Εκεί που οι εκπλήξεις είναι κανόνας!

Το Κύπελλο Αγγλίας παραμένει  αληθινά μοναδικό στο πλανήτη για τη δυναμική του. Για την ελπίδα που αντλούν οι αδύνατοι για να ζήσουν το όνειρο. Αυτή η ισοπαλία που πήρε η Πλίμουθ στο «Ανφιλντ» από τη Λίβερπουλ αν και βρίσκεται 82 θέσεις παρακάτω στην… ιεραρχία,ήρθε σαν υπενθύμιση όσων ξεχνούν πως αυτό το F.A. Cup πάντα ήταν η διοργάνωση που στον τρίτο γύρο ειδικά, οι εκπλήξεις είναι ο κανόνας! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Εκεί που οι εκπλήξεις είναι κανόνας!

Πάνε δέκα χρόνια από τότε δυο σερί σεζόν ερασιτεχνικές ομάδες όπως η Εξετερ και η Μπέρτον Αλμπιον, πήραν λευκές ισοπαλίες από τη πανίσχυρη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ πριν αποκλειστούν στη ρεβάνς στο γήπεδο τους πλην όμως τα χρήματα που εισέπραξαν τους έσωσαν  από πιθανή χρεωκοπία. Για τη Πλίμουθ αυτό το 0-0 που πήρε από τη Λίβερπουλ του Κλοπ (που παρεμπιπτόντως παρέταξε τη νεότερη ενδεκάδα της ιστορίας της) δεν θα αλλάξει οικονομικά το μέλλον της αφού δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα!

Όμως είναι ευπρόσδεκτη η ρεβάνς στη νότια ακτή, με τους οπαδούς που έκαναν πεντάωρο ταξίδι στο Μέρσεισαιντ να αποζημιώνονται από την απόδοση της ομάδας τους. Οποιος δει μόνο τα στατιστικά με τις 24 τελικές της Λίβερπουλ και τα 18 κόρνερ έναντι κανενός θα πιστέψει πως έγινε πολιορκία αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι! Η νεανική ενδεκάδα της Λίβερπουλ απλά δεν έβρισκε το δρόμο να κάνει φάσεις και μόνο στο τελευταίο εικοσάλεπτο που μπήκαν ο Στάριτζ, ο Φιρμίνο και ο Λαλάνα εγινε πιο επικίνδυνη και φυσικά αυτό αποτελεί τιμή για τους παίκτες της Πλίμουθ που έγιναν μόλις η δεύτερη ομάδα (μετά τη Γιουνάιτεντ)  εδώ και ένα χρόνο, που δεν δέχεται γκολ στην έδρα των «ρεντς». 

Επίσης έγιναν η πρώτη ομάδα τέταρτης κατηγορίας που δεν ηττήθηκε στο "Ανφιλντ" από το 1974 όταν η Ντονκάστερ το είχε πετύχει αλλά μετά η στη ρεβάνς λύγισε σε μία χρονιά, μάλιστα, που τελικά η Λίβερπουλ πήρε το Κύπελλο!

Σε ένα γύρο όπου ήδη έξι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έμειναν εκτός συνέχειας ας δούμε μερικές από τις φορές που ομάδες της από τη μεγάλη κατηγορία δέχτηκαν  ηχηρά χαστούκια από τους ...μικρούς.

Το 2009 η  Λιντς που τότε ήταν στην Τρίτη κατηγορία νίκησε με 1-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων δέκα ετών! Τα «παγόνια» έχουν γνωρίσει και τα ίδια ήττα σοκ στο παρελθόν όταν κυριαρχούσαν στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο αλλά και στην Ευρώπη διεκδικώντας ακόμη και τρεις τίτλους κάθε σεζόν! Το 1970-71 είχαν ηττηθεί από την Κόλτσεστερ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας. Ο «στρατός των παππούδων» όπως είχε ονομαστεί η Κόλτσεστερ λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας των παικτών της, νίκησε την πανίσχυρη ομάδα του Ντον Ρέβι.  

Θύματα έχουν πέσει συχνά οι  παραδοσιακά πανίσχυροι, Μάντσεστερ Γιουναιτεντ, Αρσεναλ και Λίβερπουλ Τη σεζόν 83-84 η Μπόρνμουθ πέτυχε μία εκπληκτική νίκη 2-0 επί της Κυπελλούχου  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που διέθετε σπουδαίους παίκτες όπως τον Ρόμπσον, τον Στράχαν, τον Γουάιτσαιντ και τον Γουίλκινς. Τεχνικός της Μπόρνμουθ εκείνη την εποχή ήταν ο Χάρι Ρέντναπ ο οποίος είδε και μια ακόμη ομάδα του, τη Γουεστ Χαμ να αποκλείει την Γιουνάιτεντ, το 2001 με 1-0, μέσα στο Ολντ Τραφορντ με γκολ του Ντι Κάνιο 1-0.

Η Αρσεναλ τον Γενάρη του 1992, κληρώθηκε με την Ρέξαμ. Η ουαλική ομάδα βολόδερνε στην τότε τέταρτη κατηγορία και την εβδομάδα που θα γινόταν το ματς ήταν τελευταία. Οι «κανονιέρηδες» ήταν πρωταθλητές του 1991 και υπήρχαν γραφεία στοιχημάτων που δεν δέχονταν πονταρίσματα υπέρ των Λονδρέζων! Το τελικό 2-1 για την Ρέξαμ (που την χώριζαν 91 θέσεις στην βαθμολογία από την Αρσεναλ) καταγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στα 134 χρόνια του θεσμού και επιβεβαίωσε την θεωρία του απρόβλεπτου!

Η Λίβερπουλ των αρχών της δεκαετίας του 80 ήταν ότι πλησιέστερο στο τέλειο έβγαλε το αγγλικό φουτμπόλ. Από το 1976 έως το 84 πήρε 7 πρωταθλήματα , τέσσερα Κύπελλα πρωταθλητριών, τέσσερα Λιγκ καπ και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αλλά το Κύπελλο Αγγλίας πάντα ξέφευγε από τα χέρια της «κόκκινης αρμάδας». Δυο σερί σεζόν μάλιστα ήταν η ίδια ομάδα που έκανε την ζημιά! Η Μπράιτον το 1982-83 πήγε στο «Ανφιλντ», αν και τελευταία στο πρωτάθλημα και νίκησε με 2-1 τη Λίβερπουλ που είχε ξεφύγει δέκα πόντους της Αρσεναλ στην κορυφή. Το κακό για την ομάδα του Μέρσεισαιντ ήταν πως το ματς ήταν για το Κύπελλο. Πήραν όμως την εκδίκηση τους λίγες μέρες αργότερα για το πρωτάθλημα όπου επικράτησαν με 5-1!  

Την επόμενη χρονιά, η ιστορία επαναλήφθηκε όταν η Μπράιτον (ως ομάδα δεύτερης κατηγορίας πλέον) κέρδισε ξανά 2-0 την Λίβερπουλ και την απέκλεισε! Οι «ρεντς» έπεσαν θύματα και άλλες φορές με τη Μπέρνλι το 2005 με ένα απίθανο ...αυτογκόλ του Τραορέ να την πετάει εκτός σε μία χρονιά που πήρα το Τσάμπιονς Λιγκ!

Το 2002 είχαν ηττηθεί από την Κρίσταλ Πάλας με 2-0 στο «Ανφιλντ», ενώ το 1993-94 η ήττα εντός έδρας από την Μπρίστολ Σίτι σήμανε το τέλος της εποχής Γκρέιαμ Σούνες.

Την σεζόν 2000-01, η Λέστερ ηττήθηκε 2-1 από την Γουίκομ που αγωνιζόταν δυο κατηγορίες παρακάτω. Βέβαια την ιστορία αυτή κάνει πιο συναρπαστική το γεγονός ότι το νικητήριο γκολ της Γουικομ πέτυχε ο Ροι Εσαντό ο οποίος είχε αποκτηθεί  μέσω… αγγελίας στο ίντερνετ! Η Νιουκαστλ το 1972 είχε πέσει θύμα της ερασιτεχνικής Χέρφορντ, η οποία αφού κατάφερε να μείνει στο 2-2 στο «Σεν Τζέιμς Πάρκ» πήγε το ματς σε επαναληπτικό. Στο κατάμεστο «Εντγκαρ Στριτ» ανέτρεψε το σκορ και στην παράταση πήρε την νίκη με 2-1, ένα αποτέλεσμα που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του θεσμού. Μια άλλη ερασιτεχνική ομάδα τράβηξε πάνω της τα φώτα το 1989. Η Σάτον  Γιουνάιτεντ κατάφερε να αποκλείσει την Κόβεντρι με 2-1, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την κατάκτηση από τους «γαλάζιους ουρανούς» του Κυπέλλου, που είναι και το μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας τους!

Ενας άλλος σύλλογος που έχει γενικά καλή παράδοση στο Κύπελλο, η Τότεναμ, ένοιωσε την ντροπή του αποκλεισμού από την Πορτ Βέιλ, ομάδα τρίτης κατηγορίας το 1987, αν και μόλις μερικούς μήνες πριν είχε παίξει στον τελικό! Το τελικό σκορ ήταν 2-1. Το 2002 είχαμε την γκέλα της Εβερτον στο Σριούσμπερι από μία ομάδα που ήταν 86 θέσεις παρακάτω στην βαθμολογία από τα «ζαχαρωτά» και χαρακτηρίστηκε από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη διαδρομή του θεσμού! Τεράστια έκπληξη ακόμη ήταν η νίκη της Χάλιφαξ, ομάδας τέταρτης κατηγορίας με 1-0  επί της Μάντσεστερ Σίτι το 1980.