Ρεκόρ εσόδων και ζημιών η Πρεμιερ Λιγκ!

Όσα αποκαλύπτουν οι αριθμοί για την οικονομική κατάσταση της Πρέμιερ Λιγκ που απέχoυν πολύ από την λαμπερή εικόνα του πρωταθλήματος, παρουσιάζει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ σήμερα η εφημερίδα Guardian.



Ρεκόρ εσόδων και ζημιών η Πρεμιερ Λιγκ!

Περίπου μισό δις υπολογίζεται πως έχουν χάσει οι 20 σύλλογοι της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα τους έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ τη σεζόν 2009-10. Κύρια πηγή των εσόδων τους παραμένουν τα «χρυσά» τηλεοπτικά συμβόλαια, αλλά και τα εισιτήρια.

Για την ίδια σεζόν οι δαπάνες για τους μισθούς των παικτών που αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ  έφτασαν το 1,4 δις λίρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 70 εκατομμύρια λίρες ανά σύλλογο, ποσό που αντιστοιχεί στο 68% των εσόδων τους. Οι αριθμοί αυτοί κάνουν πολύ δύσκολη την κατάσταση για τους συλλόγους, με δεδομένο πως από τη νέα σεζόν ξεκινά η εφαρμογή του οικονομικού fair play από την UEFA, το οποίο θα επιτρέπει σε ένα διάστημα τριετίας η ζημιά σε ένα σύλλογο να φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα μόνο η Αρσεναλ -από τις πρώτες επτά ομάδες της βαθμολογίας- παρουσίασε κέρδη προ φόρων που έφτασαν τα 56 εκατομμύρια λίρες, ενώ άλλες τρεις ομάδες εμφάνισαν κέρδη την ίδια σεζόν (Γούλβς, Γουεστ Μπρόμιτς Αλμπιον, Μπέρμιγχαμ). Στον αντίποδα, η Μάντσεστερ Σίτι κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες προ φόρων, ύψους 121 εκατομμυρίων λιρών.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να εμφανίζει το μεγαλύτερο τζίρο (286 εκατομμύρια λίρες), όμως είναι δεύτερη πίσω από τη συμπολίτισσα Σίτι στη λίστα, με τις ζημιές που φτάνουν τα 79 εκατομμύρια λίρες. Ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Τσέλσι με απώλειες 78 εκατομμυρίων λιρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό χρέος των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ φτάνει τα 2,5 δις λίρες, δηλαδή 400 εκατομμύρια μεγαλύτερο από τα έσοδα. Μάλιστα η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι κατέχουν μαζί σχεδόν το 53% του συνολικού χρέους. Οι «κόκκινοι διάβολοι» εμφανίζουν χρέος 590 εκατομμύρια και οι Λονδρέζοι 734 εκατομμύρια λίρες.

Μπορεί η Πρεμιερ Λιγκ να θεωρείται το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, όμως η ώρα για την εφαρμογή…μνημονίου έφτασε, αν οι σύλλογοι της θέλουν να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ. Μια από τις πρώτες κινήσεις θα πρέπει να είναι οι μειώσεις των μισθών, ενώ αυξήσεις αναμένονται και στις τιμές των εισιτηρίων. Μια από τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι οι σύλλογοι πρέπει να βασίζονται στα έσοδα τους και όχι στα χρήματα των ιδιοκτητών τους. Η Αρσεναλ είναι η πρώτη που αποφάσισε την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων της, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Λίβερπουλ της οποίας τα εισιτήρια θα ακριβύνουν κατά 6,5%.


Με τη γλώσσα των αριθμών


2,122 δις λίρες τα έσοδα της Πρεμιερ Λιγκ

1,355 δις λίρες δαπάνες για μισθούς

2,5  δις  λίρες  το συνολικό χρέος 

484 εκ. λίρες οι ζημιές για τη σεζόν 2009-10 

Αρσεναλ, Γουλβς, Γουεστ Μπρομιτς, Μπερμιγχαμ οι μόνες κερδοφόρες

Μάντσεστερ Σίτι, Μαντσεστερ Γιουναιτεντ, Τσέλσι  τις μεγαλύτερες ζημιές


Περισσότερα στοιχεία

http://www.scribd.com/fullscreen/55741334