Η Τότεναμ κρατά στα χέρια της τις τύχες του πρωταθλήματος!

Η Τσέλσι κυνηγά απόψε το απόλυτο σερί νικών στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ αλλά πρέπει να το πετύχει μέσα σε μία έδρα, αυτή της Τότεναμ, που τα τελευταία χρόνια περνά δύσκολα και μόλις πρόπερσι δέχτηκε πέντε γκολ! Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος επιχειρεί να αναλύσει τι άλλαξε στην Τότεναμ τα τελευταία χρόνια και είναι πάλι σταθερή και αξιόπιστη, αλλά αναρωτιέται πως αν δεν κατάφερε πέρσι να κάνει την υπέρβαση πότε θα συμβεί!  



Η Τότεναμ κρατά στα χέρια της τις τύχες του πρωταθλήματος!

Πάνε σχεδόν τρεις  δεκαετίες από τότε που η Τότεναμ μπόρεσε να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του αγγλικού πρωταθλήματος για δεύτερη σερί χρονιά. Μετά την περσινή κούρσα που τη έφερε να διεκδικεί σε απόλυτα μεγέθη το πρωτάθλημα για πρώτη φορά Απρίλιο μήνα, από το 1985, στο τέλος λύγισε και την τελευταία αγωνιστική τερμάτισε πίσω από την Αρσεναλ! Ξανά! Πάνε 21 χρόνια από τότε που κατάφερε να ξεπεράσει τους «κανονιέρηδες» στη βαθμολογία,  το 1994-95 όταν με τεχνικό τον Τζέρι Φράνσις και σταρ τον Γιούργκεν Κλίνσμαν έφτασε τους 62 πόντους και τερμάτισε έβδομη, με την  Αρσεναλ να βλέπει  την πλάτη της αφού τότε  μετά βίας βγήκε 12η. Επί Βενγκέρ δεν συνέβη ξανά να ξεπεράσει η Τότεναμ την Αρσεναλ αλλά οι «σπερς» πάντως από την πρώτη μέρα της άφιξης του Μαουρίτσιο Ποκετίνο στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» έδειξαν την επιθυμία τους να αλλάξουν επίπεδο.  Ναι, είχαν τερματίσει στην τετράδα επί Χάρι Ρέντναπ το 2009-2010 και έπειτα έφτασαν μέχρι την οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ το 2011-12 πάλι ήταν στην τετράδα, αλλά ήταν τρεις σεζόν εξαιρέσεις στον κανόνα της μετριότητας για τρεις δεκαετίες!

Η τωρινή φουρνιά  δείχνει να έχει αντιληφθεί πως μπορεί να πετύχει αρκετά πράγματα και η περσινή σεζόν έδωσε το έναυσμα για μεγαλύτερη κουβέντα. Πριν την τρίτη θέση του 2016 για να έβρισκε κανείς σεζόν με την Τότεναμ τόσο ψηλά έπρεπε να πάει στο 1986-87 όταν τερμάτισε πίσω από την πρωταθλήτρια Εβερτον και την δεύτερη Λίβερπουλ με 71 πόντους. Ηταν το κύκνειο άσμα της δεκαετίας του ‘80 ενός συνόλου  στηριζόμενο στην αρχοντική παρουσία του Γκλεν Χοντλ και το τρέξιμο του Οσβάλντο Αρντίλες στα χαφ, τον διεμβολιστή Κρις Γουόντλ στα άκρα και τον Κλάιβ Αλεν με τα 47 γκολ στην επίθεση! Μόλις δύο χρόνια πριν, το 1984-85 η Τότεναμ είχε περάσει την τελευταία πρωτοχρονιά της μέχρι και σήμερα  ως πρωτοπόρος στο αγγλικό πρωτάθλημα σε μία σεζόν που τελικά με 77 πόντους έμεινε πίσω και πάλι από την Εβερτον και την Λίβερπουλ. Ενδιάμεσα δεν της έλειψαν ποτέ τα αστέρια. Ο Γκασκόιν, ο Λίνεκερ, ο Κλίσνμαν, ο Ντουμιτρέσκου, ο Ποπέσκου, ο Φέρντιναντ, ο Ζινολά φόρεσαν τη φανέλα της αλλά χωρίς να καταφέρουν να την βοηθήσουν στο πρωτάθλημα να κάνει την υπέρβαση.

Η τωρινή ομάδα μόλις ηρέμησε από το σοκ του αποκλεισμού στο Τσάμπιονς Λιγκ και αρχίζει να δείχνει την αξία της. Τέσσερα γκολ σβηστά στο Σαουθάμπτον αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ νωρίς, τέσσερα γκολ στην έδρα της Γουότφορντ δεν είναι αμελητέες νίκες και πάει στο αποψινό ματς με φόρα γιατί πρόσφατα η Τσέλσι ήταν αυτή που της στέρησε το αήττητο και πέρσι τον Μάιο αυτή της τελείωσε τις μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο! Οπότε το ματς αποκτά και έξτρα κίνητρο!

Πάντως  μία ομάδα με την κληρονομιά της Τότεναμ το να μην έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1961 ακούγεται εξωφρενικό. Ομως ρεαλιστικά αυτό δεν το πέτυχαν ούτε η πολύ προικισμένη ομάδα του Χοντλ, του Κλέμενς και του Αρντίλες στην δεκαετία του 80, ούτε η ακόμη ισχυρότερη του Τσίβερς, του Γκιλζίν, του Μάλερι, του Τζένιγκς και του Πίτερς σε εκείνη του 70. Συνεπώς θα ήταν ουτοπικό να το ζητήσουμε από την τωρινή φουρνιά όσο και αν ο Ερικσεν ο Κέιν, ο Αλι, ο Σον, ο Βερτόνγκεν και ο Λιορίς είναι μαγιά ικανή να αντέξει την πίεση. Ο Ποκετίνο έχει καταφέρει να κάνει μία ομάδα με νέα παιδιά που τρέχουν αλλά ξέρουν να παίζουν και καλό  ποδόσφαιρο και μπορεί να σκοράρει η ομάδα του και να γυρίζει παιχνίδια κάτι που αποτελεί και το κυριότερο συν στην προσπάθεια της φέτος. Μία νίκη απόψε που είναι μέσα στις δυνατότητες της κρατά την ομάδα όχι μόνο στη μάχη για την τετράδα αλλά ακόμα και σε εκείνη για τον τίτλο! Κρατά στα χέρια της τις τύχες και των άλλων, αφού τυχόν νίκη της ομάδας του Κόντε νομίζω πως ουσιαστικά θα σημαίνει κατάκτηση και του τίτλου από τώρα!