Είναι το Ζαΐρ η πιο… cult ομάδα που έχει παίξει σε Μουντιάλ;

Τελείωσε η φάση των ομίλων του Μουντιάλ και σκόραραν λέει όλες οι συμμετέχουσες από τουλάχιστον δύο τέρματα... Δηλαδή δεν υπάρχει πλέον χώρος για ομάδες τύπου Ζαΐρ;



Είναι το Ζαΐρ η πιο… cult ομάδα που έχει παίξει σε Μουντιάλ;

Μια και μοναδική φορά συμμετείχε η συγκεκριμένη αφρικανική χώρα σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν το 1974 στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας. Και όχι! Δεν σκόραρε ούτε ένα γκολ!

Αντίθετα, δέχτηκε 14 (!) σε τρία ματς, εκ των οποίων τα 9 στη δεύτερη αγωνιστική από τους Γιουγκοσλάβους, με τον δικό μας Ντούσαν Μπάγιεβιτς να πετυχαίνει χατ-τρικ στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Στην πρεμιέρα οι Σκωτσέζοι τα κατάφεραν με το πιο... ήπιο 2-0 ενώ οι Βραζιλιάνοι μάλλον θυμούνται ακόμα την τελευταία αγωνιστική! Όχι, δεν την πάτησαν αγωνιστικά. Το τελικό 3-0 τους χάρισε την πρόκριση, αφήνοντας έξω τους Σκωτσέζους μετά από τριπλή ισοβαθμία στους 4 βαθμούς.

Η φάση του φάουλ που ετοιμαζόταν να εκτελέσει ο Ριβελίνο όμως «σόκαρε» τη Σελεσάο αλλά και το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό. Το «τείχος» των Αφρικανών φαινόταν από την αρχή της φάσης ανήσυχο... Οι υποδείξεις του διαιτητή δεν έπιασαν τόπο και με το σφύριγμα για την εκτέλεση της στημένης φάσης, ο Μουεπού Ιλούνγκα μας χάρισε αυτή τη σκηνή! Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν ήξερε τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο ρέφερι... είχε σφυρίξει!

Ιωάννης Τζιουμακλής