1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

Δεκατέσσερις ημέρες έχουν απομείνει για την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου.  Όσες δηλαδή και οι έως σήμερα συμμετοχές της Εθνικής Αγγλίας σε Μουντιάλ! Μέχρι λοιπόν να φτάσει η μεγάλη ώρα και αρχίσει να ξετυλίγεται το νέο… story στα γήπεδα της Ρωσίας, το England365.gr θα σας θυμίζει καθημερινά στιγμές της παρουσίας των «τριών λιονταριών» στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός, παρουσιάζοντας μια-μια τις παραστάσεις τους στις διοργανώσεις του παρελθόντος.



1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

Με καθυστέρηση 20 ετών πραγματοποιήθηκε η παρθενική εμφάνιση της Εθνικής Αγγλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τα «τρία λιοντάρια» θεωρούσαν πως δεν είχαν να αποδείξουν κάτι στα τουρνουά της Ουρουγουάης (1930),  της Ιταλίας (1934) και της Γαλλίας (1938). Οτιδήποτε συσχετίζεται με το ποδόσφαιρο και λαμβάνει χώρα εκτός Νησιού περνά απαρατήρητο για τη χώρα που «γέννησε» το άθλημα!

Όλα αυτά μέχρι να φτάσουμε στο 1950. Το εν λόγω Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στη Βραζιλία, με την Ευρώπη να είναι ακόμη… σκονισμένη από τον «ανεμοστρόβιλο» του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκρότημα του Γουόλτερ Γουιντερμπότομ καταφθάνει ωστόσο στη χώρα του καφέ «λαμπερό» και με την ταμπέλα του φαβορί. Από τον Τύπο της Βραζιλίας η Εθνική των ¶γγλων παρουσιάζεται ως ο «βασιλιάς του ποδοσφαίρου» και παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλο το διάστημα της παρουσίας της στην Νότια Αμερική.

Στο ρόστερ ξεχωρίζει φυσικά η εμβληματική μορφή του Στάνλεϊ Μάθιους, ο οποίος συνεχίζει να διαπρέπει σε ηλικία 35 ετών ενώ δίπλα του «φιγουράρουν»  ονόματα όπως αυτά των Μπίλι Ράιτ, Αλφ Ράμσεϊ, Γουίλφ Μάνιον, Τζίμι Ντίκινσον, Τομ Φίνι, Χένρι Κόκμπερν και Σταν Μόρτενσεν. Αντίπαλοι των «λιονταριών» στον δεύτερο όμιλο έχουν κληρωθεί η Χιλή, η Ισπανία και οι… Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η πρεμιέρα με τους Χιλιανούς κύλησε όπως αναμενόταν, αφού οι Λατινοαμερικάνοι δεν βρήκαν απάντηση στα γκολ του Μόρτενσεν και του Μάνιον (2-0).

Αγγλία-Χιλή 2-0

Τέσσερις ημέρες αργότερα όμως στο Μπέλο Οριζόντε έμελλε να κάνει την εμφάνισή της μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν δει ποτέ τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του κόσμου… Οι -κυριολεκτικά- ερασιτέχνες Αμερικάνοι υποτάσσουν του ¶γγλους με σκορ 1-0, χάρις στο γκολ του Τζο Γκέιτζενς στο 38ο λεπτό! Ο σκόρερ του ιστορικού τέρματος γεννήθηκε στην Αϊτή και πριν το Μουντιάλ εργαζόταν ως λαντζιέρης σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Για να γίνει όμως απολύτως κατανοητό το μέγεθος της «βόμβας» που σηματοδότησε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αρκεί να λάβει κανείς υπΆ όψιν πως διάφορα Μέσα ανά τον κόσμο μετέδιδαν το βράδυ εκείνο νίκη των ¶γγλων με σκορ 10-1! Ο λόγος; Κανείς δεν πίστευε αυτό που πραγματικά συνέβη και πολλοί δημοσιογράφοι υπέθεσαν πως στο τηλεγράφημα που είχαν λάβει από… Βραζιλία μεριά είχε ξεφύγει ο άσος μπροστά από το μηδενικό που έδειχνε τα τέρματα που σημείωσαν οι ¶γγλοι στο ματς. Με λίγα λόγια, η ενημέρωση πήγε… περίπατο!

Αγγλία-Η.Π.Α. 0-1

Η πρώτη παρουσία της «επίσημης» σε Μουντιάλ ολοκληρώθηκε με την ήττα της τρίτης αγωνιστικής απέναντι στου Ισπανούς με σκορ 1-0 (σ.σ. Ζάρα - 48Ά) και άφησε πίσω της απογοήτευση και ένα… κάρο ερωτηματικά για τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση. Για άλλους ευθύνονταν οι συνθήκες διαμονής στο ξενοδοχείο «The Luxor» στην παραλία της Copacabana, για άλλους η απουσία του Νιλ Φράνκλιν (σ.σ. κορυφαίος ¶γγλος στόπερ της δεκαετίας του 40Ά), ο οποίος δεν «κατέβηκε» στο τουρνουά επειδή το καλοκαίρι εκείνο η σύζυγός του κυοφορούσε.

Αγγλία-Ισπανία 0-1

Ίσως και το γεγονός ότι ο Στάνλεϊ Μάθιους δεν αγωνίστηκε στα πρώτα δύο ματς, αφού στην πρεμιέρα με τη Χιλή είχε ταξιδέψει στον Καναδά ως μέλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σε εκδήλωση με χαρακτήρα καλής θέλησης. Απέναντι στις Η.Π.Α. πάντως έμεινε εκτός ενδεκάδας διότι σύμφωνα με κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν την εποχή εκείνη, μετά τη νίκη της πρώτης αγωνιστικής επί των Χιλιανών επικράτησε η πρόχειρη λογική του τύπου… «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…