Νούνο Σάντο: Η προπονητική έκπληξη της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ!

Η Γουλβς κατάφερε φέτος να παραμείνει αήττητη σε 10 παιχνίδια κόντρα στο big-6 σε όλες τις διοργανώσεις, θα κυνηγήσει το ευρωπαϊκό όνειρο το ερχόμενο καλοκαίρι, εφόσον η Σίτι κατακτήσει (και) το FA Cup απέναντι στη Γουότφορντ το Σάββατο και η υπογραφή αυτής της πορείας έχει το όνομα του Πορτογάλου πρωτοεμφανιζόμενου προπονητή, στην Πρέμιερ Λιγκ, Νούνο Σάντο.  



Νούνο Σάντο: Η προπονητική έκπληξη της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ!

Με το σφύριγμα της λήξης του Μάρτιν Άτκινσον στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στο «Άνφιλντ», επισημοποιήθηκε η δεύτερη θέση της Λίβερπουλ στην τελική βαθμολογία και η κατάκτηση του συναρπαστικού φετινού αγγλικού πρωταθλήματος από την Μάνστεστερ Σίτι, με μόλις ένα βαθμό διαφορά. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η κατάληψη της έβδομης και τελευταίας ευρωπαϊκής θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του επόμενου Γιουρόπα Λιγκ, από τους «Λύκους». Η χρονιά φυσικά κρίνεται επιτυχημένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις φέτος η ομάδα επέστρεψε από τις κατώτερες κατηγορίες, όμως θα μπορούσε να κλείσει ιδανικά με την διεκδίκηση του FA Cup, αν δεν είχε αποκλειστεί στον επεισοδιακό ημιτελικό του «Γουέμπλεϊ» από τους «Χόρνετς».

Μπορεί οι ελπίδες τους για έξοδο στην Ευρώπη να είναι σε πολύ καλά χέρια, ο πρωτεργάτης του συνόλου όμως, Νούνο Σάντο, εμφανίστηκε μετά το τέλος του αγώνα με τη Λίβερπουλ, προσγειωμένος και έτοιμος να βελτιώσει περισσότερο την ομάδα ενόψει της επόμενης σεζόν. Τα οικονομικά δεδομένα θα εξαρτηθούν από την έκβαση του σαββατιάτικου αγώνα, ωστόσο πρωτίστως ο ίδιος ξέρει που χρειάζεται ενίσχυση το ρόστερ που έχει στα χέρια του και έχει σχεδιάσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρότι φέτος είχε αρκετές ποιοτικές λύσεις για την επίθεση στη διάθεσή του, εφάρμοσε πολλές φορές το 3-5-2. Ξεκίνησε από το 3-4-1-2, το οποίο δεν του βγήκε. Γι αυτό τράβηξε το «δεκάρι» του πιο πίσω. Προφανώς, το έκανε για να ελέγξει το παιχνίδι του εκάστοτε αντιπάλου και να προσαρμόσει ανάλογα το δικό του, αφού ως νεοφώτιστη, δεν θα είχε την εμπειρία να διαχειριστεί εύκολα τα 38 απαιτητικά παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Η απλή αλλά καθοριστική αυτή αλλαγή, βελτίωσε το ποσοστό σε γκολ και επιθέσεις! Η βάση σε αυτή την κατεύθυνση μπήκε από την οικοδόμηση του ρόστερ το καλοκαίρι. Λόγω εθνικότητας και παρουσίας στον πάγκο της Πόρτο τη σεζόν 2016-17, είχε εικόνα της πορτογαλικής αγοράς, την οποία και εμπιστεύτηκε για να εμπλουτίσει το σύνολό του.

Ο Ρουί Πατρίσιο άφησε την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία τα κατάφερε περίφημα, αφού σε 37 παιχνίδια πρωταθλήματος, κράτησε ανέπαφη την εστία του επτά φορές, ενώ πραγματοποίησε συνολικά 97 επεμβάσεις. Από εκεί και πέρα Ρούμπεν Βινάγκρε, Ντιόγκο Ζότα, Έλντερ Κόστα και Ιβάν Καβαλέιρο μετακόμισαν από την Ιβηρική Χερσόνησο για να στηρίξουν το αγωνιστικό πρότζεκτ του προπονητή. Βεβαίως, οι MVP που ήρθαν με συστάσεις του Νούνο Σάντο ήταν άλλοι. Ο Ζοάο Μουτίνιο που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την οργάνωση του κέντρου, με τον αρχηγό Ρούμπεν Νέβες, αναδείχθηκε από τους οπαδούς πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς για τους «Λύκους», ενώ ο Μεξικανός, Ραούλ Χιμένες, για τον οποίο δαπανήθηκαν πριν από ένα μήνα 32 εκατομμύρια ευρώ για να μείνει στο «Μολινό» μετά το πέρας του δανεισμού του από την Μπενφίκα, πήρε τα βραβεία του πρώτου σκόρερ της ομάδας με 13 γκολ και του καλύτερου παίκτη, όπως τον ψήφισαν οι συμπαίκτες του.

Καταλαβαίνει κανείς ότι μέσα σε ένα καλοκαίρι στήθηκε από τον προπονητή και το τεχνικό του επιτελείο, το ρόστερ μίας ομάδας που κατέλαβε την 7η θέση στη φετινή δραματική Πρέμιερ Λιγκ, έμεινε αήττητη σε 10 παιχνίδια κόντρα στο big-6, πραγματοποιώντας νίκες-θριάμβους απέναντι σε Τότεναμ και Άρσεναλ και αποκλείοντας μάλιστα τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο δρόμο προς τον ημιτελικό του FA Cup.

Από τακτικής προσέγγισης, είναι εντυπωσιακό το πώς συμπεριφέρθηκαν οι παίκτες του κέντρου στον τρόπο ανάπτυξης που ήθελε να βγάλει στο γήπεδο ο προπονητής. Ο Ρούμπεν Νέβες, εκ των βασικών εργαλείων στην επιστροφή της Γουλβς μετά από έξι χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα, είχε τον ρόλο του «εξαριού», καλύπτοντας τα νώτα του Ζοάο Μουτίνιο από τον οποίο περνούσαν όλες οι επιθετικές πρωτοβουλίες.

Ο τρίτος του κέντρου, Ντεντόκερ, χάρη στη σωματοδομή του, κέρδιζε τις εναέριες μονομαχίες, ενώ λειτουργούσε ως τοίχος στις επιθετικές προσπάθειες των αντιπάλων. Η μεταξύ τους χημεία στο χώρο του κέντρου, έβγαινε αρμονικά στο χορτάρι, καθώς οι αλληλοκαλύψεις, όταν κάποιος από τους τρεις έμενε από δυνάμεις, ήταν συνεχείς. Αυτό βοήθησε ώστε να μπει στο «κόλπο» και ο πιτσιρικάς Γκιμπς-Γουάιτ, που θα απασχολήσει σύντομα το βρετανικό, και όχι μόνο, κοινό.

Εδώ μπαίνουν οι βοήθειες από τα άκρα. Ζόνι Ότο και Ματ Ντόχερτι εντυπωσίασαν με τα ασταμάτητα ανεβοκατεβάσματά τους, ήταν συνεπείς στα αμυντικά τους καθήκοντα και συνέβαλλαν καθοριστικά σε πολλά γκολ της ομάδας. Η ταχύτητά τους, σε συνδυασμό με αυτή του Ανταμά Τραορέ στην επίθεση δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Οι «Λύκοι» τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα των ομάδων με τις περισσότερες αντεπιθέσεις!

Ο Νούνο Σάντο το δούλεψε πολύ. Η περσινή χρονιά ανόδου από την Τσάμπιονσιπ τον εκπαίδευσε και ο ίδιος γνώριζε ακριβώς ποια εργαλεία χρειάζεται, όχι μόνο για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και για να έχει μία αξιοπρεπή πορεία. Τελικά, του βγήκε ακόμη καλύτερη. Το δύσκολο βέβαια είναι το μετά, αφού ο πήχης έχει ανέβει και η ενδεχόμενη παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ θα φέρει αρκετή πίεση και ανάγκη για λύσεις.

Εκεί, θα δοκιμαστεί η αναγνώριση του Πορτογάλου προπονητή. Ήταν ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς, το οποίο δικαίως κατέληξε στον Πεπ Γουαρδιόλα. Αν μη τι άλλο τιμητικό, για έναν προπονητή που πριν μερικά χρόνια ξεκινούσε την καριέρα του στο χώρο, ως προπονητής τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού!

Θανάσης Κρητικός