Γουέιν Ρούνεϊ: Zωή γεμάτη γκολ και ρεκόρ…

Ένας από τους καλύτερους Άγγλους παίκτες της τρέχουσας χιλιετίας, ο Γουέιν Ρούνεϊ, «κλείνει» σήμερα τα 33 του χρόνια, και το england365 θυμάται σπουδαία γκολ, στατιστικά και διακρίσεις του νυν επιθετικού της DC United...



Γουέιν Ρούνεϊ: Zωή γεμάτη γκολ και ρεκόρ…

Aνέκαθεν αποτελούσε παίκτης που ξεχώριζε για πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Ως σέντερ φορ όμως, το γκολ ήταν αυτό που τον χαρακτήριζε πάντα. Δύσκολα, εύκολα, με σουτ, με κεφαλιά, με πέναλτι, με «ψαλιδάκι»... με κάθε τρόπο γενικώς, όπως αρμόζει σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς που έχει «βγάλει» η Αγγλία τα τελευταία 20 χρόνια!

Ο πρώην παίκτης των Έβερτον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιορτάζει σήμερα τα 33α του γενέθλια, και αξίζει να θυμηθούμε μερικές σημαντικές στιγμές του:

Όταν… συστήθηκε στο κοινό του «Γκούντισον Παρκ»: Το ημερολόγιο έγραφε 18 Οκτωβρίου 2002, όταν η Έβερτον υποδεχόταν την πρωτοπόρο και αήττητη για 30 ματς Άρσεναλ. Με το σκορ στο 1-1, στο 80ο λεπτό, ο μόλις 16,5 χρονών Γουέιν μπαίνει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, για να πετύχει λίγο αργότερα ένα εκπληκτικής ομορφιάς γκολ και να χαρίσει στα «ζαχαρωτά» τη νίκη. Ήταν το πρώτο από τα πολλά σημαντικά μα και πανέμορφα τέρματα που θα ακολουθούσαν…

Το.. καλωσόρισμα με τη Φενέρμπαχτσε: Σεζόν 2004/05 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται την τουρκική ομάδα για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από 17 λεπτά αγωνιστικού χρόνου, ο νεαρός τότε Γουέιν έδειξε το τι θα... επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια! Με ακόμα δυο γκολ, «σφράγισε» με χατ-τρικ το ιδανικό του ντεμπούτο στους «κόκκινους διαβόλους»...

«Σπάζοντας» το αήττητο της Άρσεναλ: Μετά τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τα 42 αήττητα παιχνίδια από το 1979, μόνο η Άρσεναλ μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι επέκτεινε το δικό της στα 49 (από τον Μάιο του 2003 μέχρι τον Οκτώβριο του 2004). Αυτό βέβαια μέχρι να έρθει ο Ρούνεϊ – μετά τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ – και να «σφραγίσει» το τέλος αυτής της τρομερής πορείας των «κανονιέρηδων».

Γκολ-«ποίημα» κόντρα στη μισητή αντίπαλο: Δεν ήταν γκολ που έκρινε τίτλο, που να μπήκε σε κάποιο τελικό ή να κατέρριπτε κάποιο ρεκόρ. Απέναντι όμως στη Μάντσεστερ Σίτι τον Φεβρουάριο του 2011 (και στη νίκη με 2-1 για τη Γιουνάιτεντ), ο Γουέιν Ρούνεϊ πετύχαινε ένα σπάνιας ομορφιάς τέρμα, το οποίο θα αναδεικνυόταν και καλύτερο γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, σε σχετική ψηφοφορία που έγινε σε γκάλοπ φιλάθλων για τα 20 χρόνια της διοργάνωσης.

Ρεκόρ «σκοτώνοντας» τη Λίβερπουλ: Σε μια μάλλον μέτρια σεζόν όπως η περσινή, οι κόκκινοι του Μάντσεστερ δεν έχουν και πολλά αξιόλογα πράγματα για να θυμούνται. Όμως στο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, στις 17 Ιανουαρίου στο «Άνφιλντ», το νικητήριο (0-1) τέρμα του Άγγλου στράικερ θα τον έκανε τον παίκτη με τα περισσότερα τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ -176 εκείνη τη χρονική στιγμή - φορώντας τη φανέλα μιας μόνο ομάδας, αφήνοντας πίσω στη σχετική λίστα τους Άλαν Σίρερ(Νιουκάστλ) και Τιερί Ανρί (Άρσεναλ).

Άγγλος «κουρσάρος» στην Ευρώπη: Oι ευρωπαϊκές διοργανώσεις... του πάνε, όπως ακριβώς έδειξε φέτος με αντίπαλο τη Φέγενορντ στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Το τέρμα που «άνοιξε» τον χορό των γκολ στο 4-0 ήταν αυτό που έκανε τον Γουέιν Ρούνεϊ τον πρώτο σκόρερ της Γιουνάιτεντ στα ευρωπαϊκά κύπελλα. 39 στο σύνολο, «πετώντας» από την σχετική κορυφή τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ με 38.

Ασταμάτητος και στο MLS: Όσα χρόνια και αν περάσουν, η… τέχνη δεν ξεχνιέται! Στα 33 του, ο Άγγλος στράικερ συνεχίζει να πετυχαίνει σπουδαία γκολ, όπως το τελευταίο του χρονικά απέναντι στην New York City City FC, διατηρώντας την ομάδα της Ατλάντα σε «τροχιά» πλέι-οφ. Μέχρι στιγμής στην αμερικάνικη Λίγκα μετρά 12 γκολ σε 19 αγώνες.

 

Η ζωή του Γουέιν Ρούνεϊ σε... αριθμούς

-Έφτασε τα 250 τέρματα με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, τον Γενάρη του 2017, πολύ γρηγορότερα (σε 546 ματς) συγκριτικά με την επίδοση του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (έφτασε τα 249 σε σύνολο 758 αγώνων). Εντέλει σταμάτησε στα 253 με τους «κόκκινους διαβόλους».

- 17 χρονών και 111 ημερών ήταν όταν έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας κόντρα στην αντίστοιχη της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο του 2003 (ήταν μάλιστα ο 2οςνεότερος που το πέτυχε).

Σε ηλικία 18 χρονών και 237 ημερών, έγινε ο 2ος νεότερος σκόρερ σε Euro, στην αναμέτρηση Αγγλίας-Ελβετίας 3-0 (τον περνά μόνο ο Ελβετός Γιάν Βονλάθεν).

-Με την Γιουνάιτεντ έχει πανηγυρίσει 16 τίτλους, με τις 5 κατακτήσεις Πρέμιερ Λιγκ, το προπέρσινο Γιουρόπα Λιγκ και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2008 να ξεχωρίζουν.

-119 οι εμφανίσεις του με την εθνική Αγγλίας, πίσω μόνο από Πίτερ Σίλτον που έχει συνολικά 125.

-Αποτελεί τον πρώτο σκόρερ και των «tριών λιονταριών» με 53 τέρματα, έχοντας προσπεράσει ξανά τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (49) τον Σεπτέμβριο του 2015.

-2ος σκορερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (208 γκολ) πίσω μόνο από τον Άλαν Σίρερ που μετράει 260.

 -Είναι ο κορυφαίος Άγγλος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, με 30 τέρματα.

-Καλύτερες του χρονιές οι 2009/10 και 2011/12 όπου πέτυχε συνολικά 34 γκολ!

-Αγαπημένoι του... αντίπαλοι οι Άστον Βίλα και Νιουκάστλ, τις οποίες έχει «πυροβολήσει» 14 και 13 φορές αντίστοιχα.

 

Xρήστος Γραβιάς