Φταίνε οι παίκτες αλλά έχει ευθύνες και ο Κλοπ!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο θυμόσοφος λαός! Και αυτό αποδεικνύει στην πράξη η περίπτωση της Λίβερπουλ που συνεχίζει αυτή την κατηφόρα της μέσα στο 2017, γνωρίζοντας ολοένα και ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα με τον αποκλεισμό από τη Γουλβς στο FA Cup! Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακοπουλος.



Φταίνε οι παίκτες αλλά έχει ευθύνες και ο Κλοπ!

Όποιος προσπαθεί να εξηγήσει τι τελικά έχει αλλάξει τόσο πολύ και από τη νίκη με τη Μάντσεστερ Σίτι 1-0 τη παραμονή της πρωτοχρονιάς η ομάδα του Κλοπ σε οκτώ ματς έχει μόλις μια νίκη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ναι, ο τραυματισμός του Κουτίνιο έπαιξε ρόλο στο να απορρυθμιστεί η καλοκουρδισμένη μηχανή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου όταν συνέβη τον Νοέμβριο αλλά ακόμα μεγαλύτερο αποδεικνύεται το κενό του Μανέ που η φυγή του για το Κόπα Άφρικα στέρησε από την ομάδα ταχύτητα και έμπνευση συν αρκετά γκολ!

Αυτό που παρατηρεί κανείς με γυμνό μάτι, σε οποιοδήποτε ματς της Λίβερπουλ μέσα στο Γενάρη, είναι πως οι παίκτες της είναι στατικοί! Δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχει έκρηξη, οι περισσότεροι περιμένουν την μπάλα στα πόδια τους και σχεδόν καθόλου το παιχνίδι δεν αναπτύσσεται από τα πλάγια! Όλα δηλαδή τα στοιχεία που ξεχώριζαν την Λίβερπουλ στο ξεκίνημα της χρονιάς και την έκαναν να είναι απολαυστική στο μάτι και για όποιον ουδέτερο οπαδό ήθελε να απολαύσει ποδόσφαιρο!

Η εξήγηση είναι απλή. Δεν περιλαμβάνει σύνθετες αναλύσεις και το αντιλαμβάνεσαι βλέποντας έστω και τα πρώτα είκοσι λεπτά στο κάθε παιχνίδι! Η ομάδα δείχνει ξεζουμισμένη χωρίς τους αυτοματισμούς που χαρακτήριζαν το παιχνίδι της και επίσης δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στο πρεσάρισμα ειδικά ψηλά στο γήπεδο! Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης κούρασης αλλά και κάτι βαθύτερο που έχει να κάνει με τις αντοχές των παιχτών όχι μόνο τις βιολογικές αλλά και τις νοητικές αφού κάθε ματς που μένουν πίσω στο σκορ το χάνουν! Και αυτό ότι και να λέει ένας μάνατζερ εξαρτάται πάντα από την ποιότητα και την προσωπικότητα των παικτών του! Το εκπληκτικό βέβαια είναι πως η καλύτερη εμφάνιση της Λίβερπουλ σε αυτόν τον μήνα, έγινε στο -κατά τεκμήριο- πιο δύσκολο παιχνίδι του προγράμματος, μέσα στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στη Γιουνάιτεντ δείγμα πως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν το διακύβευμα ενός τέτοιου αγώνα!

Γενικά πάντως αυτή η ομάδα που εμφανίζεται στα τελευταία οκτώ παιχνίδια στον αγωνιστικό χώρο, είναι σκιά εκείνης που είχε κάνει, μέχρι τα Χριστούγεννα, το καλύτερο ξεκίνημα εδώ και 30 χρόνια στο πρωτάθλημα!

Όμως ένα σημαντικό πρόβλημα έχει nνα κάνει με το ταυτόχρονο ντεφορμάρισμα τεσσάρων σημαντικών ποδοσφαιριστών για τη φετινή Λίβερπουλ: Λαλάνα (με διαφορά κορυφαίος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παίκτης των ρεντς) Χέντερσον,Φιρμίνο και Μίλνερ που έιχε αρχίσει τη σεζόν διστακτικά ως αριστερός μπακ αλλά εξελίχτηκε σε σημαντικό γρανάζι της καλής πορείας! Βάλετε σε αυτή την εξίσωση την κακή κατάσταση του Τσαν μετά το Νοέμβρη και την χειρότερη σεζόν του Σταριτζ και έχετε μπροστά σας όλες τις εξηγήσεις.

Ο Κλοπ είναι μπροστά στην πρώτη αληθινή κρίση της παρουσίας του ένα χρόνο και τρεις μήνες πια στον πάγκο και οφείλει να βρει άμεσα λύσεις!

Φυσικά δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα του δεν τρέχει όπως έτρεχε και δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός πως πια δεν πατάει περιοχή με την ίδια συχνότητα των πρώτων αγωνιστικών! Το ότι έχει τη μπάλα στα πόδια της κατά 75 με 80 % απλά επιβεβαιώνει τον αιώνιο κανόνα πως σημασία έχει σε ποια σημεία του γηπέδου κρατάς τη μπάλα και γίνεσαι απειλητικός! Η Λίβερπουλ σε αυτές τις ήττες από Σουόνσι, Σαουθάμπτον και Γουλβς δεν απείλησε παρά μόνο με σέντρες και μακρινά σουτ! Οποία ομάδα αμυνθεί ελαφρώς σοβαρά απέναντι στους παίκτες του Κλοπ αυτή τη στιγμή παίρνει αποτελέσματα!

Ο Γερμανός τεχνικός πρέπει επειγόντως να βρει λύση! Μια ακόμα σερί ήττα από την Τσέλσι εντός έδρας θα είναι η τέταρτη στο Ανφιλντ και αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και μισό αιώνα! Θα είναι καταστροφή και πιθανώς θα ανοίξει ατέλειωτες συζητήσεις σχετικά με τις ευθύνες και του Κλοπ που έως τώρα υπήρξε στο απυρόβλητο από την πρώτη του μέρα στο Ανφιλντ!

Είναι ξεκάθαρο πως η εβδομάδα που ακολουθεί θα αποτελέσει ένα κρας τεστ χαρακτήρα για τους ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ που μίνιμουμ πια έχουν υποχρέωση την τετράδα!

Ο Κλοπ φυσικά και έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάρρευση! Όπως παίρνει τα εύσημα για ότι είχε παρουσιάσει μέχρι τώρα στη σεζόν, δηλαδή μια ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, έτσι και τώρα φταίει γιατί δεν έχει μοιράσει χρόνο συμμετοχής σε περισσότερους παίκτες από την αρχή με αποτέλεσμα στο κρίσιμο σημείο της χρονιάς αμέσως μετά τις γιορτές η ομάδα να σκάσει μένοντας από δυνάμεις! Παρόλα αυτά μπορεί να αντιδράσει και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει άμεσα! Καλύτερη ευκαιρία από την Τρίτη όπου θα δούμε μια πολύ καλύτερη Λίβερπουλ εναντίον της Τσέλσι, είναι απόλυτα βέβαιο πως δεν θα βρει!