Θέλει νοητικές και όχι μόνο σωματικές ικανότητες η Τσάμπιονσιπ!

Σε καμία άλλη χώρα η δεύτερη τη τάξει κατηγορία δεν έχει έντεκα πρώην πρωταθλήτριες και δύο πρώην βασίλισσες της Ευρώπης! Επίσης πουθενά δεν θα βρει κανείς επτά ομάδες που έχουν παίξει τουλάχιστον μια φορά σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος προσπαθεί να... ξεμπλέξει το κουβάρι της Τσάμπιονσιπ και να χαρακτηρίσει ποιές ομάδες βλέπει να είναι φαβορί για την άνοδο!



Θέλει νοητικές και όχι μόνο σωματικές ικανότητες η Τσάμπιονσιπ!

Από μόνα τους τα στοιχεία του προλόγου αρκούν για να δείξουν το πόσο δύσκολο είναι να διακριθείς στη Τσάμπιονσιπ,  μία κατηγορία που είναι γεμάτη καλές και ιστορικές ομάδες! Σύλλογοι με κόσμο και λεφτά που έχουν τη δυναμική και τα ρόστερ να κάνουν μεγάλα πράγματα αλλά παίζουν σε μια κατηγορία που κυρίως χαρακτηρίζεται από ένα αμείλικτο και αδυσώπητο πρόγραμμα, όχι μόνο μέσα στις γιορτές αλλά από τη πρώτη μέρα που ξεκινά τον Αύγουστο! 

Το γεγονός και μόνο πως περιλαμβάνονται 46 ματς στην κατηγορία, ανεβάζουν τον πήχη της δυσκολίας. Ειδικά φέτος όπου τουλάχιστον 10 ομάδες μπορούν να πάρουν το εισιτήριο της ανόδου που ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες του ποδοσφαιρικού Κήπου της Εδέμ! Εκεί όπου περιμένουν τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ευρώ όποιον καταφέρει να ξεφύγει από τη μέγγενη και κατορθώσει να πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο εισιτήριο της ανόδου! 

Αυτή την ώρα δείχνουν να είναι μία κατηγορία από μόνες τους η Μπράιτον και η Νιούκαστλ παρά το γεγονός πάντως πως οι "καρακάξες" δεν φορούν εδώ και ένα μήνα την... πανοπλία της ανωτερότητας που έδειχνε μα τους τοποθετεί μία κλάση πιάνω από όλους μέχρι τα τέλη Νοέμβρη! Μερικά ανεπιτυχή αποτελέσματα ωστόσο πλήγωσαν την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ που παραμένει ποιοτικά η καλύτερη της κατηγορίας αν και η Μπράιτον την αμφισβητεί ανοιχτά! Μάλιστα ο τρόπος που τη νίκησε η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, του Πορτογάλου Καρβαχάλ που είχε περάσει και από τα μέρη μας πριν μερικά χρόνια, έδειξε σε όλους τους επίδοξους σφετεριστές πως μπλοκάρεις τη Νιούκαστλ! Χωρίς φόβο και με πλάνο αν ειδικά καταφέρεις να μην βγαίνουν από τα άκρα έξτρα παίκτες δημιουργώντας αριθμητική υπεροχή ψάχνοντας τον Ντουάιτ Γκέιλ. 

Η Μπράιτον, από την άλλη πλευρά, όσο περνάνε οι εβδομάδες βγάζει όλο και περισσότερο αγωνιστική προσωπικότητα στον αγωνιστικό χώρο. Μία ομάδα με ταυτότητα, που την απέκτησε πριν από μία πενταετία σχεδόν υπό τις οδηγίες του Γκουστάβο Πογιέτ και με όπλο τον πλουραλισμό της επίθεσης της, έκανε ευτυχισμένα Χριστούγεννα και θέλει να παραμείνει στην κορυφή. 

Από πίσω όμως γίνεται ο κακός χαμός. Από την εντεκάτη Μπέρμιχαμ που άλλαξε προπονητή και προσέλαβε τον Τζόλα έως την Σέφιλντ Γουένσντεϊ που είναι στην εξάδα μεσολαβούν μόλις έξι πόντοι! Αν υπολογίσει κανείς πως από την έβδομη Ντέρμπι Κάουντι μέχρι την τρίτη Ρέντινγκ υπάρχει διαφορά τεσσάρων βαθμών καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως με ένα ολόκληρο γύρο μπροστά μας τα πάντα είναι ανοιχτά!

Η αναγεννημένη Λιντς Γιουνάιτεντ, η σταθερή από την αρχή της σεζόν Χάντερσφιλντ που κάνει την καλύτερη της σεζόν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, η Ρέντινγκ του Γιαπ Στάαμ που δείχνει εξαιρετικά αξιόπιστη και η Φούλαμ που σκοράρει διαρκώς είναι επίσης γερά στη μάχη όπως και πιο κάτω η Αστον Βίλα που αν είχε τον Στιβ Μπρους (σπεσιαλίστα στοά ανόδους) από την αρχή τώρα ίσως να ήταν στην πρώτη τριάδα. Πάντως αν έπρεπε να επιλέξουν ποια να πρώτο φαβορί μετά την δυάδα Νιούκαστλ και Μπράιτον, θα έπαιρνα την Ντέρμπι λόγω του ότι κυρίως  δεν δέχεται εύκολα γκολ! Και αυτό είναι πάντα ένα τεράστιο συν για οποιαδήποτε ομάδα σου και οποιαδήποτε κατηγορία, σου οποιαδήποτε διοργάνωση!

Θα σας πω όμως την αμαρτία μου κι ας παρεξηγηθώ: Θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναδώ στην Premier League μια ομάδα που έχει πολύ κόσμο και στην χώρα μας με  τεράστια ιστορία και φοβερή δυναμική, και μιλάω για τη Λιντς! Για όλους όσους αγάπησαν το αγγλικό ποδόσφαιρο στα τέλη της δεκαετίας του 60 και αρχές δεκαετίας του 70, πάντα αυτή η ομάδα από το Ελαντ Ρόουντ θα είναι συνυφασμένη με το καλό ποδόσφαιρο και με τις τεράστιες προσωπικότητες που φόρεσαν τη φανέλα της! 

Θα είναι όμως μια πολύ δύσκολη σεζόν για όλους και θα κριθούν τα πάντα όπως γίνεται συνήθως τις τελευταίες αγωνιστικές! Η Τσάμπιονσιπ είναι πολύ δύσκολο πρωτάθλημα και χρειάζεται νοητικές και όχι μόνο σωματικές αντοχές για να μπορέσεις να πρωταγωνιστήσεις!