1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

Το Μουντιάλ της Σουηδίας έμοιαζε στα μάτια των Άγγλων ως η κατάλληλη στιγμή για… αναρρίχηση στην κορυφή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου μετά από τις δύο πρώτες αποτυχημένες απόπειρες σε Βραζιλία (1950) και Ελβετία (1954). Τα πλάνα όλων έμελλε ωστόσο να μεταβληθούν από το ξημέρωμα της 6ης Φεβρουαρίου του 1958 και έπειτα…



1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

Το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου δεν διέλυσε μόνο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη γενιά των «μπέμπηδων» του Ματ Μπάσμπι αλλά είχε άμεση επίδραση και στην παρουσία των «τριών λιονταριών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα, αφού ποδοσφαιριστές όπως Ρότζερ Μπερν, Ντάνκαν Έντουαρντς και Τόμι Τέιλορ αποτελούσαν βασικά γρανάζια της «μηχανής» του Γουόλτερ Γουιντερμπότομ.

Η κλήρωση φέρνει την αποδεκατισμένη Αγγλία στον ίδιο όμιλο με τη Σοβιετική Ένωση, την Αυστρία αλλά και τη Βραζιλία, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο τέλος ενός τουρνουά που παρουσίασε σε ολόκληρη την υφήλιο το ποδοσφαιρικό φαινόμενο που άκουγε στο όνομα του 17χρονου τότε Πελέ!

Ένα τουρνουά που σύμφωνα πάντως με τον έγκριτο ιστορικό Μπρορ Σακ ντε Βερν αλλά και τον Σουηδό Γιόχαν Λέφστεντ, διεξήχθη στις Η.Π.Α και όχι στη Σουηδία! Επρόκειτο είπαν, για ένα τηλεοπτικό κατασκεύασμα ενορχηστρωμένο από τη CIA με σκοπό να τεσταριστεί η επίδραση του «κουτιού» στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δύο επιστήμονες στηρίζουν τη θέση τους αυτή μέσα από το φιλμ «Konspiration 58», προβάλλοντας συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον και δημιουργούν… δεύτερες σκέψεις. Όπως για παράδειγμα το ότι στα πλάνα του ημιτελικού ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δυτική Γερμανία, εμφανίζονται έξω από το γήπεδο του «Ούλεβι» κάποια κτήρια τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ στο Γκέτεμποργκ. Αντιθέτως θα μπορούσε κανείς να τα επισκευτεί στο Λος Άντζελες!

Επίσης, οι σκιές των ποδοσφαιριστών δεν συμβαδίζουν με τις ώρες διεξαγωγής των αναμετρήσεων ενώ η όλη ιστορία στηρίζεται και σε οικονομικές παραμέτρους, καθώς σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Σουηδοί δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν τη διεξαγωγή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Τα πλάνα προβλήθηκαν το 2002, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και η όλη ιστορία έκλεισε με επίλογο μια ανακοίνωση, μέσα από την οποία οι ίδιοι οι δημιουργοί του φιλμ εξηγούσαν πως το όλο σενάριο ήταν μια καλοστημένη… φάρσα.

Αγγλία-Σοβιετική Ένωση 2-2

Επιστρέφοντας στα αμιγώς αγωνιστικά, η Αγγλία ολοκλήρωσε την παρουσία της στον όμιλο με τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με τη Σοβιετική Ένωση. Η τότε διαδικασία όριζε αγώνα playoff, ο οποίος διεξήχθη στις 17 Ιουνίου και βρήκε τα «λιοντάρια» να αποχαιρετούν τη διοργάνωση γνωρίζοντας ήττα με σκορ 1-0. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο Ανατόλι Ίλιν στο 69ο λεπτό.

Αγγλία-Βραζιλία 0-0

Σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας στη διοργάνωση, διαδραμάτισε και ο τραυματισμός του Τομ Φίνι στην πρεμιέρα με τη Σοβιετική Ένωση (2-2), όπου ο άσος της Πρέστον πρωταγωνίστησε ολοκληρώνοντας το ματς με μια ασίστ (σ.σ. Σκόρερ ο Ντέρεκ Κίβαν) και ένα γκολ. Τα σκληρά μαρκαρίσματα των αντιπάλων καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης του απέφεραν πρόβλημα στο γόνατο, το οποίο δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στις συναντήσεις με Βραζιλία (0-0) και Αυστρία (2-2).

Αγγλία-Αυστρία 2-2

Σύμφωνα με πρόσφατη μαρτυρία του θρύλου της Μπόλτον Τόμι Μπανκς, επρόκειτο για επιτηδευμένα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα διότι ο συμπαίκτης του είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στους Σοβιετικούς και σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στη Μόσχα κάποιους μήνες πριν από την τελική φάση της διοργάνωσης. Πολλά και τα παράπονα από την αντιμετώπιση που έτυχε η ομάδα από τη διαιτησία λόγω του τέρματος που ακυρώθηκε στον Πίτερ Μπρέιμπουκ για χέρι στην τελευταία αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ένωση, τη στιγμή που το σκορ βρισκόταν ακόμη στο 0-0…

Playoff

Αγγλία-Σοβιετική Ένωση 0-1

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…