Πρωταθλήτρια με στυλ Κόντε αλλά DNA από... Μουρίνιο!

Η σεμνή τελετή στην Πρέμιερ Λιγκ έλαβε τέλος πιο νωρίς ίσως από ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος εξηγεί τι είναι αυτό που διαφοροποίησε την Τσέλσι σε σχέση με τους διώκτες της και πως ο Μουρίνιο είναι ακόμα μέσα στο DNA των μπλε!



Πρωταθλήτρια με στυλ Κόντε αλλά DNA από... Μουρίνιο!

Από τη σεζόν 2005-2006 όταν η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο είχε εξασφαλίσει τον τίτλο από τον Οκτώβριο σχεδόν, δεν είχαμε άλλη περίπτωση ομάδας που να έκανε περίπατο όπως συμβαίνει φέτος με την ομάδα του Κόντε! Ούτε η ίδια η Τσέλσι πρόπερσι με τον Ζοσέ ξανά στον πάγκο οδηγώντας την κούρσα σχεδόν όλη τη σεζόν δεν είχε τόσο εύκολο έργο αφού η Σίτι την κυνήγησε, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου όσο γινόταν, αν και γενικά έμοιαζε ξεκάθαρο φαβορί η μετέπειτα πρωταθλήτρια!

Μιλώντας στην εκπομπή της COSMOTE TV πριν το ματς του "Ανφιλντ" είπα τη γνώμη μου σχετικά με το αν έχει κριθεί η μάχη του πρωταθλήματος και ανέφερα ξεκάθαρα πως ακόμα και αν έχανε η ομάδα του Κόντε οι άλλοι που την ακολουθούν θα... λιποθυμήσουν μόλις συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να κερδίζουν τα δικά τους ματς!

Αυτό ακριβώς συνέβη. Η Τσέλσι μάλιστα δεν έχασε αλλά πήρε μια πολύτιμη ισοπαλία σε μια από τις ελάχιστες δύσκολες έδρες που της απομένουν  να επισκεφτεί την ίδια ώρα που η Άρσεναλ έχανε από την Γουότφορντ και η Τότεναμ έμενε στο 0-0 στο Σάντερλαντ!

Τυπικά το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο αλλά με μια ισοπαλία εναντίον και της Άρσεναλ το Σάββατο η Τσέλσι μπορεί να βάλει τις σαμπάνιες  να παγώνουν για τη φιέστα του Μάη!

Αυτό που φάνηκε ακόμη μια φορά στο Ανφιλντ είναι πως η Τσέλσι έχει μία συμπαγή ομάδα, την οποία με πολύ δύσκολο τρόπο την "ανοίγεις" και δεν της κάνεις φάση! Η ανασταλτική λειτουργία της είναι σεμιναριακού επιπέδου και ο τρόπος που κλείνει τους χώρους και γεμίζει τα μεσοδιαστήματα όταν αμύνεται είναι τέτοιος που θα τον ζήλευε η καλύτερη ιταλική ομάδα!

Αυτό που επίσης έχει προσδώσει ο Κόντε σε αυτή την εκδοχή της Τσέλσι, είναι το να μπορούν οι παίκτες να δείξουν την προσωπικότητα του στα δύσκολα και να μην "ευνουχίζονται" εγκλωβισμένοι σε συστήματα! Αυτό δηλαδή που ήταν το μεγάλο πρόβλημα του Λουίς Φαν Χάαλ ο οποίος και ζητούσε τους παίκτες να υπηρετήσουν το σύστημα και όχι το σύστημα να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών! Αλλά και ο Μουρίνιο στους τελευταίους μήνες του στην Τσέλσι έδειχνε να είναι αιχμάλωτος εμμονικών αντιλήψεων και αυτό οδήγησε σε σύγκρουση με τους σταρ της ομάδας! Ένας απλκος εγκλωβισμένος στη τακτική και όχι στην προσωπικότητα των παικτών του είναι ο Πεπ και για αυτό η Σίτι περνάει τα προβλήματα που βλέπουμε!

Ένα τεράστιο όπλο πάντως της νέας Τσέλσι είναι ο Καντέ που δικαίως παίρνει τον τίτλο της καλύτερης καλοκαιρινής μεταγραφής αφού προστέθηκε με το μετάλλιο του πρωταθλητή στην Τσέλσι προερχόμενος από τη Λέστερ και ήδη δείχνει το γιατί ήταν τόσο καθοριστικός για τις "αλεπούδες"! Και φυσικά αυτός που είναι αγνώριστος -προς το καλύτερο-στο δεύτερο πέρασμα του απο το αγγλικό πρωτάθλημα, είναι ο Νταβίντ Λουίς. Έχει γίνει πλέον Εύας πολύ σοβαρός αμυντικός, που με την εμπειρία του "διαβάζει" το παιχνίδι και κυρίως δίνει σιγουριά στην άμυνα "βγάζοντας" για την ομάδα  το καλύτερο και από την εμπειρία του Κέιχιλ που δίπλα του έχει ξαναγίνει πολύ σημαντικός!

Αυτή η Τσέλσι, την οποία ο Κόντε "ανακάτεψε"  μετά τα στραπάτσα του Σεπτεμβρίου, δίκαια για μένα είναι έτοιμη μετά μερικούς μήνες να σηκώσει ακόμα ένα τρόπαιο! Και θα το έχει πετύχει με συνταγή βγαλμένη από το DNA της ομάδας που όσο και αν αυτή την ώρα δεν είναι δημοφιλές να το λες στο νότιο Λονδίνο, της το έβαλε και έχει ριζώσει βαθια μέσα της ο Ζοσέ Μουρίνιο πριν 12 χρόνια!