Μέσα από τα χέρια της…

Κρίμα και άδικο! Η Αγγλία Κ17 κρατούσε έως τις καθυστερήσεις τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, όμως η ισοφάριση των Ισπανών στο 80+6' (2-2) έστειλε το ματς στα πέναλτι  (πρώτη φορά εφαρμόστηκε το σύστημα ΑΒΒΑ), με τους «φούριας ρόχας» να επικρατούν με 4-1. 



Μέσα από τα χέρια της…

Απίστευτο πραγματικά. Οι Άγγλοι πήραν δύο φορές το προβάδισμα, αρχικά με το όμορφο γκολ του Χάντσον- Οντόι στο 17' και στη συνέχεια με το τέρμα του Φοντέν στο  58', όμως δέχτηκαν ισάριθμες απαντήσεις! Στο 38' ο Μόρεϊ είχε γράψει προσωρινά το 1-1, ενώ στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντίαζ ισοφάρισε εκ νέου και έστειλε τον τελικό στα πέναλτι!

Εκεί για πρώτη φορά δοκιμάστηκε ο νέος τρόπος εκτέλεσης με το σύστημα ABBA, όπως ονομάζεται και λειτούργησε ως εξής: Πρώτα εκτέλεσε  ένα πέναλτι η Αγγλία (ευστόχησε), στη συνέχεια δύο η Ισπανία (ευστόχησε), ακολούθησε με δύο εκτελέσεις η Αγγλία (αστόχησε και στις δύο) και ολοκληρώθηκε με το εύστοχο πέναλτι των Ισπανών που πανηγύρισαν την κατάκτηση της κορυφής!

Αυτή ήταν η 5η φορά στις 6 τελευταίες διοργανώσεις του Euro των Κ17 που κρίνεται στα πέναλτι, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι από την προηγούμενη διοργάνωση μέχρι τη φετινή οι Ισπανοί ηττήθηκαν μόλις μία φορά, και αυτή από την Εθνική μας ομάδα τον περασμένο Μάρτιο στα προκριματικά!

Το ματς:

Οι Άγγλοι μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και αφού… προειδοποίησαν μία φορά την αντίπαλη περιοχή στα πρώτα λεπτά, κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα με το καταπληκτικό σουτ του Χάντσον- Οντόι στο 17'! Οι Ισπανοί στη συνέχεια ισορρόπησαν την κατάσταση, πίεσαν και έχασαν δύο καλές στιγμές για να φέρουν το ματς στα ίσα. Τελικά το 1-1 ήρθε στο 38' με πρωταγωνιστή τον Μόρεϊ Μπαρούθα.

Πάνω κάτω ίδια εικόνα και στην επανάληψη, με την Αγγλία να χάνει σημαντική στιγμή όταν σε λάθος της αντίπαλης άμυνας, ο σκόρερ Χάντσον- Οντόι δεν μπόρεσε να σημειώσει το δεύτερο προσωπικό του γκολ και να δώσει εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του (48'). Ό,τι δεν κατάφερε ο 16χρονος μέσος της Τσέλσι, το έκανε πράξη δέκα λεπτά αργότερα ο Φοντέν, ο οποίος έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής και έγραψε το 2-1 για την Αγγλία!

Ο χρόνος πίεζε, οι Ισπανοί βγήκαν μαζικά στην επίθεση και δημιούργησαν ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία της Αγγλίας. Tο πρέσινγκ  έγινε ακόμη πιο έντονο στα τελευταία λεπτά, με αποτέλεσμα οι «φούριας ρόχας» να ισοφαρίσουν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων και να στείλουν το παιχνίδι στα πέναλτι!

Εκεί για πρώτη φορά δοκιμάστηκε ο νέος τρόπος εκτέλεσης με το σύστημα ABBA, όπως ονομάζεται και λειτούργησε ως εξής: Πρώτα εκτέλεσε  ένα πέναλτι η Αγγλία (ευστόχησε), στη συνέχεια δύο η Ισπανία (ευστόχησε), ακολούθησε με δύο εκτελέσεις η Αγγλία (αστόχησε και στις δύο) και ολοκληρώθηκε με το εύστοχο πέναλτι των Ισπανών που τελικά νίκησαν 4-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο.  

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ισπανία: Φερνάντεθ, Μόρεϊ, Μιράντα, Γκουϊγιαμόν, Τσαστ, Μπλάνκο (60' Χοσέ Αλόνσο), Τόρες, Μόχα, Ρουίζ, Σέρχιο Γκόμεθ, Ορεγιάνα (56' Μπεϊτία).

Αγγλία: Μπουρσίκ, Γκίμπσον, ΜακΈχραν, Γκουεχί, Πάντζο, Φοντέν, Μπρούστερ, Χάντσον-Οντόι (76' Μπάρλοου), Σάντσο, Λατιμπετίρ , Ντένι