Πως τα video games μπήκαν στην καθημερινότητα του ποδοσφαίρου;

Τα γνωστά βιντεοπαιχνίδια όπως το FIFA ολοένα και πλησιάζουν την… πραγματικότητα, κάτι που έχει επηρεάσει – βάσει μελετών- σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο παιχνιδιού των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών!  



Πως τα video games μπήκαν στην καθημερινότητα του ποδοσφαίρου;

Για να αντιληφθεί κανείς το impact που έχουν πλέον τα video games στην πραγματικότητα του ποδοσφαίρου, αρκεί να σας πούμε το εξής παράδειγμα. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Άλεξ Ιγουόμπι, συνήθιζε πριν τις αναμετρήσεις της ομάδας του να παρακολουθεί τους αντιπάλους. Σαφώς και ο τότε προπονητής του, Αρσέν Βενγκέρ, περνούσε όλη την ομάδα από «εκπαίδευση», όμως ο ίδιος ήθελε και τη δική του… μελέτη. Τι είχε πει μάλιστα για αυτή του συνήθεια; «Βλέπω τα ονόματα των αντιπάλων και μετά προσπαθώ να θυμηθώ πόσο καλοί είναι στο FIFA»!

Μη πάτε όμως μακριά. Πάρτε παράδειγμα από εσάς! Οι περισσότεροι είστε λάτρεις των παιχνιδιών προσομοίωσης ή έστω έχετε ακουστά το FIFA και το Pro Evolution Soccer! Όπως σε εσάς, λοιπόν, έτσι και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη η επιρροή τέτοιου είδους video games είναι τεράστια!

Οι πιο γνωστοί λάτρεις του FIFA είναι ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στον τελικό του Μουντιάλ του 2006 ότι απέβαλε το άγχος μέσω του Playstation (το χαρακτήρισε κορυφαία… εφεύρεση ever), ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που είχε παραδεχτεί στην αυτοβιογραφία του ότι στα πρώτα του ποδοσφαιρικά χρόνια έπαιζε για περισσότερες από 10 σερί ώρες soccer games, αλλά και ο Τζον Τέρι που διοργάνωνε- κάθε τέλος της σεζόν- τουρνουά με όλους τους συμπαίκτες του στην Τσέλσι!

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα! Κάθε φορά που βρίσκεται στο πούλμαν της αποστολής της Γιουνάιτεντ, ο Ποκγμπά παίζει Football Manager, ενώ και ο Πικέ της Μπαρτσελόνα δεν πηγαίνει πουθενά δίχως την φορητή του κονσόλα και το PES!

Εκτός αυτού αναλογιστείτε πόσες αναφορές γίνονται πλέον με ατάκες των… videogames για να περιγράψουμε όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο! «Γκολ αλά… Playstation», «Μέσι βγαλμένος από το FIFA» και πολλά άλλα!

Και επανερχόμαστε στον Ιγουόμπι, ο οποίος το… προχώρησε ακόμη περισσότερο, αφού όπως είχε παραδεχτεί- όταν ήταν μικρός επιδίωκε να κάνει τα κόλπα των παικτών από τα videogames!

Η επιρροή μάλιστα υπάρχει και σε συλλογικό επίπεδο! Πρόσφατα ένας gamer έγινε προπονητής λόγω της… εμπειρίας του στο Football Manager! Ο δημιουργός του συγκεκριμένου παιχνιδιού, μάλιστα, Μάιλς Γιάκομπσον, είχε παραδεχτεί ότι άπειροι σκάουτερ των ομάδων- μικρών και μεγάλων- παρακολουθούν τα στατιστικά που έχουν ορισμένοι παίκτες στο FM και εν συνέχεια πηγαίνουν και τους αγοράζουν! Απόλυτη εμπιστοσύνη, που πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν (σ.σ. και εσύ έχεις αναδείξει ποδοσφαιριστή που μετά έγινε σταρ)!

Και κλείνουμε την αναφορά μας στην… σφήνα των βιντεοπαιχνιδιών στη βοήθεια που παρέχουν στο κομμάτι των data. Πολλοί σύλλογοι, ακόμη και εταιρίες στατιστικών εμπιστεύονται τις πληροφορίες που παρέχουν τα videogames από ατομικό, μέχρι σε επίπεδο συλλογικών διακρίσεων και παραδόσεων! Too much information…