Μια ωδή στους «λύκους»...

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύματα της Γουλβς είναι το γεγονός πως συνεχώς κερδίσει και νέους οπαδούς. Η εντυπωσιακή ομάδα του Νούνο Σάντο έχει αποδείξει πως αξίζει και με το παραπάνω την καθιέρωση στην Πρέμιερ Λιγκ, κοιτάζει στα μάτια κάθε «μεγαθήριο» και το κάνει να αισθάνεται ανησυχία, ενώ, οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί και πιστώνονται μερίδιο στην επιτυχημένη παρουσία στην Πρέμιερ Λιγκ. 



Μια ωδή στους «λύκους»...

Η Γούλβερχαμτον Γουόντερερς ή αλλιώς η Γουλβς όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι μια ομάδα του δυτικού Λονδίνου η οποία ανεξαρτήτως του ποια ομάδα υποστηρίζεις, δε μπορείς να μη τη συμπαθείς. Ο τρόπος που αγωνίζεται κάθε φορά απέναντι σε κάθε αντίπαλη ομάδα, ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάθε αντίπαλο παίκτη οποίο κι αν είναι το όνομά που αναγράφεται στη πλάτη του, σε κάνει ασυναίσθητα να στρέψεις το βλέμμα σου στη τηλεόραση και να τη χαζέψεις. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1877 και τη συνοδεύει από πίσω ένα πλούσιο ιστορικό βιογραφικό, το ευρωπαϊκό Κύπελλο (σημερινό Champions League) πρωτοξεκίνησε με αιτία την ευρωπαϊκή κυριαρχία των Γουλβς και των παιχνιδιών τους με κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στη δεκαετία του ’50.

Η Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς ήταν ιδρυτικό μέλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας και πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είχε κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας δύο φορές. Οι «Λύκοι» καθιερώθηκαν πραγματικά ως κορυφαία ομάδα με προπονητή τον Σταν Κούλις μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ του 1949 και του 1960 βγήκαν τρεις φορές πρωταθλητές και δύο φορές κυπελλούχοι. Το 1971 έπαιξαν στον τελικό του ΟΥΕΦΑ, ενώ το 1974 και το 1980 κέρδισαν το Λίγκ Καπ. Μετά το 1984 έχουν αγωνιστεί μόνο δύο φορές στην Πρέμιερ Λιγκ, η μια ήταν την σεζόν 2003-04 κι η άλλη το 2018 έως και σήμερα.

Τις τελευταίες μέρες το όνομα της ομάδας ακούγεται πολύ συχνά λόγω της μεταγραφής του Ντανίελ Ποντένσε που μέχρι πρότινος διέπρεπε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο πρώην παίκτης των ερυθρολεύκων έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουναίτεντ , στο Ολντ Τράφορντ. Το παιχνίδι μπορεί να έληξε χωρίς σκορ όμως τα βλέμματα τράβηξαν πάλι οι «Λύκοι» που στήθηκαν άριστα οργανωμένοι στο γήπεδο κι έφυγαν μ’ ένα πολύτιμο βαθμό από μια ιστορική έδρα.

Πάμε να γνωρίσουμε όμως καλύτερα μια ομάδα η οποία όταν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, θυμίζει μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα, σε μια μεγάλη συναυλία.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ:

Το 2017 ο Πορτογάλος τεχνικός Νούνο Εσπιριτο Σάντο αναλαμβάνει τη Γουλβς με σκοπό να την επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια από την Τσάμπιονσιπ ύστερα από έξι χρόνια απουσίας. Δυο χρόνια αργότερα η ομάδα όχι μόνο επέστρεψε αλλά αγωνίζεται και στο Γιουρόπα Λιγκ καθώς τη σεζόν 2018-2019 κατέκτησε την έβδομη προνομιούχο θέση του πρωταθλήματος που έδινε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ένα εισιτήριο που είναι κάπως “καταραμένο” διότι τις περισσότερες φορές που το κερδίζουν μικρομεσαίες ομάδες, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμα της Πρέμιερ Λίγκ και συνήθως παραπαίουν βαθμολογικά. Αυτό δε συμβαίνει με τους «Λύκους» του Νούνο Εσπιρίτο, καθώς η ομάδα του τερμάτισε δεύτερη, μόλις ένα βαθμό πίσω από τη Μπράγκα, στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ και θα αντιμετωπίσει στη φάση των «32» του θεσμού την Εσπανιόλ. Ο 46χρονος τεχνικός έχει δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο που πάνω του αντικατοπτρίζεται ο ορισμός της λέξης «ομάδα» και εκπέμπει μια θετική ενέργεια εντός κι εκτός γηπέδων. Σημαντικό ρόλο βέβαια σ’ αυτό παίζει το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μια πορτογαλική παροικία στο «Μολινό», αφού οι συμπατριώτες του προπονητή φτάνουν τους οκτώ, ύστερα και την έλευση του Ντανίελ Ποντένσε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ:

Ένας εκ των κορυφαίων της ομάδας είναι ο Ραούλ Χιμένεζ, ο οποίος μετράει φέτος έντεκα γκολ και έξι ασίστ. Ο Μεξικανός επιθετικός με αυτά τα γκολ φέτος έχει ξεπέρασει τον Κέβιν Ντόιλ κι έχει γίνει ο δεύτερος παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του συλλόγου στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου με τον Στίβεν Φλέτσερ να διατηρεί προς το παρόν την πρωτιά. Επίσης είναι ο μόνος παίκτης της Γούλβερχαμτον που έχει σκοράρει σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια στη Πρέμιερ Λίγκ.

ΤΟ ΤΑΝΚ:

Ο λόγος για τον Αντάμα Τραορέ. Ο σωματώδης εξτρέμ που με τις ασταμάτητες απελάσεις του, κυρίως από τη δεξιά πλευρά, φαντάζει ένα υπερπολύτιμο όπλο στη φαρέτρα του Νούνο Εσπερίτο. Ο 24χρονος Ισπανός μετράει έως τώρα 4 τέρματα και 7 ασίστ σε 24 παιχνίδια. Και μπορεί οι δηλώσεις του που αφορούν το bodybuilding να προκαλούν άφθονο γέλιο, αλλά μάλλον δεν υπάρχει αμυντικός στη Πρέμιερ Λιγκ που γελάει όταν τον βλέπει να τρέχει καταπάνω του.

Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ:

Ζοάο Μουντίνιο και Ρούμπεν Νέβες είναι τα δύο αναπόσπαστα κομμάτια του κέντρου των «Λύκων», καθώς αμφότεροι συμβάλουν τα μέγιστα τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση. Τα εξαιρετικά γκολ των Πορτογάλων έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα, αφού όταν σκοράρουν φροντίζουν να το κάνουν με εντυπωσιακό τρόπο...

Ο ΦΥΛΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ:

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον κύριο υπεύθυνο των μόλις έξι ηττών στο πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Ρούι Πατρίσιο, τον 31χρονο τερματοφύλακα ο οποίος περνάει δεύτερη νιότη στη Γούλβς, αφού με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια τόσο στους συμπαίκτες του όσο και στο κοινό του συλλόγου.

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ :

Ο Άγγλος στόπερ Κόνορ Κόαντυ έχει παίξει σε όλα τα ματς από τον Ιούλιο χωρίς να χάσει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής. Ο αναντικατάστατος αμυντικός της Γούλβς έχει δεχθεί μόλις δύο κίτρινες κάρτες από το καλοκαίρι! Μια ματιά στον πειθαρχικό έλεγχο των αμυντικών του πρωταθλήματος θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε πόσο «καθαρό» παιχνίδι κάνει...

Η Πρέμιερ Λίγκ έχει πολύ δρόμο ακόμα, η Γούλβς κάθε αγωνιστική πρέπει να αποδεικνύει ότι αξίζει να παίζει σε αυτό το πανέμορφο πρωτάθλημα που μοιάζει με παραμύθι. Όμως όπως όλα τα παραμύθια, έτσι κι αυτό έχει ανάγκη από το δικό του... «Λύκο».

Μάρκος Βούρβαχης