1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια είχε να συμμετάσχει η Εθνική Αγγλίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν όμως επέστρεψε στα γήπεδα της Ισπανίας το καλοκαίρι του 1982, φρόντισε να ξεπλύνει λίγη από την ντροπή των αποκλεισμών στα Μουντιάλ της Γερμανίας (1974) και της Αργεντινής (1978)…



1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

Ο Σερ Αλφ Ράμσεϊ αποτελεί πλέον παρελθόν από τον πάγκο των «τριών λιονταριών», αφού η Ομοσπονδία τερμάτισε την κατά τα άλλα επιτυχημένη τους συνεργασία  λίγους μήνες μετά το παιχνίδι με τους Πολωνούς (1-1) στο «Γουέμπλεϊ», το οποίο στοίχησε τη συμμετοχή στη διοργάνωση του 1974.

Οι εκπληκτικές επεμβάσεις του Γιαν Τομαζέφσκι έχουν μείνει στην ιστορία, όπως επίσης και η ατάκα του Μπράιαν Κλαφ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «κλόουν με γάντια» εκνευρισμένος από τον τρόπο που προσπάθησε κατά διαστήματα να «παίξει» με το χρονόμετρο…

Αντικαταστάτης του Ράμσεϊ ο Ντον Ρέβι, ο οποίος έβλεπε τον αποκλεισμό από την τελική φάση του ‘78 να έρχεται…  Τελικά επιβεβαιώθηκε λόγω ισοβαθμίας και διαφοράς τερμάτων με τους Ιταλούς, οι οποίοι καπάρωσαν την πρώτη θέση κατατροπώνοντας στο Τορίνο με σκορ 6-1 τη Φινλανδία σε γκρουπ τριών ομάδων. Το καλοκαίρι του 77’ υπέβαλε την παραίτησή του για να αναλάβει τα… Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνοντας κατά πολύ το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να τον διαδεχτεί-αρχικά ως υπηρεσιακός-ο Ρον Γκρίνγουντ ενώ ο Ρέβι δέχτηκε τα πυρά του βρετανικού Τύπου και χαρακτηρίστηκε προδότης λόγω της άτακτης φυγής του! Τα πέντε χρόνια αποκλεισμού από οποιαδήποτε δουλειά στο Νησί αποτέλεσαν το... κερασάκι στην τούρτα του χωρισμού.

Αγγλία-Γαλλία 3-1

Η Αγγλία κληρώνεται στον όμιλο με Γαλλία, Τσεχοσλοβακία και Κουβέιτ και προκρίνεται στην επόμενη φάση σημειώνοντας τρεις νίκες! Το ρόστερ του Γκρίνγουντ φιλοξενεί ονόματα όπως αυτά των Κέβιν Κίγκαν (σ.σ. κάτοχος της Χρυσής Μπάλας τη διετία 1978-79) και του Τρέβορ Φράνσις, ο οποίος έγινε το 1979 η πρώτη μεταγραφή ποδοσφαιριστή που κόστισε ένα εκατομμύριο λίρες, μετακομίζοντας από την Μπέρμιγχαμ στην Νότιγχαμ Φόρεστ.

Αγγλία-Τσεχοσλοβακία 2-0

Τρέβορ Μπρούκινγκ, Πολ Μάρινερ αλλά και Μπράιαν Ρόμπσον επίσης επείχαν θέση στην αγγλική «φαρέτρα», με τον τελευταίο να σημειώνει μάλιστα στην πρεμιέρα με τους «τρικολόρ» το γρηγορότερο –μέχρι εκείνη την περίοδο-γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων (27’’). Η νίκη ήρθε τελικά με σκορ 3-1 (σ.σ. Ρόμπσον 1’, 67’, Μάρινερ 83’), το εμπόδιο των Τσεχοσλοβάκων ξεπεράστηκε με σκορ 2-0 (Φράνσις 62’, Μπάρμος 66’ o.g.) ενώ η επικράτηση με 1-0 επί του Κουβέιτ (Φράνσις 27’) ολοκλήρωσε την επιτυχημένη παρουσία των «λιονταριών» στην πρώτη φάση των ομίλων. Υπήρξε όμως και δεύτερη…

Αγγλία-Κουβέιτ 1-0

Ο τρόπος διεξαγωγής περιελάμβανε το καλοκαίρι εκείνο 24 ομάδες στην εκκίνηση, οι οποίες χωρίζονταν σε έξι γκρουπ των τεσσάρων, εκ των οποίων στην επόμενη φάση προκρίνονταν οι πρώτοι δύο από κάθε όμιλο. Έτσι, οι 12 εναπομείνασες χωρίζονταν ξανά σε τέσσερις ομίλους με τρεις συμμετέχουσες, και οι πρώτοι από κάθε «μέτωπο» διαμόρφωναν τον χάρτη των ημιτελικών… Σε αυτή λοιπόν τη φάση τα «λιοντάρια» συναντήθηκαν-ξανά- με τη Δυτική Γερμανία αλλά και την οικοδέσποινα Ισπανία!

Αγγλία-Δυτική Γερμανία 0-0

Και οι δύο αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ (0-0) και στα ημιτελικά πέρασαν τα «πάντσερ» που επικράτησαν της Ισπανίας στο μεταξύ τους παιχνίδι με σκορ 2-1! Η Αγγλία αποχαιρετούσε με αυτόν τον τρόπο χωρίς ήττα τη διοργάνωση και έχοντας δεχτεί μόλις ένα τέρμα (σ.σ. από τη Γαλλία στην πρεμιέρα). Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που το «αντίο» σε  Παγκόσμιο Κύπελλο συνοδεύεται από εγκωμιαστικά σχόλια του Τύπου για την εν γένει παρουσία της ομάδας, παρά το γεγονός ότι ο Γκρίνγουντ δεν δικαιώθηκε για το ρίσκο που πήρε να καλέσει στην αποστολή του τραυματίες Κίγκαν και Μπρούκινγκ, αφού η αποθεραπεία τους χρειάστηκε αρκετό χρόνο και αμφότεροι αγωνίστηκαν μόνο στο τελευταίο ματς απέναντι στους Ισπανούς.

Αγγλία-Ισπανία 0-0

Τα media φρόντισαν πάντως να τα βάλουν με τη… μοίρα, η οποία «έστειλε» μια από τις πιο αξιόλογες αποστολές της Αγγλίας στο Μουντιάλ που δοκιμάστηκε η «υπαίτια» για τον αποκλεισμό… δεύτερη φάση ομίλων. Άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι στη διοργάνωση του 82’ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η διαδικασία των πέναλτι, από την οποία τα «λιοντάρια» δεν βγήκαν ποτέ ασπροπρόσωπα στο μέλλον!

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…