Όταν οι ερασιτέχνες «σοκάρουν» στο Κύπελλο Αγγλίας...

Για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους, το Κύπελλο Αγγλίας είναι μια διοργάνωση όπου οι εκπλήξεις κυριαρχούν, και η Λίνκολν, ομάδα της πέμπτης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, που βρίσκεται ωστόσο στους 16 του θεσμού, επιβεβαιώνει - σε επίπεδο ερασιτεχνικών ομάδων - αυτό τον κανόνα…



Όταν οι ερασιτέχνες «σοκάρουν» στο Κύπελλο Αγγλίας...

Σε ένα θεσμό με νοκ-αουτ παιχνίδια και με πολλές ομάδες να περιμένουν… στωικά την ευκαιρία τους να βγουν έστω και για λίγο από την ποδοσφαιρική αφάνεια, το Κύπελλο Αγγλίας προσφέρει τις ευκαιρίες αυτές αλλά και τις ανάλογες εκπλήξεις.

Μια εξ αυτών έζησε χθες και η Λίνκολν Σίτι, oμάδα της National League,  η οποία επικράτησε της Μπράιτον με σκορ 3-1 και πέρασε στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου, μπαίνοντας έτσι σε ένα «κλειστό» κλαμπ ομάδων το πετυχαίνουν αυτό και ενώ δεν βρίσκονται στον ποδοσφαιρικό χάρτη των τεσσάρων πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών.

Ο σύλλογος του Λίνκολνσαϊρ βέβαια δεν φτάνει στον πέμπτο γύρο για πρώτη φορά, αφού το είχε καταφέρει αυτό το… μακρινό 1886/87, αλλά ηττήθηκε από την Ρέιντζερς της Γλασκόβης που αγωνιζόταν τότε στη διοργάνωση!

 

Οι άλλες πέντε ερασιτεχνικές ομάδες που μεσολάβησαν με παρόμοια πορεία στους «16» (5ος γύρος) είναι οι εξής:

Mπλάιθ Σπάρτανς (1977-78), όταν ξεπερνούσε το εμπόδιο της Στόουκ στον τέταρτο γύρο, με την πορεία της ωστόσο να ανακόπτεται στον αμέσως επόμενο γύρο από τη Ρέξαμ με ήττα 2-1.

Τέλφορντ Γιουνάιτεντ (1984-85), αποκλείοντας την Μπράντφορντ για να βρει απέναντι της αργότερα την Έβερτον και να σταματήσει φυσιολογικά (με ήττα 3-0)

Κιντερμίνστερ (1993-94). Ύστερα από δυο αποκλεισμούς-σοκ (για τους αντιπάλους), αρχικά με Μπέρμιγχαμ και στη συνέχεια με Πρέστον, οι «Ηarries» δεν κατάφεραν να... τριτώσουν το καλό για αυτούς απέναντι και στη Γουέστ Χαμ στη φάση των «16» του Κυπέλλου.

Κρόουλι Τάουν (2010-11). Αν και βρίσκεται πλέον στη League Two, η προ εξαετίας Κρόουλι της National League ξεπέρασε τις Ντέρμπι και Τόρκι κατά σειρά, με το εμπόδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όμως να μοιάζει αξεπέραστο στον τέταρτο γύρο.

Λούτον (2012-13). Δεν τα κατάφερε απέναντι στη Μίλγουολ, από την οποία υποτάχθηκε εύκολα με 3-0, όμως οι διαδοχικές προκρίσεις της με Γουλβς και Νόριτς μόνο αμελητέο κατόρθωμα δεν ήταν την σεζόν εκείνη.