Τελικά το VAR μήπως μας στερεί τη μαγεία του ποδοσφαίρου;

Αυτά που υποστήριζαν οι αντιμαχόμενοι του VAR τις ημέρες των διαβουλεύσεων για την εισαγωγή του συγκεκριμένου συστήματος στο ποδόσφαιρο ήρθαν να επιβεβαιωθούν το χθεσινό βράδυ στον απίθανο προημιτελικό της Μάντσεστερ Σίτι με την Τότεναμ.



Τελικά το VAR μήπως μας στερεί τη μαγεία του ποδοσφαίρου;

Το παιχνίδι βρίσκεται στο 90+3΄, η Μάντσεστερ Σίτι προηγείται με 4-3 σ’ έναν από τους πιο συγκλονιστικούς προημιτελικούς στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ και ψάχνει το γκολ, αυτό με το οποίο καλύψει το εις βάρος της 1-0 του πρώτου αγώνα και θα επιφέρει την «κάθαρση» για τους «Πολίτες» και θα τους δώσει αυτό που δικαιούνται από την συνολική εικόνα του ματς. Αυτό που το ίδιο το ποδόσφαιρο πολλές φορές «στερεί», δηλαδή την επικράτηση του καλύτερου σ’ έναν αγώνα, έχοντας ως αποτέλεσμα τις εκπλήξεις που όλοι λατρεύουμε.

Ο Έρικσεν πιέζεται στο κέντρο του γηπέδου από τους Ντε Μπρούινε και Φερναντίνιο, κάνει μία πάσα προς τα πίσω για να μην χάσει την μπάλα, ο Μπερνάρντο Σίλβα παρεμβάλλεται και αλλάζει λίγο την πορεία της κι αυτή καταλήγει στον Αγουέρο, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, αφού είναι μόλις ένα παπούτσι μπροστά από την άμυνα της Τότεναμ. Ο Αργεντινός κοντρολάρει με το κεφάλι και μπαίνει στην περιοχή από πλάγια δεξιά, σπάει την μπάλα δίπλα του στον Στέρλινγκ, ο οποίος αποφεύγει με μία προσποίηση δυο αμυντικούς και με ωραίο πλασέ νικάει τον Λιορίς κάνοντας το 5-3. 

Το «Έτιχαντ» εκρήγνυται σαν ηφαίστειο. Πανζουρλισμός στις εξέδρες. Οι φίλοι της Σίτι ζούνε ξανά στιγμές 2012, όταν με το γκολ του Αγουέρο στην τελευταία φάση του αγώνα με την ΚΠΡ στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ η ομάδα τους κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο Γκουαρδιόλα στον πάγκο χοροπηδάει σαν μικρό παιδί. Οι παίκτες της Τότεναμ έχουν μείνει αποσβολωμένοι και κοιτούν στο κενό. Αναλογίζονται την χαμένη τους ευκαιρία. Κανείς δεν διαμαρτύρεται… 

Ξαφνικά, ο Τσακίρ βάζει το χέρι του στο ακουστικό στο αυτί του για να μάθει το συμπέρασμα του VAR για την συγκεκριμένη φάση. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ενημερώνεται ότι ο Αγουέρο βρίσκεται οριακά σε θέση οφσάιντ. Δεν κάνει καν την κίνηση να πάει ο ίδιος να δει την φάση και ακυρώνει το γκολ.

Μέσα σ’ ένα λεπτό μία ιστορική ανατροπή διαγράφεται από τα «κιτάπια» του Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Το VAR έχει καταφέρει να «σκοτώσει» την μαγεία του αθλήματος. Κατόρθωσε να μετατρέψει ένα παραμύθι που δεν είχε δράκο, σε μια κόλαση. Μία εμπειρία ζωής για τους οπαδούς της Σίτι και για την ιστορία του συλλόγου κι ένα χορταστικό παιχνίδι με επικό φινάλε για τον κάθε απλό και χωρίς ίδια συμφέροντα φίλαθλο έχει ουσιαστικά χαθεί.

Θα πει κανείς πως ήταν οφσάιντ και δίκαια ακυρώθηκε. Μα φυσικά και ήταν, η απόφαση βάσει των κανονισμών ήταν ολόσωστη. Ένα παπούτσι, ναι, έστω και τόσο να είναι μπροστά, είναι εκτεθειμένος ο Αγουέρο.

 Όμως, εδώ τίθεται ένα διαφορετικό θέμα. Η Σίτι έχει καταφέρει να προηγηθεί στην αρχή με 1-0. Δέχεται δυο γκολ από προσωπικά λάθη του Λαπόρτ. Αντιδρά και γυρίζει το παιχνίδι σε 3-2, πριν καν λήξει το ημίχρονο. Στο 59ολεπτό θα βρει με τον Αγουέρο και το τέταρτο γκολ που της δίνει την πρόκριση. Η τύχη θα δώσει στην Τότεναμ την ευκαιρία να μειώσει σε 4-3, όταν στο 73ολεπτό η μπάλα, μετά από κόρνερ του Τρίπιερ, θα χτυπήσει ουσιαστικά στον μηρό του Γιορέντε και θα καταλήξει στα δίχτυα του Έντερσον δίνοντάς της κάτι που δεν δικαιούταν από την παρουσία της στο παιχνίδι. Όμως αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα η μία ομάδα που παίζει χειρότερα παίρνει αυτό που θέλει ενώ αυτή που είναι η καλύτερη στο γήπεδο όχι, τιμωρούμενη για τα όποια λάθη έχει κάνει μέσα στο παιχνίδι.

Διάολε… 

Χθες, όμως δεν έγινε αυτό. Χθες, ο «Θεός» του ποδοσφαίρου επέλεξε να δώσει στην Μάντσεστερ Σίτι αυτό που δικαιούταν στον αγώνα με τον πιο γλυκό τρόπο. Έδωσε στην ομάδα του Μάντσεστερ την ευκαιρία ζήσει μία εμπειρία απ’ αυτές που χτίζουν φανέλες. Της έδωσε την δυνατότητα να βιώσει την στιγμή της για πρώτη φορά στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Μία στιγμή που δεν ξέρεις πότε θα έρθει ξανά.

Κι ένα μηχάνημα αγνοώντας όλα αυτά που προαναφέραμε, με τον κυνισμό που το διακρίνει, το χάλασε όλο αυτό για ένα οριακό οφσάιντ.

Ναι…η ζωή δεν είναι δίκαιη. Και το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο. Όμως την χθεσινή βραδιά επέλεξε να γίνει. Αποφάσισε να ανταμείψει την Σίτι γι’ αυτό το ποδόσφαιρο που προσφέρει στους απανταχού φιλάθλους του αθλήματος τα τελευταία δυο χρόνια. Μέχρι και η τριάδα των διαιτητών δεν αντιλήφθηκε το οριακό αυτό οφσάιντ. Όλα ταίριαξαν τόσο διαβολικά για να κατασκευαστεί το τέλειο σενάριο με το πιο συνταρακτικό φινάλε. Και μια ψυχρή μηχανή έδωσε μία και τα διέλυσε όλα.

Συγχωρήστε με, αλλά εγώ αυτό δεν το θεωρώ ποδοσφαιρική δικαιοσύνη…

Σωτήρης Μυκονίου