Μπακερί Γιάτα: Το ορφανό προσφυγόπουλο που «συντάραξε» τη Γερμανία

Ο Μπακερί Γιάτα μπορεί να μην είναι - ακόμη - ευρέως γνωστός στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά η ιστορία πίσω από το όνομά του δείχνει έτοιμη να χύσει τόνους μελάνης που θα αναδείξουν ένα κάρο ζητήματα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του αθλήματος.



Μπακερί Γιάτα: Το ορφανό προσφυγόπουλο που «συντάραξε» τη Γερμανία

Με μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο, συναντά κανείς στο πρόσωπο του 21χρονου από την Γκάμπια έναν ποδοσφαιριστή του Αμβούργου, ο οποίος μετρά 53 επίσημες συμμετοχές με το σύλλογο της Zweite Liga.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, ο Γιάτα λατρεύεται από τον κόσμο του ιστορικού κλαμπ, το οποίο συμμετέχει στην δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, διανύοντας ήδη την δεύτερη διαδοχική σεζόν μακριά από τα «σαλόνια» της Bundesliga, στην οποία και βρισκόταν επί 55 συναπτά έτη.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος της αναφοράς μας στον ταλαντούχο άσο; Μα φυσικά το γεγονός ότι αποτελεί τον πρώτο πρόσφυγα που έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Γερμανία, διανύοντας 6.000 χιλιόμετρα για να αναζητήσει στην Ευρώπη μια καλύτερη ζωή.

Αποτέλεσμα εικόνας για jatta hamburg

Στη Γερμανία αφίχθη - μέσω Ιταλίας - το 2015 και σε ηλικία μόλις 17 ετών. Φιλοξενήθηκε αρχικά σε Refugee Camp (σ.σ. Hotspot) που διέμεναν ορφανά παιδιά της Αφρικής και η σχέση αγάπης που διατηρούσε από παιδί με την «στρογγυλή θεά» του έδωσε το «εισιτήριο» για δοκιμαστικές προπονήσεις στην Βέρντερ Βρέμης και εν συνεχεία στο Αμβούργο.

Δεν χρειάστηκε πολύ… Το καλοκαίρι του 2016, υπογράφει τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο και οι πρώτες προπονήσεις υπό τις οδηγίες του τότε τεχνικού, Μπρούνο Λαμπαντία, πραγματοποιούνται υπό ασυνήθιστες συνθήκες για το νέο απόκτημα της ομάδας.

Μεγαλωμένος σε μια χώρα με κατώτερες θερμοκρασίες που κυμαίνονται στους 24 βαθμούς κελσίου, ο Γιάτα προσπαθεί να κλωτσήσει για πρώτη φορά την μπάλα πατώντας σε «λευκό» έδαφος. «Δεν έχω ξαναδεί χιόνι στη ζωή μου αλλά είναι όμορφη η αίσθηση να παίζεις ποδόσφαιρο στους -7 °.

Ο νεαρός άσος κερδίζει το κοινό της ομάδας αγωνιζόμενος στο αριστερό άκρο της επίθεσης αλλά ακόμη κι έτσι, οι δυσκολίες κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, ένα δημοσίευμα της γερμανικής «Bild» εκφράζει… απορίες για την ηλικία του Γιάτα, τονίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ο 21χρoνος σήμερα παίκτης, μετρά δυόμιση χρόνια ζωής παραπάνω από αυτά που δηλώνει!

Αποτέλεσμα εικόνας για jatta hamburg

Οι εν λόγω πληροφορίες βρίσκουν μάλιστα σύμφωνους τους ανθρώπους του… εναλλακτικού «AfD». Eνός γερμανικού κόμματος που κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς, στηριζόμενο σε ατζέντα που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – θέσεις που ενισχύουν την αντιμεταναστευτική πολιτική.

Ο Γιάτα δεν μένει ωστόσο λεπτό χωρίς την αγάπη των φιλάθλων του Αμβούργου, των οποίων η θέση είναι ξεκάθαρη: «Είναι παίκτης της ομάδας μας, τον στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση!».

Στη δύση του καλοκαιριού, το παραπάνω ρεπορτάζ έρχεται να διαψευστεί από το διαβατήριο του ποδοσφαιριστή που έχει εκδοθεί από τις Αρχές της Γκάμπια και ταυτοποιεί τα στοιχεία του αλλά και την δηλωμένη ημερομηνία γέννησης. Την 6η Ιουνίου του 1998.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας συνεχίζει λοιπόν το ταξίδι προς την καταξίωση ενώ η κλήση του στην Εθνική Γερμανίας αποτελεί εδώ και... κάμποσο καιρό θέμα συζήτησης στα Μέσα της χώρας.

Είτε χριστεί διεθνής με την «Nationalmannschaft» είτε όχι, η επιρροή που ήδη σημειώνει το «story» του Γιάτα, μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο παράδειγμα και παράλληλα ένα πρότυπο για τα παιδιά που αναζητούν αβοήθητα ένα καλύτερο μέλλον στη «Γηραιά Ήπειρο»…

Ο Γιάτα εν δράσει

Γιάννης Τζιουμακλής