«Έσβησε» ο αρχηγός των «λιονταριών της Λισαβόνας»... (vid)

Ο εμβληματικός αρχηγός της Σέλτικ, ένας από τους καλύτερους που φόρεσαν τη φανέλα του συλλόγου αλλά και βρέθηκαν στον πάγκο της ομάδας, Μπίλι ΜακΝιλ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών...Κατέκτησε 31 τίτλους με την σκωτσέζικη ομάδα!   



«Έσβησε» ο αρχηγός των «λιονταριών της Λισαβόνας»... (vid)

Ο ηγέτης των «καθολικών» στην ευρωπαϊκή επιτυχία του 1967, όταν η σκωτσέζικη ομάδα αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης με τη νίκη επί της Ίντερ στον μεγάλο τελικό της Λισαβόνας, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας.

Ο Μπίλι ΜακΝιλ «έφυγε», όπως ανακοίνωσε επίσημα η Σέλτικ το πρωί της Τρίτης.

Ήταν ο πρώτος Βρετανός που ως αρχηγός κατέκτησε το ευρωπαϊκό, ήταν κομμάτι της ομάδας στα εννέα διαδοχικά πρωταθλήματα Σκωτίας, ενώ, ως προπονητής, οδήγησε τους «καθολικούς» σε τέσσερις τίτλους.

Η σχέση του με το κλαμπ της Γλασκώβης, μαζί και με τη συνεργασία του τα τελευταία χρόνια ως πρεσβευτής, διήρκησε περισσότερα από 60 χρόνια. Πραγματική σχέση ζωής...

Έπειτα από 18 αγωνιστικές περιόδους ως ποδοσφαιριστής, είχε αποσυρθεί το 1975, ενώ, είχε πανηγυρίσει και εφτά Κύπελλα Σκωτίας, αλλά και έξι LeagueCup της χώρας.

Την χρονιά του θριάμβου στη Λισαβόνας, η Σέλτικ είχε μετρήσει πέντε τρόπαια, αφού, πέρα από το τρεμπλ στα εγχώρια, είχε κατακτήσει και το Glasgow Cup!

Στην προπονητική του καριέρα βρέθηκε στις Κλάιντ και Αμπερντίν, προτού πάρει το «τιμόνι» της αγαπημένης του Σέλτικ στα χέρια το 1978. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, αναδείχθηκε Πρωταθλητής με νίκη (4-2) επί της Ρέιντζερς στην τελευταία αγωνιστική.

Το 1983 (κι αφού είχε πάρει ακόμα δυο τίτλους) αποχώρησε από το Celtic Park για να βρεθεί και στη Μάντσεστερ Σίτι, που τότε ήταν στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οδήγησε τους «πολίτες» στην άνοδο. Πέρασε για μια σεζόν και από την Άστον Βίλα, η οποία υποβιβάστηκε το 1987, μέχρι να επιστρέψει στη Σέλτικ και να κλείσει με το νταμπλ...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης