφαιριστή της Τορόντο, σε αυτή την λίστα.

 

 

Ματέγια Κέζμαν

Ένα από τα κορυφαία ονόματα που έχουν περάσει από το ολλανδικό πρωτάθλημα, μέσα στον 21ο αιώνα. Ο Ματέγια Κέζμαν δεν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην χώρα του Κρόιφ, όμως μεγαλούργησε εκεί. Το 2000 η Αϊντχόφεν θα τα βρει σε όλα με την Παρτιζάν και θα του ανοίξει τον δρόμο προς την κορυφή.

Από την πρώτη σεζόν, καθήλωσε όλη την Ευρώπη, όταν τερμάτισε πρώτος σκόρερ με 24 γκολ. Συνολικά, έμεινε στο Αϊντχόφεν για τέσσερα χρόνια, γεμίζοντας 129 φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Ήταν ο βασικός λόγος των δύο πρωταθλημάτων που κατέκτησε ενώ βγήκε στην κορυφή των σκόρερ, άλλες δύο φορές.

Όλα αυτά, ήταν αρκετά για κάνουν την Τσέλσι να δώσει «γη και ύδωρ» για να τον κάνει δικό της. Το ταξίδι στην Premier League, ουσιαστικά θα του πρόσφερε μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους. Κανείς δεν περίμενε ότι αυτό το «πολυβόλο», δεν θα ενεργοποιούταν στην Αγγλία. Έμεινε μόλις ένα χρόνο στο Λονδίνο αφού κατάφερε να σκοράρει επτά γκολ σε 41 συμμετοχές ενώ, δεν θύμιζε σε τίποτα το σέρβικο κανόνι της Αϊντχόφεν. Η μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν η αρχή της καθόδου για τη καριέρα του.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Throwback 😍 @petrcech @arjenrobben #kezman

A post shared by Bleacher Report Football (@brfootball) on

 

Βινσέντ Γιάνσεν

Μία χρονιά ήταν αρκετή για τον Βίνσεντ Γιάνσεν. Παρότι πήγε από ακαδημία σε ακαδημία, κατέληξε να γίνει επαγγελματίας με την φανέλα της Άλκμααρ. Σε ηλικία 19 ετών έπρεπε να αποδείξει ότι είχε το ταλέντο και την ποιότητα να καθιερωθεί στον ολλανδικό σύλλογο. Το έκανε μέσα σε μία σεζόν.

Αν και είχε να αντιμετωπίσει κάποια από τα κορυφαία ονόματα επιθετικών της χώρας, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των σκόρερ. Με 27 γκολ στο πρωτάθλημα και 32 συνολικά σε όλες διοργανώσεις, έγινε μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της Ευρώπης.

Οι ομάδες που τον ήθελαν δεν ήταν λίγες. Αντίθετα, οι κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης είχαν ρωτήσει τον ολλανδικό σύλλογο για τον νεαρό φορ. Τελικά, η Τότεναμ έδωσε τα 22 εκατ. ευρώ που ζήταγε η Άλκμααρ και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Premier League σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Με τον Χάρι Κέιν να εξελίσσεται σε κορυφαίο Άγγλο επιθετικό, ο ταλαντούχος άσος προοριζόταν να γίνει ο διάδοχός του. Όσο χρειάστηκε για να εντυπωσιάσει στην χώρα του, τόσο του πήρε για να «προσγειωθεί» απότομα. Βρήκε δίχτυα μόλις τέσσερις φορές και δεν θύμισε ποτέ τον ποδοσφαιριστή που απολάμβαναν στα γήπεδα της Ολλανδίας. Το επόμενο, κιόλας, καλοκαίρι παραχωρήθηκε στην Φενερμπαχτσέ και η καριέρα του πήρε την κατιούσα.

 

 

Μπορεί η θητεία όλων αυτών των ποδοσφαιριστών, να μην προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα της Αγγλίας, όμως η ποιότητα και το ταλέντο τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το πρωτάθλημα της Ολλανδίας τους «κράτησε» ζωντανούς μέσα στην ιστορία, για τα επιτεύγματα και τους τίτλους τους.

Μετά την μεταγραφή του Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ, στο στρατόπεδο των «κόκκινων διαβόλων» δεν θα ήθελαν να προστεθεί ποτέ το όνομα του σε αυτή την λίστα. Όμως χάρη σε αυτούς τους πέντε αθλητές, όλοι οι ποδοσφαιριστές της Ολλανδίας κατάλαβαν ότι ο δρόμος για την Premier League, δεν είναι πάντα «μαγικός».

Νότης Χάλαρης