Γεροντολαγνεία ή «Bρετανοφοβία» στους πάγκους της Πρέμιερ;

Το πολυσυζητημένο θέμα της… πέρασης που τυγχάνουν οι Βρετανοί προπονητές στην Αγγλία έθιξε η ιστοσελίδα «footballparadise.com», μέσα από έρευνα που απεικονίζει-με τη βοήθεια της στατιστικής-τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποι της προπονητικής στο Νησί.



Γεροντολαγνεία ή «Bρετανοφοβία» στους πάγκους της Πρέμιερ;

Η συγκεκριμένη συζήτηση αναζωπυρώθηκε με αφορμή τις πρόσφατες «επιστρατεύσεις» των Ρόι Χότζον (Κρίσταλ Πάλας), ¶λαν Πάρντιου (Γουέστ Μπρομ) και Σαμ ¶λαρνταϊς (Έβερτον) και τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν πριν ρίξει κανείς μια ματιά στα αποτελέσματα είναι τα εξής: Είναι πράγματι οι ξένοι ομόλογοι αυτοί που ευθύνονται για την όποια κατάσταση, ερχόμενοι στην Αγγλία για να «κλέψουν» τις δουλειές των ντόπιων κόουτς; Πόσες είναι οι ομάδες που τη δεδομένη χρονική στιγμή εμπιστεύονται τις τύχες τους σε Βρετανό προπονητή; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που δίνονται στους νεότερους και ποια η κατάσταση στην Πρέμιερ Λιγκ;

Μόλις 22 είναι λοιπόν οι προπονητές που έχουν κοουτσάρουν μια από τις 92 ομάδες των πρώτων τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σε πρώτη ανάγνωση το ποσοστό είναι πολύ μικρό αλλά το θέμα αποκτά άλλον ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως οι μισοί από αυτούς (11) εργάζονται σε σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που σημαίνει πως περισσότερες από τις μισές ομάδες της πρώτης Λίγκας δεν εμπιστεύονται βρετανικά χέρια (11-9).

Τέλος, σημαντικότατο στοιχείο προς ανάγνωση το γεγονός ότι το σύνολο των «big six» έχει αγοράσει απΆ έξω, αφού οι Πεπ Γκουαρντιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), Ζοσέ Μουρίνιο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντόνιο Κόντε (Τσέλσι), Αρσέν Βενγκέρ (¶ρσεναλ), Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ) και Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (Τότεναμ) είναι οι «μπροστάρηδες» του κινήματος των «22».

Το φαινόμενο που παρατηρεί κανείς στους πάγκους των έξι κορυφαίων συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι τωρινό, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί πρόσφατη η τάση για πρόσληψη ξένων προπονητών. Ο λόγος;  Το γεγονός ότι μόλις επτά είναι οι Βρετανοί τεχνικοί που έχουν καταφέρει να πιάσουν δουλειά σε ένα από τα αγγλικά μεγαθήρια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας!

Τέλος αξίζει να εξεταστεί και η ηλικιακή παράμετρός των Βρετανών κόουτς που πιάνουν δουλειά στην Πρέμιερ Λιγκ. Από τους εννέα λοιπόν προπονητές «κάθονται» αυτή τη στιγμή σε έναν από τους είκοσι αγγλικούς πάγκους, οι έξι ή βρίσκονται ή έχουν ξεπεράσει το 50ο έτος της ηλικίας του. Μόλις δύο μετρούν 45-50 χρόνια ζωής ενώ ολομόναχος φιγουράρει ο Έντι Χάου, αφού ο κόουτς της Μπόρνμουθ είναι τελικά ο μοναδικός «εγχώριος» προπονητής του αγγλικού πρωταθλήματος που μπορεί «κουβαλά» την ταμπέλα του φέρελπι, αφού «βαδίζει» μόλις στο 40ο έτος της ζωής του…