Μία αποικία «Κόκκινων Διαβόλων» στην League Two

Σε μία μικρή γωνιά της League Two και στην Σάλφορντ Σίτι έχει δημιουργηθεί μία μικρή «κόκκινη» αποικία, ένα μέρος όπου έχουν βρει καταφύγιο δύο πρώην «Κόκκινοι Διάβολοι». Οι Τζέιμς Γουίλσον και Ντάρεν Γκίμπσον «έπεσαν» από τα σαλόνια την Premier League στα... αλώνια της League Two και πλέον προσπαθούν να σώσουν την καριέρα τους, στο πιο ιδανικό περιβάλλον.  



Μία αποικία «Κόκκινων Διαβόλων» στην League Two

Όλα άρχισαν τον Μάρτιο του 2014 όταν η Σάλφορντ Σίτι βρισκόταν τότε ακόμα στην 7η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τότε έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι για την αγορά της ομάδας. Λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι οι Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, Πολ Σκόουλς, Νίκι Μπατ και Ράιαν Γκιγκς, ότι ήταν οι νέοι ιδιοκτήτες του συλλόγου. Πλέον η περίφημη γενιά του '92 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρισκόταν σε νέες περιπέτειες.

Μόλις έξι μήνες μετά ανακοινώθηκε ότι οι θρυλικού «Κόκκινοι Διάβολοι» πούλησαν το 50% των μετοχών του συλλόγου στον Πίτερ Λιμ, ο οποίος την ίδια στιγμή ήταν και ιδιοκτήτης της ισπανικής Βαλένθια. Όλα πλέον έδειχναν πως η Σάλφορντ Σίτι είχε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Μέσα σε πέντε χρόνια τα «Λιοντάρια» έφτασαν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και της League Two.

Τον Ιανουάριο του 2019 ανακοινώθηκε ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ απέκτησε το 10% των μετοχών του Λιμ, με την γενιά του 92’ πλέον να «ολοκληρώνεται» και να κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας. Πλέον το επίπεδο είχε ανέβει, οι παίκτες με την εμπειρία από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου έπρεπε να δώσουν την θέση τους, σε αυτούς οι οποίοι γνώριζαν το βάρος των μεγαλύτερων κατηγοριών. Κάπου εκεί μπαίνουν και στην συζήτηση οι Ντάρεν Γκίμπσον και Τζέιμς Γουίλσον.

Ο 32χρονος πλέον Γκίμπσον «έχει» στην πλάτη του συνολικά οκτώ χρόνια  στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου και ξεκίνησε το 2004. Τις σεζόν 2006 και 2007 προηγήθηκαν δύο δανεισμοί σε Άντβερπ και Γουλβς, με στόχο να «ψηθεί» ο νεαρός Ιρλανδός. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν μέλος της ομάδας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με αποκορύφωμα ένα «μαγικό» 2009-10 για τον ίδιο. Εκείνη την χρονιά μέτρησε σε 15 αγώνες πρωταθλήματος πέτυχε δύο γκολ στο πρωτάθλημα.

Το 2012 πήρε μεταγραφή για την Έβερτον, όπου και παρέμεινε για πέντε χρόνια. Τα επόμενα δύο χρόνια ακολούθησαν δύο θητείες σε Σάντερλαντ και Γουίγκαν. Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 είχε μείνει χωρίς ποδοσφαιρική στέγη. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του η προοπτική της Σάλφορντ. Πλέον οι πρώην του συμπαίκτες στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ήταν τα αφεντικά του. Ο ίδιος δεν έχει καταγράψει ακόμα την πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα, ωστόσο γνωρίζει πως αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία για να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Από την άλλη ο Τζέιμς Γουίλσον είναι «γέννημα - θρέμμα» της ομάδας του Μάντσεστερ. Ο 24χρονος Άγγλος ήταν μέλος των «Κόκκινων Διαβόλων» από το μακρινό 2002 μέχρι και το 2019, όταν αποχώρησε από την ομάδα. Το 2014 ακολούθησε η «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα. Εκείνη την χρονιά αγωνίστηκε σε 13 αγώνες πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας μόνο ένα γκολ. Τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια ακολούθησαν ισάριθμοι δανεισμοί σε Μπράιτον, Ντέρμπι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Αμπερντίν.

Στον τελευταίο κατάφερε να βρει τα πατήματα του και με τα τέσσερα γκολ του σε 24 αγώνες, έπεισε τους Σκωτσέζους να του δώσουν μία μόνιμη θέση στο ρόστερ της ομάδας. Μία πορεία 17 ετών στους «Κόκκινους Διαβόλους» έλαβε τέλος, με άλλη μία στην Αμπερντίν να ξεκινά. Φέτος σε 16 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις δεν κατάφερε να «βρει» δίχτυα.

Τότε ήταν που η Σάλφορντ του χτύπησε την πόρτα, έτσι την τελευταία μέρα των μεταγραφών έγινε γνωστό πως ο νεαρός θα αγωνίζεται εκεί ως δανεικός για τους επόμενους 18 μήνες. Έκανε το ντεμπούτο του στις 11 Φεβρουαρίου σε μία ήττα με 3-2 από την Πλίμουθ. Εκεί κατάφερε να πετύχει δύο γκολ ως αλλαγή, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει «γλυκόπικρη» την πρώτη του εμφάνιση με τα «Λιοντάρια».

Οι δύο πρώην «Κόκκινοι Διάβολοι» είδαν την καριέρα τους να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Γνωρίζουν πως δεν θα έχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες να επιστρέψουν στην Τσάμπιονσιπ, αυτό το οποίο είχαν θέσει ως στόχο η γενιά του 92’. Πλέον το φιλόδοξο πλάνο της Σάλφορντ είναι η ευκαιρία των Γκίμπσον και Γουίλσον να «επιστρέψουν» στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Το βράδυ της Τετάρτης η Σάλφορντ πέρασε στον τελικό του Leasing.com Trophy με νίκη στα πέναλτι κόντρα στη Νιούπορτ και θα διεκδικήσει το τρόπαιο στο «Γουέμπλεϊ»...

Μάριος Αγγελλέτος