Οι εκπρόσωποι του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Αφρική

Στις 14 Ιανουαρίου και 18:00 ώρα Ελλάδος θα διεξαχθεί η πρεμιέρα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (ή όπως έχει επικρατήσει σε μεγάλη μερίδα φιλάθλων να λέγεται, Κόπα Άφρικα), όταν και θα γίνει η σέντρα στον αγώνα της διοργανώτριας Γκαμπόν απέναντι στη Γουινέα-Μπισάου. Το england365 εστιάζει στην εκπροσώπηση που θα έχουν στο θεσμό οι σύλλογοι των πρωταθλημάτων της Αγγλίας, οι οποίοι και θα στερηθούν τις υπηρεσίες των αθλητών τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει έως τη λήξη των διεθνών τους υποχρεώσεων.



Οι εκπρόσωποι του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Αφρική

Μετά και την πιο πρόσφατη αποχώρηση του Σοφιάν Μπουφάλ της Σαουθάμπτον από την αποστολή της Εθνικής Μαρόκου ελέω τραυματισμού, το σύνολο των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε κάποια επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας και θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση ανέρχεται στους 36.

Από αυτούς τους 36 ποδοσφαιριστές, οι 22 παίζουν σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, 12 στην Τσάμπιονσιπ (δεύτερη κατηγορία), ενώ υπάρχουν και 2 ακόμη παίκτες (ένας εκ των οποίων ο  Ζακουανί που αγωνίστηκε το 2014 στην Ελλάδα με την Καλλονή) που φοράνε τη φανέλα συλλόγων της τρίτης κατηγορίας της χώρας (Λιγκ 1).

Ο Αλγερινός μέσος της Λέστερ, Ριγιάντ Μαχρέζ, ο οποίος αναδείχθηκε από τη Συνμοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αφρικής (CAF) ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ηπείρου για το 2016.

Την πλειονότητα των Αφρικανών που κάνουν καριέρα στο αγγλικό πρωτάθλημα και θα λάβουν μέρος στο Κύπελλο Εθνών τη συναντούμε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 7 ποδοσφαιριστές, ενώ αν θέλουμε να απομονώσουμε το στοιχείο αυτό, όσον αφορά μονάχα την ανώτατη βαθμίδα, η αντίστοιχη χώρα είναι η Ακτή Ελεφαντοστού που διαθέτει 5 παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ.

Σε επίπεδο συλλόγων, 22 θα είναι συνολικά οι ομάδες που θα έχουν έναν ή περισσότερους παίκτες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο θεσμό, με την... αφρόκρεμα του «Νησιού», Πρέμιερ, να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής «πίτας» με 12 συλλόγους, έναντι 8 της Τσάμπιονσιπ και 2 της Λιγκ 1.

Ο Σενεγαλέζος εξτρέμ της Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ.

Στην κορυφή των συλλόγων που εκπροσωπούνται μέσω των αθλητών τους στη διοργάνωση βρίσκονται οι Λέστερ, Σάντερλαντ, Στόουκ της Πρέμιερ και η Νιουκάστλ της Τσάμπιονσιπ, οι οποίες έχουν από 3 ποδοσφαιριστές στο Κόπα Άφρικα.

Εκτός των 36, υπάρχουν 6 ακόμη παίκτες, οι οποίοι ναι μεν δεν αγωνίζονται την τρέχουσα σεζόν στα αγγλικά γήπεδα, ανήκουν δε σε συλλόγους της χώρας και αναμένεται να πάρουν χρόνο συμμετοχής με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα στο τουρνουά.

Ο στόπερ της Ακτής Ελεφαντοστού, κατόχου του προηγούμενου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (2015) και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Μπεγί.

Ο λόγος γίνεται για τους: Μπερτράν Τραορέ από την Μπουρκίνα Φάσο (δανεικός από την Τσέλσι στον Άγιαξ), Μπαμπά Ραχμάν από την Γκάνα (δανεικός από την Τσέλσι στη Σάλκε), Βικτοριέν Ανγκμπάν από την Ακτή Ελεφαντοστού (δανεικός από την Τσέλσι στη Γρανάδα), Ναμπίλ Μπενταλέμπ από την Αλγερία (δανεικός από την Τότεναμ στη Σάλκε), Κλίντον Εντζιέ από το Καμερούν (δανεικός από την Τότεναμ στη Μαρσέιγ) και Ανρί Σαϊβέ από τη Σενεγάλη (δανεικός από τη Νιουκάστλ στη Σεντ Ετιέν).

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι το βρετανικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπηθεί από έναν ακόμη παίκτη, και ειδικότερα, τον Καμερουνέζο διεθνή μέσο της σκωτσέζικης Χαρτς, Αρνό Τζουμ.

Ο Αιγύπτιος χαφ της Άρσεναλ, Μοχάμεντ Ελνενί. Η Εθνική Ομάδα της χώρας του είναι η πολυνίκης του θεσμού με 7 κατακτήσεις.

 

Ο μεσοεπιθετικός της Γουέστ Χαμ από την Γκάνα, Αντρέ Αγιού. 

 

Αναλυτικά, οι 36 ποδοσφαιριστές που θα προσθέσουν μία... αγγλική πινελιά στα γήπεδα της Γκαμπόν είναι ανά σύλλογο οι εξής:  

ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ (1η)

Λέστερ (3): Ριγιάντ Μαχρέζ (Αλγερία), Ισλάμ Σλιμανί (Αλγερία), Ντάνιελ Αμαρτέι (Γκάνα).

Σάντερλαντ (3): Ντιντιέ Εντόνγκ (Γκαμπόν), Γουαχμπί Καζρί (Τυνησία), Λαμίν Κονέ (Ακτή Ελεφαντοστού).

Στόουκ (3): Μάμε Μπιράμ Ντιούφ (Σενεγάλη), Ραμαντάν Σόμπχι (Αίγυπτος), Γουίλφριντ Μπονί (δανεικός από Μάντσεστερ Σίτι, Ακτή Ελεφαντοστού).

Γουέστ Χαμ (2): Τσεϊκού Κουγιατέ (Σενεγάλη), Αντρέ Αγιού (Γκάνα).

Γουότφορντ (2): Αντλέν Γκεντιουρά (Αλγερία), Νορντίν Αμραμπάτ (Μαρόκο).

Κρίσταλ Πάλας (2): Γουίλφριντ Ζαχά (Ακτή Ελεφαντοστού), Μπακαρί Σακό (Μάλι).

Χαλ (2): Αχμέντ Ελμοχαμαντί (Αίγυπτος), Ντιεμερσί Εμποκανί (δανεικός από Ντινάμο Κιέβου, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Άρσεναλ (1): Μοχάμεντ Ελνενί (Αίγυπτος).

Έβερτον (1): Ιντρίσα Γκέιγ (Σενεγάλη).

Λίβερπουλ (1): Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1): Ερίκ Μπεγί (Ακτή Ελεφαντοστού).

Μπόρνμουθ (1): Μαξ Γκραντέλ (Ακτή Ελεφαντοστού).

 

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣΙΠ (2η)

Νιουκάστλ (3): Μοχάμεντ Ντιαμέ (Σενεγάλη), Σανσέλ Εμπεμπά (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), Κριστιάν Ατσού (δανεικός από Τσέλσι, Γκάνα).

Άστον Βίλα (2): Τζόναθαν Κοτζιά (Ακτή Ελεφαντοστού), Τζόρνταν Αγιού (Γκάνα).

Φούλαμ (2): Νέεσκενς Κεμπανό (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), Φλοΐντ Αγιτέ (Τόγκο).

Γουλβς (1): Ρομέν Σαΐς (Μαρόκο).

Κάρντιφ (1): Μπρούνο Εκουελέ Μανγκά (Γκαμπόν).

Μπάρνσλεϊ (1): Άντι Γιάντομ (Γκάνα).

Μπέρμιγχαμ (1): Ζακ Μαγκομά (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Νόριτς (1): Γιουσούφ Μουλουμπού (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

ΛΙΓΚ 1 (3η)

Νορθάμπτον (1): Γκαμπριέλ Ζακουανί (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Τσάρλτον (1): Τζόρνταν Μποτάκα (δανεικός από Λιντς Γιουνάιτεντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).