Φινάλε σήμερα στην Πρέμιερ Λιγκ

Άλλη μία συναρπαστική χρονιά στη μεγάλη κατηγορία του «Νησιού» φτάνει στο τέλος της σήμερα (21/5), με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην τελευταία αυτή στροφή του πρωταθλήματος στους αγώνες που θα κρίνουν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Και τα δέκα παιχνίδια διεξάγονται ταυτοχρόνως (17:00 ώρα Ελλάδος).



Φινάλε σήμερα στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο φετινός μαραθώνιος των 38 αγωνιστικών στην Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώνεται με φόντο το... μπλε χρώμα λόγω της πρωταθλήτριας Τσέλσι, η οποία επέστρεψε στο «θρόνο» της, έπειτα από απουσία ενός έτους, όταν και τη διαδέχθηκε προσωρινά την περασμένη σεζόν η Λέστερ. Οι Λονδρέζοι υποδέχονται την ουραγό Σάντερλαντ και θέλουν έτσι, να κλείσουν όσο καλύτερα γίνεται τη φετινή πολύ όμορφη χρονιά μπροστά στο κοινό τους.

Η Τότεναμ «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση και το δεύτερο από τα τρία εισιτήρια που οδηγούν απευθείας στους ομίλους της κορυφαίάς διασυλλογικής διοργάνωσης, με το τελευταίο εξ αυτών, όπως και εκείνο της τέταρτης θέσης για τα πλέι-οφ του θεσμού, να αναζητούν δύο κατόχους τη στιγμή που υπάρχουν τρεις διεκδικητές και ειδικότερα, οι Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Άρσεναλ.

Έτσι, τα «σπιρούνια» φιλοξενούνται από τη 18η και υποβιβασμένη Χαλ σε ένα παιχνίδι που βαθμολογικά δεν απασχολεί, όμως βασική τους επιδίωξη θα είναι να επιβεβαιώσουν, όπως και στο 6-1 την προηγούμενη αγωνιστική στην έδρα της Λέστερ, ότι αποτελούν σύνολο με «μέταλλο» πρωταθλητή.

Το «ζουμί», λοιπόν, της αυλαίας στο φετινό πρωτάθλημα εντοπίζεται στα τρία παιχνίδια των Σίτι, Λίβερπουλ και Άρσεναλ με Γουότφορντ (εκτός), Μίντλεσμπρο (εντός) και Έβερτον (εντός) αντίστοιχα, όπου σαφές προβάδισμα έχουν οι «πολίτες», οι οποίοι κρατούν την τύχη στα χέρια τους, καθότι αν κερδίσουν τις «σφήκες» δεν θα τους ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων δύο ομάδων.

Η Λίβερπουλ αγωνίζεται στο «Άνφιλντ» με την προτελευταία και ομάδα της Τσάμπιονσιπ από του χρόνου, «Μπόρο», και με νίκη θα τερματίσει σίγουρα στην τέταρτη θέση, άρα και εντός πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, στα γκρουπ του οποίου θα προκριθεί, εφόσον η Σίτι ηττηθεί στο «Βικάρατζ Ρόουντ» ή φέρει ισοπαλία αυτής και οι «κόκκινοι» κερδίσουν με τέσσερα και παραπάνω τέρματα.

Οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται σε δεινή σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές τους θέση, μιας και οι τρεις βαθμοί με τα «ζαχαρωτά» δεν τους είναι αρκετοί για να ανελιχθούν σε μία από τις δύο πιο πάνω θέσεις, ωστόσο, παραμένουν ζωντανοί ακόμα και για την τρίτη θέση (ήττα Σίτι, μη νίκη Λίβερπουλ, νίκη δική τους με τέτοια έκταση σκορ, ώστε να προσπεράσουν στο συντελεστή τερμάτων τους «πολίτες», ενώ για την τέταρτη αρκεί νίκη δική τους και ήττα ή ισοπαλία των «κόκκινων»). 

Η 6η στην κατάταξη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα Λιγκ από τον Φεβρουάριο, όταν και πήρε το Λιγκ Καπ, ενώ την Τετάρτη (24/5) θα αγωνιστεί στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ στη Στοκχόλμη απέναντι στον Άγιαξ με στόχο την κατάκταση του τροπαίου που θα σημάνει αυτόματα και την επιστροφή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θεωρείται εύλογο λοιπόν, ο προπονητής της ομάδας, Ζοσέ Μουρίνιο, να πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές στο σημερινό ματς με την Κρίσταλ Πάλας στο «Ολντ Τράφορντ», μιας και σε τρεις μόλις ημέρες παίζεται η ουσία όλης της χρονιάς για τους «κόκκινους διαβόλους».

Σημαντικό επίτευγμα θεωρείται για την Έβερτον η κατάληψη της 7ης θέσης, η οποία σηματοδοτεί την επάνοδο του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, με το γιορτινό κλίμα να είναι λογικό πως θα γίνει ακόμη εντονότερο στο ενδεχόμενο που το σύνολο του Ρόναλντ Κούμαν «αποδράσει» με τους τρεις βαθμούς από το «Έμιρεϊτς» εναντίον της Άρσεναλ.

Σαουθάμπτον, Γουέστ Μπρομ και Μπόρνμουθ θα κυνηγήσουν τη νίκη απέναντι σε Στόουκ (εντός), Σουόνσι (εκτός) και Λέστερ (εκτός) αντίστοιχα στοχεύοντας στην 8η θέση και κλείνοντας έτσι, ειδικά για τις δύο τελευταίες, με ένα... πλατύ χαμόγελο τη φετινή χρονιά, ενόσω οι «Άγιοι» είχαν φιλοδοξίες για το... βήμα παραπάνω, που μεταφράζεται σε καλύτερη πορεία στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ (αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων), αλλά και την κατάκτηση του Λιγκ Καπ (ηττήθηκαν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό).

Την 8η θέση θα επιχειρήσει να καταλάβει και η περυσινή πρωταθλήτρια Λέστερ, σε μία... γλυκόπικρη σεζόν, όπου υπερασπίστηκε το «στέμμα» της και ναι μεν από τα μέσα της διαδρομής και προς το τέλος τα κατάφερε, μέχρι ενός προχωρημένου σημείου στη χρονιά δε, κινδύνεψε άμεσα με υποβιβασμό. Κερασάκι στην... αγωνιστική της τούρτα, ήταν φυσικά η πορεία της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Όσον αφορά το ματς με την Μπόρνμουθ, στόχος είναι η νίκη και για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, αλλά και για να ξεχαστεί, όσο γίνεται γρηγορότερα το «βαρύ» 6-1 στο γήπεδό της από την Τότεναμ πριν από τρεις ημέρες.

Σε μία μεταβατική χρονιά, ένεκα της αλλαγής έδρας και μετακόμισης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, η Γουέστ Χαμ δεν δικαίωσε τις υψηλότερες προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε από το περασμένο καλοκαίρι. Η νίκη στην έδρα της Μπερλνι θα διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις από την ευρεία ήττα (4-0) στο γήπεδό της με αντίπαλο τη Λίβερπουλ.

Η συμπολίτισσα των «σφυριών» Κρίσταλ Πάλας κατόρθωσε λίγο πριν τη λήξη της σεζόν να επισφραγίσει την παρουσία της για άλλη μία χρονιά στην Πρέμιερ κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον προπονητή της, Σαμ Άλαρνταϊς. Με οδηγό τα σπουδαία «διπλά» κόντρα σε Τσέλσι και Λίβερπουλ, οι «αετοί» θα στοχεύσουν σε ένα μεγαλειώδες φινάλε και στο «Ολντ Τράφορντ», τη στιγμή μάλιστα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίνει έναν πολύ πιο κρίσιμο αγώνα την ερχόμενη Τετάρτη.

Στόουκ, Μπέρνλι και Γουότφορντ διανύουν έναν κακό στο σύνολό τους δεύτερο γύρο, διότι στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος βρίσκονταν σε υψηλότερα «στρώματα» του βαθμολογικού πίνακα. Οπότε, καλούνται να αποδείξουν με αντιπάλους τις Σαουθάμπτον (εκτός), Γουέστ Χαμ (εντός) και Μάντσεστερ Σίτι (εντός) ότι εξακολουθούν και έχουν «σφυγμό».

Επιχείρηση-σωτηρία εξετελέσθη για τη Σουόνσι που θα αγωνιστεί και την καινούρια σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ σήμερα καλείται να υπερσκελίσει στην έδρα της το εμπόδιο της Γουέστ Μπρομ, προκειμένου να δώσει μία χαρά στον κόσμο της, τον οποίο «λαχτάρησε» φέτος.

Το δικό τους μήνυμα άμεσης ανάκαμψης απέναντι σε Τότεναμ (εντός), Λίβερπουλ (εκτός) και Τσέλσι (εκτός) θα προσπαθήσουν να δώσουν στον επίλογο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου οι Χαλ, Μίντλεσμπρο και Σάντερλαντ αντίστοιχα, οι οποίες «αποχαιρέτησαν» τα «μεγάλα σαλόνια», με τις «τίγρεις» και την «Μπόρο» να επιστρέφουν άμεσα στην Τσάμπιονσιπ, τις δε «μαυρόγατες» να υποβιβάζονταιστη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική βαθμίδα της χώρας έπειτα από δέκα συναπτά έτη στην Πρέμιερ Λιγκ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 2016-2017 έχει ως εξής:

Κυριακή, 21/5

17:00 Τσέλσι-Σάντερλαντ

17:00 Χαλ-Τότεναμ

17:00 Γουότφορντ-Μάντσεστερ Σίτι

17:00 Λίβερπουλ-Μίντλεσμπρο

17:00 Άρσεναλ-Έβερτον

17:00 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Κρίσταλ Πάλας

17:00 Σαουθάμπτον-Στόουκ

17:00 Σουόνσι-Γουέστ Μπρομ

17:00 Λέστερ-Μπόρνμουθ

17:00 Μπέρνλι-Γουέστ Χαμ