Ο άγραφος νόμος των νέων γηπέδων στην Αγγλία

Δεν το λες συνήθεια ή παράδοση, αλλά δεν το λες και τυχαίο. Πόσες φορές σας έχει συμβεί να επιθυμείτε κάτι πάρα πολύ έχοντας σκεφτεί και σχεδιάσει τα πάντα γύρω από αυτό και τα αποτελέσματα εν τέλει να είναι, αν όχι φρικτά, σε καμία περίπτωση όπως τα περιμένατε; Αν ναι, τότε διαβάστε παρακάτω και μάθετε (ή θυμηθείτε) ότι συμβαίνει και στις... καλύτερες οικογένειες.   



Ο άγραφος νόμος των νέων γηπέδων στην Αγγλία

Μάρτυρες «άσχημης» μπάλας σε πανέμορφα, νέα γήπεδα αποτέλεσαν πολλοί φίλοι του ποδοσφαίρου στην Αγγλία από τις αρχές του Μιλένιουμ μέχρι σήμερα. Αυτές είναι τρεις από τις πιο χαρακτηριστιές περιπτώσεις, όπου οι φιλοδοξίες ενός συλλόγου όταν πρωτομπήκε στο ολοκαίνουργιο «σπίτι» του, πήγαν... βόλτα. 

Άρσεναλ, «Έμιρεϊτς» 2006-07

Έχοντας συμμετάσχει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της αμέσως προηγούμενης σεζόν και έπειτα από μία δεκαετία γεμάτη τίτλους και επιτυχίες, οι «Κανονιέρηδες», είναι έτοιμοι να πατήσουν για πρώτη φορά το χορτάρι του νέου στολιδιού τους, «Έμιρεϊτς», το οποίο υποσχόταν ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις. Τελικά, δεκατέσσερα χρόνια μετά, όλα μοιάζουν ένα ψέμα για την Άρσεναλ, η οποία δεν κατάφερε σχεδόν ποτέ, να ξεπεράσει ή τουλάχιστον να θυμήσει την Άρσεναλ του «Χάιμπουρι». Τι και αν από την ομάδα του νέου γηπέδου πέρασαν «αστέρια» όπως οι Φάμπρεγας, Φαν Πέρσι, Αρσάβιν και Ομπαμεγιάνγκ, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την πρώτη θέση στη Πρέμιερ Λιγκ ή να απειλήσει σοβαρά με την παρουσία της, το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με αποτέλεσμα πλέον, το «Έμιρεϊτς» να μη θυμίζει σε τίποτα το «Χάιμπουρι». 

Γουέστ Χαμ, «Ολυμπιακό Στάδιο Λονδίνου» 2016-17

Έβδομη θέση στο πρωτάθλημα, έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ και ένας Ντιμίτρι Παγιέτ... να καίει. Όλα αυτά, μέχρι τον Μάιο του 2016, καθώς από τον αμέσως επόμενο Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, τα «Σφυριά», πάτησαν γκάζι προς την κατρακύλα. Ο λόγος; Το υπερσύγχρονο αλλά συνάμα αχανές Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Η Γουέστ Χαμ, αποτελεί έναν σύλλογο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παλεύει για να μην βρεθεί στις θέσεις που οδηγούν στη Τσάμπιονσιπ, πράγμα που ήταν πολύ μακριά από τις συνήθειές της στα χρόνια του «Μπόλεϊν Γκράουντ» ή αλλιώς «Άπτον Παρκ». Το «κρύο» Ολυμπιακό Στάδιο δεν έχει καταφέρει ακόμη να «χαρεί» ανάλογες δόξες του παρελθόντος της ομάδας και μάλιστα, ο δρόμος προς αυτές, μοιάζει μακρύς. Η σεζόν 2015-16, αποτέλεσε την τελευταία αξιόλογη χρονιά της Γουέστ Χαμ στην Πρεμιερ Λιγκ. 

Τότεναμ, «Τότεναμ Χότσπερ» 2018-19

Με το χτύσιμο του νέου της γηπέδου, η Τότεναμ ήταν έτοιμη να γράψει τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της. Στα μέσα της σεζόν 2018-19, τα «σπιρούνια» μετακομίζουν στο ολοκαίνουριο και πανάκριβο «στολίδι» τους, βάζοντας τον σύλλογο σε μία νέα λαμπρή πραγματικότητα, την ίδια ώρα που διεκδικούσε τετράδα στο πρωτάθλημα και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχικά, τα πάντα έδειχαν να πάνε από το καλό στο καλύτερο, ωστόσο από τον χαμένο τελικό της Μαδρίτης τον περασμένο Ιούνη, έως και σήμερα, η Τότεναμ, έστρεψε το μαχαίρι στον εαυτό της και «αυτοκτόνησε» ποδοσφαιρικά, με τους φίλους της ομάδας να γεμίζουν το γήπεδο επειδή απλά, είναι πρόσφατα κατασκευασμένο. Η πανδημία του κορωνοϊού, την βρήκε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ, με ομάδες όπως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Γουλβς, να είναι από πάνω της. 

Τελικά, μήπως είναι τυχαία όλα αυτά, ή αποτελούν όντως παράδοση στο Νησί;

Βαγγελης Καραδήμας