Διέλυσε την Τότεναμ η Άρσεναλ!

Θριαμβεύτρια σε ένα ντέρμπι που τα είχε όλα αναδείχθηκε η Άρσεναλ, η οποία αν και χρειάστηκε να ανατρέψει το σκορ -έχοντας φάει και η ίδια μια ανατροπή- επικράτησε με σκορ 4-2 της Τότεναμ. Την διέλυσε στο δεύτερο ημίχρονο την συμπολίτισσα η ομάδα του Ουνάι Έμερι, που είχε για πρώτο σκόρερ της στο ματς τον Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (2 γκολ).



Διέλυσε την Τότεναμ η Άρσεναλ!

Οι «κανονιέρηδες» ξεκίνησαν δυνατά και άρχισαν να πιέζουν ψηλά από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, αναγκάζοντας την Τότεναμ σε πιο παθητικό ρόλο στο παιχνίδι. Η υπεροχή στις κινήσεις απέφερε στην Άρσεναλ το πρώτο γκολ, το οποίο ήρθε από ανόητη απόφαση του Γιαν Βερτόνχεν να βάλει το χέρι του στην πορεία της μπάλας και να παραχωρήσει το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Ομπαμεγιάνγκ (10’).

Το γκολ δεν έφερε αλλαγή σχεδίων για τον Έμερι, που συνέχισε να κρατάει τους ποδοσφαιριστές του πολύ ψηλά επιδιώκοντας το 2-0 που θα τους έδινε άλλο αέρα. Κάποια στιγμή στα μισά του ημιχρόνου στο ματς μπήκε και η Τότεναμ, που με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Σον, δοκίμασε να βρει το γκολ που θα την ξανά έβαζε στην διεκδίκηση βαθμού ή βαθμών. Το 1-1 ήρθε με την συμπλήρωση μισής ώρας, όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν εκτέλεσε φάουλ με έξυπνο τρόπο στο πρώτο δοκάρι, εκεί όπου βρέθηκε ο Έρικ Ντάιερ για να αλλάξει όσο χρειαζόταν την πορεία της μπάλας και να την στείλει πίσω από τον Μπερντ Λένο. Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η πλήρης ανατροπή του σκηνικού, με τον Σον να πέφτει μέσα στην περιοχή και να παίρνει soft πέναλτι από τον Μάικ Ντιν. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Χάρι Κέιν, που δεν συνηθίζει να λαθεύει σε τέτοιες περιπτώσεις, ολοκληρώνοντας στο 34’ την ανατροπή.

Φρενήρης ο ρυθμός μέχρι και την ανάπαυλα, στα ίδια επίπεδα συνεχίστηκε και μετά από αυτή. Πριν το ημίχρονο ο Ούγκο Γιορίς είχε αναγκαστεί σε μια σπουδαία απόκρουση για να κρατήσει το προβάδισμα, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι στο 56’ όταν ο Ομπαμεγιάνγκ βρέθηκε σε σημείο βολής και με πλασέ σε πρώτο χρόνο ισοφάρισε σε 2-2 για να σηκώσει ξανά στο πόδι την εξέδρα. Νωρίτερα η Άρσεναλ θα έπρεπε να είχε πάρει ένα πέναλτι που στερήθηκε, ενώ από την πλευρά τους οι Spurs είχαν μοναδική στιγμή με τον Κέιν για να πάρουν προβάδισμα ασφαλείας και να βάλουν σε άλλη βάση τον αγώνα.

Ο Λένο συνέχιζε να σώζει τους γηπεδούχους, για να έρθει στο 74ο λεπτό μια ατομική ενέργεια του Λακαζέτ, που με την βοήθεια και της τύχης τους έδωσε νέο προβάδισμα. Χτύπησε και στον Ντάιερ η μπάλα για να αλλάξει πορεία, αλλά αυτό καμία σημασία δεν είχε για την Άρσεναλ η οποία έδειχνε ως η πιο ικανή για να πάρει το τρίποντο αφού κατάφερε να γλίτωσε τα χειρότερα λίγο πιο πριν. Το αυτό επιβεβαίωσε και το έκτο γκολ της αναμέτρησης, με τον Τορέιρα να αποδεικνύει πως έχει δέσει γάντι με το υπόλοιπο σύνολο, τελειώνοντας ιδανικά μια όμορφη συνεργασία των συμπαικτών του.

Τα πάντα τελείωσαν οριστικά πέντε λεπτά πριν το φινάλε, με τον Γιαν Βερτόνχεν να αντικρίζει δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβάλλεται από τον Μάικ Ντιν. Με τη νίκη της αυτή η Άρσεναλ έφτασε την Τότεναμ στους 30 βαθμούς και την ξεπέρασε στην 4η θέση.

Οι συνθέσεις:

Άρσεναλ: Λένο, Μουστάφι (71' Γκεντουζί), Σωκράτης, Χόλντινγκ, Μπεγιερίν, Τορέιρα, Τζάκα, Κολάσινατς, Μχιταριάν (46' Ράμσεϊ), Ιγουόμπι (46' Λακαζέτ), Ομπαμεγιάνγκ

Τότεναμ: Γιορίς, Οριέ, Φοΐθ, Βερτόνχεν, Ντέιβις (82' Ρόουζ), Ντάιερ, Σισοκό, Έρικσεν, Ντέλε (80' Γουίνκς), Σον (80' Λούκας Μόουρα), Κέιν

Γιώργος Σιάφας