Από το «Klassiker», στην «αρένα» της Πρέμιερ Λιγκ!

Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρντιόλα αναμένεται να ανταμώσουν εκ νέου αύριο, στο «Άνφιλντ» (31/12, 19.30) για τον αγώνα της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι. Αυτή θα είναι η πρώτη τους «μονομαχία» επί αγγλικού εδάφους και πρώτη γενικότερα μετά από δυο χρόνια, έχοντας εγκαταλείψει πλέον και οι δυο την γερμανική Μπουντεσλίγκα για να δώσουν με τον τρόπο τους έντονο προπονητικό χρώμα στους πάγκους της Αγγλίας…



Από το «Klassiker», στην «αρένα» της Πρέμιερ Λιγκ!

Οι συναντήσεις τους σαφώς και «τραβούσαν» τα φώτα, όταν ο ένας έβρισκε απέναντι του τον άλλο στη Γερμανία. Άλλωστε, η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ αποτελούσε τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο αντίπαλο δέος της Μπάγερν Μονάχου, στον πάγκο της οποίας βρέθηκε για μια τριετία (2013-2016) ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πριν πάρει την απόφαση να «ανηφορίσει» για το «Νησί».

Η μεταξύ τους προϊστορία είναι πάντως σχεδόν ισορροπημένη, αφού ο Καταλανός τεχνικός μετράει τέσσερις νίκες επί του αντιπάλου του, και με τη σειρά του ο Γερμανός συνάδερφος του έχει εξίσου τέσσερις, αν και η μοίρα της μιας εξ αυτών έχει κριθεί στα πέναλτι!

Oι δυο προπονητές συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 27/7/2013 για το γερμανικό Σούπερ Καπ, με τον νυν τεχνικό της Λίβερπουλ να βγαίνει νικητής με σκορ 4-2. Το ίδιο ακριβώς πέτυχε για τον ίδιο θεσμό και την επόμενη χρονιά (αυτή τη φορά με 2-0), έστω και αν η Μπάγερν είχε καταφέρει με τον Πεπ να κάνει το double στη Γερμανία, ενώ η Ντόρτμουντ αγωνιζόταν σε αυτό ως φιναλίστ του Κυπέλλου.

Στη Bundesliga ωστόσο, το… πάνω χέρι είχε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, επικρατώντας σε τρία από τα συνολικά τέσσερα παιχνίδια ανάμεσα στις δυο ομάδες. Τη σεζόν 2013/14, ο Γιούργκεν Κλοπ «απάντησε» με το ίδιο σκορ στην μεγάλη εκτός έδρας νίκη των Βαυαρών (0-3 και στα δυο παιχνίδια), όμως την επόμενη χρονιά ο Ισπανός πανηγύρισε δυο οριακές νίκες (με 2-1 και 0-1) κόντρα στη Ντόρτμουντ. Οριακές μεν, αλλά νίκες..

Παρόμοια ισορροπία επικράτησε και στις αναμετρήσεις για το Κύπελλο Γερμανίας, με τη Μπάγερν επί Πεπ να κερδίζει στον τελικό του 2014 με σκορ 2-0, ενώ την αμέσως επόμενη περίοδο η Ντόρτμουντ του Κλοπ απέκλεισε την ομάδα του Μονάχου στην ημιτελική φάση του θεσμού και στη διαδικασία των πέναλτι (1-3, 1-1 το σκορ της κανονικής διάρκειας).

Από τη στιγμή που η μεταξύ τους άτυπη κόντρα μεταφέρεται στην Αγγλία, καθένας έχει τους δικούς του λόγους να ψάχνει μια σπουδαία νίκη, που θα του επιτρέψει να «κλείσει» το 2016 με ιδανικό τρόπο αλλά και να γιορτάσει χωρίς προβληματισμούς τη «New Year’s Eve»!  Αναφορικά με την αυριανή αναμέτρηση, αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Γιούργκεν Κλοπ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ξανά τη Μάντσεστερ Σίτι με διαφορετική ομάδα (φυσικά με τη Ντόρτμουντ…), για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2012/13, κερδίζοντας στη Βεστφαλία (1-0) και αποσπώντας ισοπαλία (1-1) στο Μάντσεστερ, εν αντιθέσει με τον Πεπ Γκουαρντιόλα που με τις Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου δεν βρήκε ποτέ στο δρόμο του την Λίβερπουλ ως αντίπαλο.