Ανατροπή με την ψυχή στο στόμα η Λίβερπουλ, αέρα η Γιουνάιτεντ

Ανατροπή... πρωταθλητισμού έκανε κόντρα στην Τότεναμ η Λίβερπουλ, που παρά το γρήγορο προβάδισμα των φιλοξενούμενων και την μια ντουζίνα αποκρούσεων από τον Πάουλο Γκατσανίγα βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσει το ματς (2-1) και να διατηρήσει την διαφορά των έξι βαθμών από την Μάντσεστερ Σίτι. Δύο γκολ στο ημίχρονο, τρία στο σύνολο και δύο χαμένα πέναλτι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα της Νόριτς, πέταξε το τρίποντο κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας η Άρσεναλ (2-2).



Ανατροπή με την ψυχή στο στόμα η Λίβερπουλ, αέρα η Γιουνάιτεντ

Όλα της Πρέμιερ δύσκολα, με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να δίνει δεύτερο συνεχόμενο απαιτητικό τεστ μετά την εκτός έδρας ισοπαλία με την Γιουνάιτεντ και να ξεκινάει με... αρνητικό χάντικαπ την αναμέτρηση.

Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Μουσά Ντεμπελέ διέλυσε με μια ατομική ενέργεια τον άξονα των γηπεδούχων (που σύμφωνα με τον Κλοπ πριν το ματς θα ήταν απροσπέραστο τείχος) για να σπάσει αριστερά στον Σον Χέουνγκ-Μιν που εκτέλεσε σε δεύτερο χρόνο. Στην συμβολή των δοκών από παρέμβαση του Ντέγιαν Λόβρεν το σουτ του Νοτιοκορεάτη, με την μπάλα να στρώνεται στον αμαρκάριστο Χάρι Κέιν που με σεντερφορίσια κεφαλιά-ψαράκι έκανε το 0-1.

Παγωμάρα στο «Άνφιλντ», με την εξέδρα να πέφτει απότομα, κυμαινόμενη στα επίπεδα απόδοσης των «κόκκινων». Χρειάστηκε να περάσει περίπου μισό ημίχρονο για να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της η Λίβερπουλ, με τον Γκατσανίγα να αποδεικνύεται πανέτοιμος τις όσες από τις αρκετές φορές χρειάστηκε να επέμβει. Φιρμίνο, Σαλάχ, Αλεξάντερ-Άρνολντ και Μανέ ήταν μόνο κάποιοι από αυτούς που είδαν τον Αργεντινό να απομακρύνει, με το 0-1 να παραμένει μέχρι να πάνε στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες.

Δεν άλλαξε ο ρυθμός με την επανέναρξη του αγώνα, με τους Spurs να διατηρούν την ίδια παθητική στάση με 11 ποδοσφαιριστές πίσω από το κέντρο και την Λίβερπουλ να πιέζει όσο μπορεί για να γρήγορο γκολ ώστε να έρθει και η ανατροπή. Και το βρήκε, με τον ξεχασμένο στο δεύτερο δοκάρι Τζόρνταν Χέντερσον να πετυχαίνει ένα τυχερό γκολ με άτσαλο αριστερό σουτ από πλάγια θέση (52’). Συνεχίστηκαν κατά ριπάς οι επιθέσεις των γηπεδούχων, με τον Σερζ Οριέ να μην υπολογίζει στην... πονηριά του Σαντιό Μανέ και να τον γκρεμίζει εντός περιοχής, για να στείλει στην άσπρη βούλα τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Ψάρωσε τον Γκατσανίγα ο Αιγύπτιος σουτάροντας συρτά στην αριστερή γωνία του πορτέρο των Λονδρέζων, ο οποίος έμεινε καρφωμένος στο κέντρο της εστίας του ποντάροντας στην... σίγουρη εκτέλεση σε ένα σημείο που η μπάλα έκαιγε.

Από εκείνο το σημείο και μετά η Λίβερπουλ κάθισε πολύ πίσω και έπαιξε με την φωτιά, αφού η Τότεναμ ξεπρόβαλε αμέσως από το καβούκι της και δοκίμασε να χαλάσει το πάρτι που προβλεπόταν με το τελευταίο σφύριγμα. Λίγο νωρίτερα να είχαν αλλάξει πλάνο οι φιλοξενούμενοι και θα τον είχαν πάρει τον βαθμό, με τον κόσμο στην εξέδρα και το σύνολο του Κλοπ να είναι φανερά αγχωμένοι.

2.000 γκολ για την ανεβασμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στο «Κάροου Ρόουντ» όσοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδαν το ματς, παρακολούθησαν ένα σπάνιο θέαμα, με την ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να σκοράρει δις στο πρώτο ημίχρονο και να βάζει γερά θεμέλια για το τρίποντο. Όπερ και έγινε στο φινάλε, με το τελικό 3-1 να είναι πέρα ως πέρα δίκαιο για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δείχνουν σιγά-σιγά να παίρνουν τα πάνω τους.

Δύο τα αξιοσημείωτα του ματς μιας και το πρώτο τέρμα της Γιουνάιτεντ, δια ποδός Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, ήταν το 2.000ο στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, αριθμός προφανώς ρεκόρ για όλους τους συλλόγους που έχουν αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Το άλλο (αξιοσημείωτο), είναι τα δύο χαμένα πέναλτι των Μάρκους Ράσφορντ και Αντονί Μαρσιάλ, με τον Τιμ Κρουλ να τα αποκρούει αμφότερα, φέρνοντας στο μυαλό μας τον Λουίς φαν Χάαλ, ο οποίος τον είχε χρησιμοποιήσει σε διαδικασία των πέναλτι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, βγάζοντας τον Γιάσπερ Σίλεσεν δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί η παράταση κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Τα γκολ των ΜακΤόμινεϊ (21’) και Ράσφορντ (30’) ακολούθησε εκείνο του Μαρσιάλ στο 73’ αλλά και αυτό της τιμής του Ονέλ Ερνάντες δύο λεπτά πριν συμπληρωθούν τα 90’.

Προηγήθηκε με δύο γκολ η Άρσεναλ, αλλά πήρε μόνο βαθμό κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας

Παιχνίδι καρμπόν της ψυχολογίας που έχουν οι δύο πλευρές ήταν το λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα σε Άρσεναλ και Κρίσταλ Πάλας, με τους γηπεδούχους να προηγούνται πολύ νωρίς με 2-0 αλλά να υποχρεώνονται σε ισοπαλία 2-2 από την συντοπίτισσα. Από δύο κόρνερ του Νικολά Πεπέ τα δύο γκολ των παικτών του Ουνάι Έμερι, ο οποίος είδε τους δύο κεντρικούς του αμυντικούς, Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Νταβίντ Λουίς να βρίσκονται στο σωστό σημείο για το 1-0 και το 2-0 αντιστοίχως (7’, 9’).

Όλα προμήνυαν ένα εύκολο απόγευμα για τους «κανονιέρηδες», ωστόσο η ομάδα του Ρόι Χότζον δεν πετάει ποτέ λευκή πετσέτα και πολύ γρήγορα έφερε και πάλι στα ίσα την αναμέτρηση. Ο πάντα αξιόπιστος Λούκα Μιλιβόγιεβιτς ήταν αυτός που μείωσε στο 32’ με ακόμη μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, για να πάρει την σκυτάλη 20 αγωνιστικά λεπτά αργότερα (52’) ο Τζόρνταν Αγιού που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Γενικά ήταν ένα τρομερό ματς, στο οποίο ο Σωκράτης βρήκε δεύτερη φορά δίχτυα για να κάνει το 3-2, τέρμα που ακυρώθηκε για φάουλ του Κάλουμ Τσέιμπερς σύμφωνα με την διαιτητική ομάδα, με τον VAR να υποδεικνύει το... χαμένο λάθος της.

Στην βαθμολογία...

Η Λίβερπουλ θα παρέμενε έτσι κι αλλιώς πρώτη, με την σημασία να στρέφεται στην διαφορά από την Μάντσεστερ Σίτι, που παραμένει στους έξι βαθμούς. Άρσεναλ και Πάλας παρέμειναν σε 5η και 6η θέση με έναν βαθμό διαφοράς μεταξύ τους, ενώ η Γιουνάιτεντ έκανε άλμα στην δεκάδα φτάνοντας τους 13 βαθμούς. Όσον αφορά τις χαμένες της ημέρας, η Τότεναμ υποχώρησε μια θέση λόγω Γιουνάιτεντ (11η), ενώ η Νόριτς δεν άφησε την προτελευταία θέση -έχοντας την ευκαιρία πριν τον αγώνα να πάρει τη νίκη και να βγει από την τελευταία τριάδα.

Γιώργος Σιάφας